V okrese se hledají zubaři. Zn. Spěchá

Lucie Steklá 2017-04-12 11:54:00

Louny (lus) Sehnat v okrese Louny zubaře, který přijímá nové pacienty, je v posledních několika měsících „nadlidský úkol“. V Lounech během několika měsíců své působení ukončili čtyři zubaři, další skončil v Postoloprtech. Noví, kteří by převzali jejich praxe, se zatím nehlásí. Vysoký počet pacientů z celého okresu ošetřuje víkendová zubní pohotovost, která funguje na lounské poliklinice od roku 2012.

Nové pacienty neberou
Obyvatelé města i okolních obcí se tak mohou dostat do nepříjemné situace, kdy například po letech vyhledají péči stomatologa a ten je odmítne s tím, že byli již dávno vyřazeni, neboť k lékaři nedocházeli. „Náš zubař ukončil praxi, zavřel ordinaci. Nikdo nám nedal nic vědět, neměli jsme kontakt na možný zástup lékaře, jen na dveřích visela cedulka o ukončení provozu. V Lounech naši rodinu žádný stomatolog nepřijal. Nakonec jsme se rozhodli zkusit to za hranicemi okresu a nového zubaře máme až v Chomutově,“ podělila se o svoji zkušenost Jana Pinková z Loun. A nebyla jediná. Podobnou situaci zažilo více lidí na Lounsku. Na radnici před časem přišla seniorka, která potřebovala ošetření od stomatologa, bohužel ji žádný nepřijal. Situaci lounská radnice dlouhodobě sleduje a řeší.
Starosta jednal s VZP
S ředitelem regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Ústí nad Labem Petrem Veselským o nedostatku stomatologů v okrese Louny opětovně jednal Radovan Šabata, starosta města. Nedostatek stomatologů je dlouhodobým problémem. V posledních měsících se situace mírně zhoršila odchodem Perto Orikhivskyie ze zubní ordinace v Postoloprtech do Chomutova. „V současné chvíli všichni lounští stomatologové deklarují plnou kapacitu svých ordinací. Pacienty přijímá Radim Němec, který ordinuje v Kryrech. Dalším stomatologem, který přijímá nové pacienty je Yaser Karnoub, který ordinuje v Hornické nemocnici s poliklinikou v Bílině,“ uvedl k situaci Petr Veselský.
Výběrové řízení na zubaře
Vzhledem k naléhavosti situace jednal starosta města i s náměstkem ministra zdravotnictví Tomem Philippem o možnostech, které má město ve vztahu k výběrovým řízením na nové lékaře. Na základě podaných informací rada města schválila odeslání žádosti Krajskému úřadu Ústeckého kraje na vyhlášení výběrového řízení pro tři lékaře. „V žádosti, jíž jsme odeslali na kraj, je specifikováno, že dva lékaři by měli působit v oboru zubního lékařství a jeden lékař v oboru oftalmologie, tedy očního lékařství,“ vysvětlil starosta s tím, že jednou z podmínek výběrového řízení je i to, že lékaři budou muset působit na území města Loun.
Dlouhodobý problém
S nedostatkem stomatologů se dlouhodobě nepotýkají pouze Louny, ale i jiná města. Jedná se o systémový problém, jehož řešení není pouze na straně ministerstva zdravotnictví, ale pomoci s touto situací musí i ministerstvo školství. „Právě nízký počet přijímaných studentů na tento obor problém nedostatku zubařů pouze prohlubuje,“ uvedl po konzultaci s náměstkem ministra zdravotnictví R. Šabata.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video