Upoutávky na Region Podbořanska č. 13, který vychází ve čtvrtek 6. dubna 2017

Redakce 2017-04-05 10:49:00

  Zastavme se a zapusťme kořeny! Struhaře, Lubenec (až) Nevíte kam dřív skočit? Už dlouho jste neměli čas se jen tak v klidu nadechnout a rozhlédnout se kolem sebe? Možná i pro vás může být páteční dopoledne hezkou příležitostí k zastavení se a k pomyslnému „zapuštění kořenů“. V pátek 7. dubna bude v 10.30 hodin slavnostně ukončen projekt obnovy pomníčku Lažanských, který se nachází mezi Lubencem a Vítkovicemi (v zatáčce nad bývalým struhařským zámečkem). Cílem projektu však nebylo pouze očistit tento zaprášený střípek historie. Hlavním vzkazem, který s sebou obnova této drobné památky nese, je nutnost posílit pouto k domovu a především ke krajině, která jej obklopuje. Pozastavit se, vnímat to, co se děje kolem nás, pečovat o své kořeny… Toto jsou ve zkratce základní myšlenky, které se během pátečního odhalení pomníčku dozví zábavnou formou také žáci místních škol – Masarykovy základní školy Lubenec a Gymnázia Podbořany.    

img-5098-nahled Jarním zámeckým parkem běželo 249 účastníků!
Krásný Dvůr (až) Je to tady! Rekord loňského Jarního běhu zámeckým parkem byl překonán. Letošní jubilejní 55. ročník setkání všech přátel běhu v příjemném prostředí zámeckého nádvoří a parku v Krásném Dvoře měl účast 249 běžců. Tedy o sedm více než loni. V neděli 2. dubna se na oblíbené běžecké závody sjeli účastníci ze širokého okolí i vzdálených koutů. 55. Jarní běh zámeckým parkem – Memoriál Jaroslava Štůly – čítal 18 kategorií v délkách od 163 metrů, což je obvodová délka zámeckého nádvoří, do 6,5 kilometru parkovým terénem. Více snímků najdete zde.

Připravujeme cenné vzpomínky
Zažila obsazení Plzně Němci, pracovala v obchodě u žida, z jehož rodiny válku přežil jen jeden člen. Největší strach prožívala s malým dítětem v náručí při bombardování Plzně. Měla sestřenici v Lidicích (Josefu Špotovou odvlekli do koncentračního tábora, jejího muže Josefa Špota zastřelili a dceru Hanu poslali na převýchovu). Kolik bolesti se vejde do lidského života? Paní Marie Duchková se narodila v roce 1921 a pro všechny blízké a přátele v DpS Podbořany je „rozzářeným sluníčkem“. Se studenty podbořanského gymnázia se setkala podruhé a její poselství zní: „Byla to hrozná doba a já vám přeji, abyste žili v míru.“ Ze záznamu vyprávění pamětnice připravujeme pro čtenáře Regionu několik vzpomínek na historické události 20. století.

Novogotický templ se 8. dubna neotevře
Krásný Dvůr (až) Dříve avizovaný termín sobota 8. dubna jako den, kdy se první návštěvníci rozhlédnou po krajině z gotického templu v zámeckém parku v Krásném Dvoře, neplatí. „8. dubna se Novogotický templ pro veřejnost bohužel neotevře. Nové datum prozatím nebylo stanoveno,“ sdělila pro náš týdeník minulý týden Šárka Kovaříková ze správy státního zámku v Krásném Dvoře.
Celková oprava gotického templu v zámeckém parku v Krásném Dvoře stála 21 milionů korun, z toho činí 13 milionů dotace. Zbytek doplatí ministerstvo kultury. Zpoždění podle vedení zámku nebude mít vliv na dotaci, která přijde z evropských fondů.

187-nahled Vyhrála Adéla!
Žatec, Podbořany (mch) Svou vítězku již má soutěž Dívka Talent 2017. Stala se jí patnáctiletá Adéla Molnárová z Podbořan, která nejen diváky, ale i porotu jistě zaujala svým skvělým tanečním projevem. První vicemiss se stala Barbora Kalbáčová z Mostu, která vyhrála také soutěž Dívka restaurace Moskva. Třetí se umístila výřečná žatecká Miluše Sládečková, ta získala též tituly Dívka Internetu a Dívka Sympatie od diváků v divadle. Všechny dívky postoupily do semifinále, které se uskuteční 11. června v Plzni. Další snímky z akce najdete zde.

img-4998-nahled V Blšanech a ve Vroutku přivítali nové občánky
Tři nové občánky slavnostně přivítali v sobotu 1. dubna v Blšanech – jednu holčičku a dva chlapce. Laurinku Pavlíčkovou a Matyáše Fišera z Blšan a Františka Holého ze Soběchleb uvítaly spolu s matrikářkou Šárkou Horákovou a starostou Vlastimilem Polcarem také děti z místní mateřské školy, které nejmenším spoluobčánkům zarecitovaly i vyťukaly melodii k přivítání do života. K nim se připojila s chrastítkem malá Laura, což pan starosta hned vtipně ocenil a poděkoval jí za to, že se zapojila, „kdežto nejmenší chlapi to zdárně prospali, jak už to chodí v životě.“ Děti dostaly od města hodnotné dárky, maminky kytici, rodiče se podepsali do pamětní knihy města. Více snímků zde.

Studenti pomáhali již počtvrté
Podbořany (až) Stalo se již dobrou tradicí, že studenti Gymnázia a SOŠ Podbořany jednou za čas pomáhají charitativním koncertem. Tentokrát si gymnazisté přizvali hosty – Modrou kost, Australien Buškovice, pana Josefa Baštu. Letošní koncert byl již čtvrtým a svým zaměřením zatím nejpotřebnější. Pomáhal tříletému Vojtíškovi Solčanskému z Podbořan, který v necelých dvou letech onemocněl, jeho diagnóza zněla: herpetická meningoencefalitida.
Třicet dní v nemocnici Vojtišek bojoval o život, následně byl dlouho na přístrojích. Předtím rád jezdil na motorce, miloval pohádky, byl samostatný, po návratu z nemocnice byl znovu miminkem. Rodiče s ním několikrát denně sami rehabilitují, cvičí poctivě Vojtovou metodou a úspěchy se dostavují, každý nový pohyb a každý i jen náznak úsměvu je pro ně velkým zázrakem. A hlavně je vede víra v to, že bude líp, že se jejich chlapeček znovu postaví na nohy.

Zápisy do školek proběhnou začátkem května
Podbořany (až) Zápisy do tří podbořanských mateřských škol proběhnou ve středu 3. května od 10 do 16 hodin a ve čtvrtek 4. května ve stejný čas. Oznámila to tamní radnice. Rodiče mohou své děti přijít zapsat na dvou místech, zápisy budou ve školce v ulici Bratří Čapků a také v mateřince v Hlubanské ulici, jejíž součástí je i školka v Žatecké ulici. Také ve většině mateřských škol v obcích regionu proběhne zápis na začátku května, s tím, že bude začínat odpoledne, aby nenarušil režim dětí, které již školku navštěvují. Například MŠ Pohoda v Kryrech zve k zápisu 3. května od 14 do 17 hodin.

Kouzelný klíč v Petrohradě
Nádherný sál zámku Psychiatrické léčebny Petrohrad se stal 30. března dějištěm slavnostního setkání u příležitosti vyhlášení vítězů XII. ročníku literární soutěže pro pacienty a zaměstnance psychiatrických zařízení v ČR a SR Kouzelný klíč. Soutěže se účastní také zástupci petrohradské léčebny, a mezi výherci letošního ročníku nakonec byla na 3. místě právě klientka PL Petrohrad. Ceny do soutěže, krásné keramické anděly, symbolické klíče vyráběli pacienti z Petrohradu a jejich umění obdivovali i účastníci slavnostního vyhlášení, které moderoval Jakub Hejdánek a hudebně doprovodila Musica Dolce Vita.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video