Úvod   /   Zprávy   /   I senioři se umí bavit

I senioři se umí bavit

Markéta Chalupová 2017-04-09 01:24:00

Žatec – V lednu letošního roku slavilo Seniorcentrum Žatec své druhé výročí od založení. Jeho činnost navázala na patnáctiletou práci a zkušenost v jiné organizaci. Seniorcentrum má nyní již přes dvě stovky členů a neustále přibývají. Během minulého pololetí se do spolku přihlásilo mnoho čerstvých důchodců, a nejen oni aktivně navštěvují různé besedy, přednášky, cvičení, výlety a další akce, které organizuje.

„Je to práce, která mě velmi naplňuje. Mám radost, když můžu vytáhnout lidi, kteří by jinak seděli doma, někam ven, do přírody, do společnosti, kde si můžou popovídat s ostatními a třeba i něco nového zažít, vidět, vylepšit si znalosti a rozšířit obzory,“ popisuje smysl své činnosti Stanislava Žitníková, bez níž si spousta členů neumí Seniorcentrum představit. „Velmi mi se vším pomáhá můj manžel, bez něj bych to určitě tak dobře nezvládala.  Zajistí různé administrativní věci, kopírování a různé pochůzky. S povděkem říkám, že také samozřejmě děkujeme Městu Žatec za finanční příspěvky a účelové dotace z Komunitního plánování sociálních služeb a v roce 2015 několika žateckým firmám a podnikatelům za finanční příspěvek. Pomocnou rukou jsou ale také kolegyně, které se společně střídají v kanceláři, vypomohou při akcích, ale přesto bychom přivítali nějakou šikovnou duši, která umí pracovat na PC, internetu nebo jiných sociálních sítích. „Těší mě také, že nyní přibývají i lidé z okolních obcí, hlavně z Liběšic, Tuchořic, anebo Lipence. Jsem za to velmi ráda a považuji si toho, že na akce do Žatce přijedou,“ pochvaluje si Stanislava Žitníková.
A co všechno Seniorcentrum pořádá? V úterý 14. března se mohli členové, ale i veřejnost zúčastnit přednášky pana Jana Dohnálka s názvem „Cévní mozková příhoda – jak dál???“, anebo v minulosti povídání o Indii spojené s ochutnávkou Indického jídla Aloogobi a placky Chapati, případně přednášky Jarmily Mandžukové, na které radila, jak trénovat a zlepšovat paměť. Přednášky o cestování a zdraví jsou pro seniory vítaným zdrojem nových informací.
Velmi oblíbené jsou také nejrůznější celodenní zájezdy. S velkým ohlasem se setkal například loni v září zájezd do Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna, nebo před lety Mostecké uhelné Safari, který by chtěla paní Žitníková v budoucnu zopakovat. Výlet na hrad a zámek Frýdlant v Čechách a zámek Lemberk byl jeden z nejnáročnějších v poslední době, ale byl i nekrásnější, protože tyto historické skvosty opravdu stojí za to vidět. Na letošní červen je naplánovaný výlet do pražských zahrad a prohlídka Senátu.  Návštěvy hradů a zámků jsou velmi oblíbené a vzhledem k velkému zájmu se výlety téměř vždy pořádají ve dvou termínech. „Vždycky navštívíme dvě místa, jedno dopoledne a druhé po obědě a nesmí chybět zastavení na kávičku. Obědy jsou vždy zajištěny tak, že si lidé mohou vybrat ze tří jídel, snažíme se domluvit, aby v nabídce bylo vždy i jedno dietní, přece jen ne všem zdraví bez problémů slouží,“ popisuje, jak to chodí Stanislava Žitníková.
Pro udržení kondice mají senioři možnost si každou středu zacvičit v Mateřském centru Sedmikráska, kde si pod dohledem Zdeňky Soběslavové protáhnou celé tělo. Vše je přizpůsobené věku seniorů, a tak nemusí mít obavy, že by cviky nezvládli. Jak říká Stanislava Žitníková: „Většinu cviků cvičíme se židlí, nebo i s velkým balónem a židlí, overballem, balanční podložkou a dalšími pomůckami. Je velmi důležité, že se navzájem motivujeme. Člověk si někdy říká, že to nezvládne, ale nechce zaostat za ostatními, a tak občas překvapíme sami sebe, co všechno dokážeme.“
Dobrou kondici pak senioři zúročí například na tanečních zábavách, tradičně pořádaných v Lipně. Účastníci si zaplatí autobus a vstup, i když někteří jezdí vlastními vozy.  Přijít může úplně každý, přestože není členem spolku. „Pořádáme zábavy v různém recesním duchu.  Měli jsme již Kloboukovou, Zástěrovou, Šátkovou a nyní 2. dubna chystáme Velikonoční Zajíčkovou. Libí se mi, že se lidé baví, zatančí si třeba i s berličkami.  Klienti pečovatelského domu, kteří jsou i našimi členy někdy jen posedí a dívají se, ale je pro ně velmi důležité, že mají sociální kontakt s ostatními. Zábavy někdy zpestříme různými tanečními čísly, všichni si to prostě užíváme, a na parketu je veselo“ s úsměvem líčí paní Žitníková.
Pokud se vám zdá, že je toho stále málo, tak můžete se Seniorcentrem pravidelně navštěvovat představení v žateckém divadle, nebo navštívit mostecké divadlo. Pro členy mají o něco levnější vstupné, které spolek částečně dotuje. V žateckém divadle předloni také obdrželi dar od společnosti Anaon, která zastupuje Jaroslava Duška, část výtěžku ze vstupného z představení „Pátá dohoda“, ve výši třiceti tisíc korun. „Ohromně nám to pomohlo, spousta členů, hlavně členek žije sama z minimálního důchodu, a tak na akce přispíváme. Kéž by bylo podobných sponzorů více, hodí se nám každá finanční výpomoc,“ sdělila nám Stanislava Žitníková.
Pokud vás činnost Seniorcentra oslovila, můžete se kdykoli stát jeho členem, a tak si zpříjemnit, například důchodový věk anebo život v invalidním důchodu. Vždy vás s otevřenou náručí přivítají. Přednášek a besed, které pořádají, se může zúčastnit ale kdokoli, kdo má chuť dozvědět se něco nového.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video