Upoutávky na Žatecké noviny č. 14, které vycházejí v úterý 11. dubna 2017

Redakce 2017-04-10 14:26:00

  Chmelaři představili nové chmelové odrůdy Žatec (mch) Přes sto zástupců pivovarů se zúčastnilo letošního jubilejního 20. ročníku tradičního semináře pořádaného 29. března firmou Bohemia Hop společně s Chmelařským institutem v aule Chmelařského institutu. Zaměřený byl na použití českých chmelových odrůd v pivovarnictví. Účastníkům tak byly představeny dvě nově zaregistrované české chmelové odrůdy Boomerang a Gaia.    

Soustředění sborů není jen o zpívání
Žatec (mch) Trénovat a vylepšovat své pěvecké dovednosti vyrazilo koncem března padesát dva dívek a hochů z dětských sborů Základní umělecké školy (ZUŠ) v Žatci.
Všechny čtyři pěvecké sbory, Chmeláček, Klíčenka, Klíček i Camerata, vyjely v doprovodu svých sbormistryň, kterými jsou Klára Čoudková a Anna a Alžběta Urbancovi, na víkendové soustředění do Žihle. Děti se na již tradiční akci velmi těšily. Nejen že na soustředění vylepšily své hlásky, ale také se při různých akcích a soutěžích seznámily se svými kolegy z jiných sborů a utužily vzájemné vztahy.

bara2-nahled Dobrovolníci z Levandule zkrášlují nemocnici
Žatec (mch) Pokud jste v poslední době přišli na některé z oddělení žatecké nemocnice, ať už jako pacienti, nebo návštěva k lůžku nemocného, nemohli jste si nevšimnout rozrůstající se obrazové výzdoby na chodbách i pokojích. Lví podíl na tom má Dobrovolnická služba Levandule se studenty Obchodní akademie (OA) v Žatci. Nesmíme však zapomenout ani na Záchranáře Žatec, díky nim totiž vše začalo.

Děti překvapila černá kuřátka
Žatec (mch) Nejen děti, ale i dospělé jistě uchvátila čerstvě vylíhnutá kuřátka, která byla minulý týden k vidění na výstavě Velikonoce v Křížově vile.
Velikonoční výstava probíhala minulý týden od středy do soboty a návštěvníci mohli vidět okolo tří set velikonočních kraslic, která představují pouze část sbírky žateckého muzea. Kraslice muzeu tradičně věnují organizátoři soutěží z Ústeckého kraje a výrobci z celé České republiky. Lidé tak spatřili desítky rozmanitých technik zdobení velikonočních vajec například zdobení voskem, škrábáním, drátky, ale i korálky nebo slámou. Nechyběl také vzor cibulový či porcelánový.
Dále návštěvníci výstavy viděli některé velikonoční zvyky, případně si sami mohli vyzkoušet uplést pomlázku, upéct jidáše, anebo vidět líheň kuřátek a následně kuřátka samotná, ti zručnější si mohli též zkusit vyřezat pilkou z překližky obrázek s motivem z pohádek o loupežníku Rumcajsovi. Výstavu navštívily i děti z mateřské školy Studentská, kterým se zřejmě nejvíc líbila již zmíněná kuřátka, mnohé z nich byly překvapené, že nejsou žlutá, jak je často vidí na obrázcích, ale černá. Ve čtvrtek a pátek se program rozšířil i o další živá zvířátka, která přidali členové Českého svazu chovatelů ze Žatce. Sobotní odpoledne pak patřilo také ukázkám zdobení kraslic voskovou batikou a barvení vajec v cibuli a nechybělo ani setí osení. Navštívit výstavu jistě stálo zato, každý si našel to své a nikdo se rozhodně nenudil.

Výstava vstoupila do třetí dekády
Louny (tz) Veletrh Dům a zahrada vstupuje do další sezony. Jarní veletrh, proběhne 13. – 16. dubna na výstavišti v Lounech. Výstava je aktuální přehlídkou novinek z oblasti zahrady, stavby a bydlení. Všichni zahrádkáři a milovníci hezkého bydlení si přijdou na své při jarní prodejní akci, kde si mohou nakoupit sadbu, osivo, okrasné i užitkové rostliny, ovocné stromky, zahradní mechanizaci, zahrádkářské potřeby, ale nejen to. Připraveno je zde vše, pro vylepšení vašeho obydlí od podlahy až po střechu.

Odhalí pomník obětem náletu
Žatec (id) V deset hodin dopoledne, v neděli 16. dubna, bude slavnostně odhaleno pietní místo k uctění památky civilním obětem náletu na vlakové nádraží Žatec – západ. S myšlenkou vzniku pomníku u západního nádraží přišli manželé František a Stanislava Sajdlovi, kteří se o náletu poprvé dozvěděli docela nedávno z pamětí jednoho starousedlíka. Pátrali dál a postupně objevili další střípky téměř zapomenuté události odehrávající se v Žatci na sklonku 2. světové války. Jejich snahu o vznik pietního místa podpořilo i Město Žatec, to uhradilo pamětní desku a nápis, a také České dráhy, které vlastní pozemek u nádraží, kde bude pomník stát. Sajdlovým se podařilo sehnat i sponzory na vybudování přístupové cesty k pietnímu místu. Materiál věnovalo Concrete Libočany, pan Ďurčík a vybudování přístupové cesty a úpravu okolí zajistila firma Morávek komunikace. Na den přesně po dvaasedmdesáti letech se tak civilním obětem dostane důstojné připomínky jejich tragického osudu.

Knihovna potřebuje krabice od banánů
Žatec (mch) O pomoc nejen své čtenáře žádá Městská knihovna Žatec. Pravděpodobně ještě před letními prázdninami by měly začít v centrální knihovně rozsáhle stavební úpravy. Bude proto nutné přestěhovat veškerý knihovní fond.
Rozsáhlou celkovou rekonstrukcí díky dotacím z IROP v letošním roce projde celá hlavní budova Městské knihovny Žatec. Práce by měly být zahájeny v předpokládaném termínu, tedy v měsíci červnu a vše by mělo být hotové do konce letošního roku.

Sladovnu zaplnila díla věhlasných autorů
Žatec (mch) Galerii Sladovnu zaplnila další díla věhlasných autorů z rozsáhlé umělecké sbírky manželů Zemanových. Vernisáž unikátní výstavy si nenechaly ujít desítky Žatečanů. Výstava s názvem „6. návštěva sbírky manželů Zemanových“ s podtitulem „současné umění“ bude v galerii k vidění do 31. ledna příštího roku.
Opravdu překvapivý počet lidí se zúčastnil minulou středu 5. dubna vernisáže výstavy „6. návštěva sbírky manželů Zemanových“. I když se jedná v pořadí již o šestou výstavu, průřez sbírkou manželů Zemanových je opět jiný, tentokrát je zaměřen na současné umění. „Je to pozvání na chvilku do světa umění. Lidé tu mohou najít věhlasné, celosvětově uznávané, umělce. Všechny obrazy jsou od českých a slovenských autorů. Návštěvníci zde mohou obdivovat díla takových osobností, jako jsou Jiří David, Kryštof Kintera, Jaroslav Róna, nebo Lubomír Typlt, ale také mladých začínajících autorů například Andrei Lédlové či Jiřího Baštýře,“ láká návštěvníky na výstavu, kterou by si nejen milovníci umění rozhodně neměli nechat ujít, galerista Sladovny Alexandr Gižynski.

Novinky v CHCHP nejen pivo, ale i kola a koně
Žatec (mch) Na několik novinek se mohou letošní sezónu těšit návštěvníci Chrámu chmele a piva (CHCHP). První dubnovou sobotu, byla zahájena nová turistická sezóna a představeny některé novinky které v CHCHP budou, nejen pro turisty, přichystány.
Jako první na vás čeká již tradiční zelený 11° speciál, který pro své zákazníky nachystal k Velikonocům restaurant U Orloje, jeho první sud se narazí jak jinak než 13. dubna na Zelený čtvrtek. Od května si pak budete moci opět pochutnat na 10° Letňáku a koncem školního roku čeká milovníky chmelového moku překvapení v podobě ovocného piva. Jednou z novinek je také půjčovna jízdních kol, jejíž provoz bude zahájen již během letošní sezóny.

Senioři se konečně dočkali
Žatec (mch) Dlouho připravovaná akce se konečně rozjela. V žateckém Domově pro seniory byla v pondělí 3. dubna zahájena výměna oken, na kterou plynule naváže zateplení domu a oprava fasády.
Přibližně sedmdesát starých špaletových oken, za nová dřevěná eurookna, vymění během následujících dvou měsíců zaměstnanci firmy Metall Quatro v žateckém Domově pro seniory (DPS). Investorem celé akce je město Žatec, které na ní vynaložilo finanční prostředky ve výši 7 miliónů korun, dalšími necelými 4 milióny DPS přispělo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Cena se do výše 11 miliónů vyšplhala díky tomu, že v budově jsou osazena okna atypických rozměrů, a také na ní během letních prázdnin proběhnou rozsáhlé opravy fasády.

Ulice se propadla přímo pod autem
Žatec (mch) Přímo pod koly automobilu se propadla vozovka v žatecké Dvořákově ulici. Přibližně půl metrová dutina, se zřejmě kvůli předešlým deštivým dnům, vytvořila na silnici ve Dvořákově ulici. Smůlu měl řidič stříbrného automobilu, který zde právě couval na parkovací místo a komunikace se mu propadla přímo pod pravým předním kolem. Nehodu na místě vyšetřovali příslušníci dopravní policie, škoda na automobilu byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Ulice byla ve středu kvůli nehodě uzavřena, ovšem Technické služby města Žatec vše rychle uvedli do pořádku a ve čtvrtek již byla opět bez problémů průjezdná.

Zpráva z kontroly v Teplárenské: Platilo se i za práce, které nebyly provedeny
Žatec ® Městské společnosti Žatecká teplárenská reálně hrozí, že bude vracet část dotace poskytnuté na rekonstrukci kotlů. Jedná se řádově o miliony korun. Státní fond životního prostředí, který v Teplárně na jaře loňského roku prováděl kontrolu, totiž trvá na svých zjištěních a odmítl všechny argumenty, které Teplárenská na svoji obhajobu fondu zaslala.
Nejzásadnější pochybení, které ze zprávy vyplývá, je výběr dodavatele celé akce. Společnost Metrostav, která výběrové řízení vyhrála, se totiž neměla soutěže vůbec účastnit a měla být z konkursu vyřazena, protože nesplňovala podmínky zadávacího řízení.
Další výtky od kontroly se týkají zaplacených prací, které nebyly provedeny nebo neměly být součástí projektu. Konkrétně se jedná o terénní úpravy a práce na cestách ke skladu olejů uvnitř areálu teplárny. Zde jde o faktury za téměř milion korun. Vrátit z této částky by měla městská firma zhruba polovinu. Teplárenská také za dotační peníze v rámci projektu provedla zaškolení zaměstnanců za částku přesahující sto tisíc korun. Opět v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video