Lesy budou sezónně uklízet nezaměstnaní

Redakce 2017-05-01 00:26:00

Severní Čechy (red) Čistí les, příkopy i svodnice lesních cest, likvidují černé skládky, věnují se pomocným činnostem v pěstování a ochraně státních lesů. Bezmála osm desítek sezónních zaměstnanců, evidovaných na úřadech práce, najal do Krušných hor státní podnik Lesy ČR. Je to největší počet v celé republice; ve zbytku ČR pak od jara začalo působit dalších 315 sezónních pracovníků.

Právě úklid a lesa a likvidace skládek tvoří hlavní náplň práce těchto nezaměstnaných, se kterými Lesy ČR podepsaly pracovní smlouvu na devět měsíců. „Papír se rozkládá čtyři měsíce, nedopalek cigarety až 15 let, žvýkačka 50 let a jednorázová plena čtvrt století. Lesy ČR a všichni vlastníci lesů odklízejí rok co rok menší i velké skládky odpadků. Jejich vytvoření je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. Kromě policie může viníka pokutovat i obecní úřad, na jehož katastrálním území se skládka nachází, a to až sto tisíci korunami,“ řekla k problematice odpadků a černých skládek mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
Lesy ČR investovaly od roku 2011 do likvidace nepovolených skládek 14,4 miliónu korun. Na likvidaci starých pneumatik, stavební suti, plastů z autovraků, starého nábytku, plastových láhví a dalšího odpadu si lesáci najímají specializované firmy, ale od roku 2015 mizí z lesů také díky lidem evidovaným na úřadech práce, které Lesy ČR v sezóně zaměstnávají. „Nejvíce nových zaměstnanců máme v severozápadních Čechách, tedy v regionu s vysokou nezaměstnaností. Dáváme jim možnost uplatnit se na trhu práce. Sezónní zaměstnanci si mohou vydělat až 16 200 korun hrubého měsíčně. Výdělek závisí na jejich přístupu k práci i výkonu,“ říká Zdeněk Růžek, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Teplicích.
Jen v Ústeckém kraji Lesy ČR loni odstranily ze státních lesů za 900 tisíc korun 48 skládek na 3,1 hektaru. V roce 2015 to bylo 11 skládek na 4,5 hektarech, vše za 408 tisíc korun. Lesy ČR také pravidelně podporují jarní akci Ukliďme svět – ukliďme Česko, letos sto tisíci korunami.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video