Upoutávky na Region Podbořanska č. 16, který vychází ve čtvrtek 26. dubna 2017

Redakce 2017-04-26 10:57:00

  V Podbořanech proběhl zápis do 1. tříd. Na Husovce bude zapotřebí asistent pro žákyni na vozíku Podbořany (až) Zápisy do prvních tříd uspořádali ve čtvrtek 20. a v pátek 21. dubna v Podbořanech. Byly to jako obvykle poslední termíny v rámci celého okresu. Ve městě jsou tři základní školy – ZŠ Husova 276, ZŠ T. G. Masaryka rovněž v Husově ulici a ZŠ Příčná 847, která od tohoto školního roku již nemá ve svém názvu praktická. K zápisu do nich přišlo celkem 97 dětí.    

Kryrské Pink Ladies jsou zlaté!
Dance Děčín je největší nepostupová dvoudenní a celorepubliková soutěž na severu Čech pro taneční a mažoretkové kolektivy, kterou pořádá DDM Děčín. Jejího 12. ročníku se v polovině dubna zúčastnily také kryrské mažoretky. A jejich Pink Ladies zabodovaly: v konkurenci osmi choreografií byly odbornou porotou vyhodnoceny jako nejlepší a po právu do Kryr dovezly zlaté medaile!

Mají zlatý Chodovský pohár
Chodová Planá, Podbořany (až) Letos to byl již devatenáctý ročník tradiční celorepublikové barmanské soutěže v Chodové Plané, která proběhla v sobotu 22. dubna v rodinném pivovaru Chodovar. Gymnázium a Střední odbornou školu v Podbořanech reprezentovali na Chodovar Cupu 2017 barmani Adéla Pešková a Kevin Kyzr pod vedením svých učitelů Evy Pospíšilové a Tomáše Kratiny. Soutěžili v kategorii jednotlivců, kde se Kevin umístil na druhém místě, a v kategorii skupin, kde získali nejvyšší možné ohodnocení za nejlepší vystoupení a barmanskou práci! Celá soutěž se vždy nese v duchu pobavení diváků, takže i letos jeli barmani s nacvičenými vystoupeními tematicky zaměřenými. Kevin připravoval drink Minotaurus v kostýmu gladiátora a Adélka míchala Tyroláka v tyrolském kostýmu a s patřičnou tyrolskou hudbou. Obě vystoupení hodnotila komise vysokými známkami. Připomeňme, že loni tito barmani přivezli také 1. a 2. místo.

Den proti úložišti již potřetí i na Čertovce
Lubenec, Libyně (pk) Sobota v druhé půli dubna, letos s datem 22. dubna, patřila stejně jako v minulých dvou letech celostátnímu Dni proti úložišti. Tentokrát poprvé mohla připravené akce na jednotlivých lokalitách částečně koordinovat a také mediálně podpořit Platforma proti hlubinné-mu úložišti. Toto dobrovolné sdružení obcí a spolků, založené zdola před necelým rokem jako odpověď na nefungující ministerskou Pracovní skupinu pro dialog, si klade za cíl být skutečným názorovým oponentem státu v jeho snaze o prosazení hlubinného úložiště jako jediného možného řešení i ve způsobech, jakým ho stát prosazuje. V lokalitě Čertovka na pomezí krajů Ústeckého, Plzeňského, Karlovarského a Středočeského se již pořadatelství tradičně ujaly spolky SOS Lubenec a Za záchranu kostela sv. Jiljí.
Lidé mohli vyjádřit svůj nesouhlas s vybudováním úložiště už potřetí pochodem přes místa, kde by mohl skončit jaderný odpad, stezkou Zářivkou. I přes deštivé počasí se ráno před devátou hodinou sešlo na startu pochodu v Blatně u nádraží asi šedesát lidí.

Tričkování v Jonáši
Podbořany (až) Zhruba dvě desítky dětí, maminek i babiček přilákalo minulou středu odpoledne do rodinného a mateřského centru Jonáš v Podbořanech Tričkování. Svá trička, tílka nebo i šatičky si účastníci mohli pomocí různých technik dotvořit, a tak vznikala originální dílka s obrázky. Barvičky přes šablony, vykrajovátka nebo podle vlastní fantazie nanášeli prsty nebo foukáním. „Všem moc děkujeme za účast a pěkné společné odpoledne. Doufám, že nás aspoň tolik se sejde na Čarodějnickém řádění, které svoláváme na 15. hodinu v neděli 30. dubna před kulturním domem na Masarykově náměstí, kde centrum sídlí. To se bude stavět májka,“ zve všechny Petra Macíčková z Jonáše.

Odešla spisovatelka
Podbořany (až) Velmi smutná zpráva postihla všechny, kdo znal krásnou ženu, spisovatelku Danielu Pichertovou z Podbořan. V minulých dnech zemřela, bylo jí 62 let. „Je nám to moc líto, paní Pichertová byla milým hostem v naší knihovně, obě její knížky – Z každého růžku trošku a Sklíčka – máme ve fondu, ale jsou momentálně půjčené,“ uvedla ředitelka podbořanské knihovny Stanislava Čapková. Daniela Pichertová, autorka s československými kořeny, psala vtipné povídky a příhody, které nenásilnou formou do kontextu zasazených slovenských výrazů či vět přibližují čtenáři slovenský jazyk. A to jak těm, kteří jeho běžné užití už nezažili, tak těm, kteří jej začínají zapomínat, protože jej neslýchávají.

K zápisu přišlo dvaadvacet dětí
Vroutek (až) Jednadvacet dětí přišlo k zápisu minulý týden v úterý a ve středu do základní školy ve Vroutku.
„Jedno dítě již bylo přijato v termínu před oficiálním zápisem, protože v době zápisu pobývalo dlouhodobě v zahraničí. V září ale nastoupí na naši školu,“ sdělil ředitel školy Milan Armstark.
V učebně jazyků základní školy čekaly na děti i rodiče paní učitelky, které u dětí ověřovaly jejich dovednosti a znalosti. Všechny děti si vedly dobře a byly velmi šikovné. Poté přešly děti do 1. třídy a tam na ně čekalo malé občerstvení a upomínkové předměty vyrobené žáky školy.

Studenti dokumentují památky
Podbořansko (až) Díky navázané spolupráci místních dobrovolníků mapujících drobné památky Podbořanska a Dokumentačního střediska ústecké univerzity se v minulém týdnu uskutečnil odborný výjezd studentů oboru dokumentace k ohroženým památkám našeho regionu. Cílem bylo zachytit jejich současný stav, zaměření v terénu, určení chybějících částí a prohlídka archivních materiálů. „Tato odborná dokumentace pomůže obcím a spolkům při získání dotací na záchranu těchto krásných památek,“ řekl za místní mapovače David Šebesta. Tým vedl doktor Vít Honys, vedle něj studentky Michaela Casková a Veronika Kozáková.

Krásná auta na zámku
Už tuto sobotu 29. dubna mezi 13. a 15. hodinou budou zámeckým nádvořím v Krásném Dvoře projíždět historické vozy na své cestě z Chomutova přes Droužkovice, Březno, Račetice, Krásný Dvůr, Čeradice, Žatec, Žíželice, Velemyšleves, Bílenec a Údlice zpět do Chomutova. Letos se koná již 23. ročník setkání historických vozů v Chomutově. Přihlášeno je více než 120 vozidel.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video