Žatec (mch) Přes sto zástupců pivovarů se zúčastnilo letošního jubilejního 20. ročníku tradičního semináře pořádaného 29. března firmou Bohemia Hop společně s Chmelařským institutem v aule Chmelařského institutu. Zaměřený byl na použití českých chmelových odrůd v pivovarnictví. Účastníkům tak byly představeny dvě nově zaregistrované české chmelové odrůdy Boomerang a Gaia.
Jedná se o jednu z největších odborných a společenský akcí svého druhu, které se konají na našem území. Pro všechny zúčastněné byla připravena piva z Pokusného pivovaru z žateckého Chmelařského institutu, jež uvařil sládek Jan Hervert. Po pronesení úvodního slova, které přednesli předseda představenstva BOHEMIA HOP a CHMELAŘSTVÍ Zdeněk Rosa a jednatel Chmelařského institutu Josef Patzak, následovaly čtyři kola přednášek podpořená čtyřmi koly degustací.
Zúčastnění se tak mohly dozvědět spoustu informací například o novinkách ve šlechtění chmele, metodách analýzy chmele a jejich porovnání. Vlastní zkušenosti s českými odrůdami chmele a novošlechtěnci, pak popsal všem přítomným Pavel Palouš ze Zámeckého pivovaru ve Frýdlantu. Jaká je aktuální situace chmele v České republice a ve světě a přiblížení reakční doby pro poskytnutí nových či stávajících odrůd přednesl posluchačům Zdeněk Rosa.
Přednášky a degustace byly též doplněny prohlídkou linky na zpracování chmele ve CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec a naučně zábavným podvečerem v Chmelařském muzeu a Chrámu chmele a piva, který byl zpestřen soutěží, při které si mohli všichni ověřit své teoretické znalosti a zúročit praktické zkušenosti při odměřování surovin pro výrobu piva.