Upoutávky na Žatecké noviny č. 13, které vycházejí v úterý 4. dubna 2017

Redakce 2017-04-03 12:48:00

  Zámek Stekník zahájil sezónu V průběhu měsíce dubna, budou z důvodu probíhající stavební obnovy uzavřeny interiéry zámku, navštívit však můžete kromě okruhu zámeckých zahrad, mimořádný okruh s názvem: Kaple s výkladem, na kterém Vás průvodce seznámí nejen s historií zámku a průběhem současných a minulých oprav, ale navštívíte také zámeckou kapli, prostor, který v nedávných letech prošel kompletním zrestaurováním, včetně původního mobiliáře.    

Radniční chat, usnadní komunikaci
Žatec (mch) Do plného provozu spustí žatecká radnice chat na webových stránkách města. Prvotní impulz na jeho zřízení dal zástupcům úřadu jeden telefonní operátor, po úspěšných společných jednáních byl v březnu zahájen provoz zkušební verze. Vzhledem k tomu, že ohlasy od obyvatel jsou vesměs kladné, bude v brzké době uveden do plného provozu.

Čtenáři přispěli dětem
Žatec (mch) Knihovna může být s účastí na letošním dobročinném knižním bazaru spokojená. Během 22. – 24. března se prodalo celkem 142 knih, přičemž 79 jich donesly do knihovny čtenáři v rámci únorového „Knižního Valentýna“. Z výtěžku 1.586 korun se budou radovat především malí čtenáři. Koupí knih totiž lidé přispěli na nejrůznější akce, které pro děti knihovna během roku pořádá. Pokud jste bazar propásli, nevadí. Výprodej knih za symbolické ceny pokračuje, v oddělení pro dospělé čtenáře centrální knihovny, až do konce dubna.

Kolony a dopravní komplikace
Projet Žiželicemi bude o nervy
Žiželice (mch) Řidiči jedoucí ze Žatce směrem na Most se budou muset na příštích pět měsíců obrnit trpělivostí, v Žiželicích se od středy 29. března opravuje přemostění přes potok Hutná. Opravy značně zkomplikují život nejen šoférům, ale i obyvatelům obce. Provoz přes most je řízen semafory a v obci se tak během dopravní špičky tvoří dlouhé kolony. Celá akce je plně v režii Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které se jí bohužel, i přes žádost starosty Žiželic Petra Kvítka, rozhodly realizovat již nyní.
„Most je dlouhodobě v dezolátním stavu, jednal jsem proto s ŘSD o jeho opravě. Chtěl jsem však, aby jí začali realizovat, až po vybudování obchvatu. Jedním z důvodů bylo i to, že poté co se vybuduje most přes údolí, celá silnice vedoucí obcí přejde do našeho vlastnictví a obec by přemostění přes Hutnou po převzetí komunikace musela opravovat na vlastní náklady. Sdělil jsem proto ŘSD, že tuto stavbu od nich nepřevezmu. Bohužel vše nakonec dopadlo takhle,“ popisuje důvod nynějších dopravních komplikací starosta P. Kvítek a dodává: „Pokud vše půjde podle plánu, příští rok by se mělo začít stavět, obchvat by pak měl být hotový v roce 2020. Naše obec poté již nebude průjezdná, ale silnice skončí u značky s názvem obce blíž k Mostu. Do Žiželic se pak řidiči dostanou pouze směrem od Žatce. Policie totiž napojení v kopci nedoporučila s odůvodněním, že by nově vzniklá křižovatka byla pro účastníky silničního provozu velmi nebezpečná.“

Kompostéry koupí obec
Čeradice (mch) Zakoupení kompostérů o objemu 800 litrů nabídla svým obyvatelům obec Čeradice. I když jsou ve vsi od roku 2015 dva velké kontejnery o objemu 2 400 litrů, lidé tuto možnost uvítali. Přece jen je o něco pohodlnější mít kompostér na vlastní zahradě než odpad vozit na určené místo. Zatím se starostce Vladimíře Chybové přihlásilo 20 zájemců.

Zvítězilo přání většiny obyvatel
Kluziště zůstane v centru města
Žatec (mch) Kluziště zůstane před radnicí i příští zimu, rozhodli o tom městští zastupitelé na svém posledním zasedání. Vyhověli tak žádosti většiny obyvatel města a také školám, které možnost bruslení zdarma hojně využívají v rámci hodin tělesné výchovy. Dalším z argumentů bylo i oživení historického centra města.
Poté co Rada města Žatce nepřijala na jejím posledním jednání v této věci žádné usnesení, rozhodli o budoucnosti kluziště v pondělí 27. března zastupitelé. Na výběr měli ze dvou variant, ta první spočívala v tom, že kluziště zůstane ve stávajících rozměrech na náměstí Svobody.
Druhá varianta počítala s tím, že Technická správa města Žatec kluziště doplní na rozměr 26×56 m, splňovalo by tak minimální parametry pro hokejové hřiště a mělo by i letní plastový povrch multisport, který by umožnil jeho celoroční provoz. Ovšem pak by muselo být již nastálo, dole u koupaliště, na místě hokejbalového hřiště.

Předškoláci se mají k zápisu těšit
Žatec (mch) Na všechny předškoláky čekají tento týden zápisy do základních škol. Téměř všichni při nich rádi předvedou, jak moc jsou šikovní. Oproti předešlým rokům Ministerstvo školství přesunulo zápisy z ledna a února na duben. Důvodem je, aby děti měly více času dozrát a ubylo mnohdy zbytečných odkladů. Jen v minulém roce rodiče zažádaly o odklad pro 10,9 % z celkového počtu zapisovaných dětí. Povinnost dostavit se k zápisu má každé dítě, které oslaví do 31. srpna daného roku šesté narozeniny. Pedagogové během zápisu posoudí jeho školní zralost a případně doporučí rodičům, aby s potomkem navštívili pedagogicko-psychologickou poradnu. Také se stává, že rodiče vyžadují pro dítě odklad jen proto, že se narodilo v létě a mají obavy z toho, že syn nebo dcera budou v novém kolektivu nejmladší, ale ani to by nemělo být důvodem.

O SPZ na přání řidiči příliš nestojí
Žatec (mch) Žatečané o registrační značky na přání (SPZ) pro své automobily příliš nestojí. I když jich bylo v celé České republice od ledna roku 2016 vydáno téměř pět a půl tisíce, na Žatecku takto „označených“ automobilů jezdí jen 20 a z toho jich 12 patří městskému úřadu. „Zájem ze strany občanů o tuto službu je minimální,“ uvedl na náš dotaz Jiří Dobruský, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství. Pokud byste si chtěli SPZ na přání pořídit zaplatíte za ní 10 tisíc korun a musíte dodržet předem daná pravidla. Značka pro auto musí obsahovat osm znaků, na motocykl jich má mít sedm a pět na moped, přičemž alespoň jeden ze znaků musí být číslice. Na registrační značku nelze použít snadno zaměnitelná písmena G, CH, O, Q a W. Dále pak nesmí obsahovat hanlivá, rasistická, xenofobní a jiná nepřípustná slova. Vyloučeno je také použití zkratek veřejných orgánů.

Učiliště otevře unikátní obor
Žatec (mch) Jedinečné tříleté denní studium mají nyní dispozici v Žatci žáci devátých tříd. Jedná se o obor Pivovarník – Sladovník, který v příštím školním roce otevře Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD Žatec na Hošťálkově náměstí. Absolventi učebního oboru se uplatní při výkonu povolání sladovník a pivovarník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých nebo malých pivovarech a sladovnách.
„Jsme škola, která se nachází v samém centru města chmele a piva i kousek od Žateckého pivovaru.  Vedle toho se ve městě nacházejí další dva subjekty, kde se vaří pivo. Jen v Ústeckém kraji najdeme dalších 22 pivovarů a rodinných pivovarů. Jejich vzrůstající počet je patrný i v sousedních krajích. Absolventi oboru se mohou v těchto podnicích uplatnit na různých pracovních pozicích a svojí získanou odborností přispět tak k dalšímu rozvoji „pivní kultury“.  A kde jinde by se měl obor s takovým zaměřením vyučovat, když ne v Žatci,“ přibližuje, co vedlo školu k zavedení nového oboru její ředitelka Stanislava Sajdlová a dodává: „Reagujeme tak na potřebu zaměstnavatelů působících v pivovarnictví, kteří řeší dlouhodobě nedostatek sládků v našem městě, okolí i v celém Ústeckém kraji.“

Ukrajinci měli padělané doklady
Ústecký kraj (mch) Čtyři ukrajinské občany s padělanými rumunskými občanskými průkazy odhalili policisté v rámci celorepublikové akce s názvem „Cizinec“, která proběhla na začátku minulého týdne také v našem kraji.

Ve třídě by měla být disciplína a pohoda
Žatec (MCH) Učila již několik generací žatečanů a minulé úterý 28. března obdržela žatecká učitelka Hana Hesová, za svou práci zasloužené ocenění, a to medaili prvního stupně, kterou jí udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Jedná se o ocenění za významné pedagogické, výchovné, vědecké nebo umělecké práce, dlouhodobého a vynikajícího působení v resortu školství nebo mimořádně záslužného činu při zajišťování a zlepšování podmínek pro výchovu a vzdělávání v České republice a je to nejvyšší možné ocenění v oblasti školství, které se tradičně předává na den učitelů již od roku 1997.
Ministryně (MŠMT) Kateřina Valachová letos ocenění prvního stupně osobně předala 26 laureátům a ocenění druhého stupně pak obdrželo laureátů 19. Poprvé v historii byla také udělena plaketa Františky Plamínkové, známé pedagožky, která bojovala proti bezpráví. Tato cena byla udělena in memoriam Ludmile Vernerové, která se v minulém roce stala obětí šikany z řad svých studentů. „Plaketa Františky Plamínkové je symbolickou cenou všem učitelům, kteří zažili despekt a šikanu a mlčí. Přeji si, aby do budoucna již nemlčeli a mluvili o šikaně mezi žáky i o šikaně vůči učitelům,“ uvedla k tomuto ocenění ministryně K. Valachová.



Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video