Dětská scéna 2017 – poetický svátek v Lounech

Redakce 2017-05-14 00:53:00

Louny (mek) Také letos hostila Městská knihovna Louny krajskou přehlídku dětského divadla a recitátorů-sólistů.  Poosmé pověřilo Ministerstvo kultury ČR prostřednictvím organizace NIPOS-Artama knihovnu, aby vybrala ty, kteří budou reprezentovat Ústecký kraj na národní přehlídce ve Svitavách. Divadelníky hodnotil lektorský sbor ve složení: Renata Vordová, Jakub Hulák a Jaroslav Provazník.  Sólisty vybíral Jan Anderle, Renata Vordová a Emílie Zámečníková. Tradiční odměny, látkové hračky, pro děti ušily babičky ze Spolku, paní, dam a dívek. Úvodní kulturní program zajistily děti z lounských mateřských škol- MŠ V Domcích a MŠ Přemyslovců.

Klub(ovna )Luna doslova praskala ve švech
V pátek do Loun přijelo rekordních čtrnáct dětských divadelních souborů: HOP-HOP z Ostrova nad Ohří přivezl hned tři divadelní uskupení, z Varnsdorfu přijel soubor My jako my, Hromy a blesky, Blik-cvak-příjem, z Mostu Klubíčko, z Ústí nad Labem soubor ZŠ Anežky České, Potutipitipi ze ZUŠ v Ústí nad Labem, z Mostu (ZUŠ) Zbytky, Záludňáci ze ZUŠ Litoměřice a Puberťáci s.r.o z Litvínova.
Do Svitav odjíždí soubor na Poslední chvíli ze ZUŠ Ostrov nad Ohří s inscenací Pac a pusu aneb něco z Broučků. Jaroslav Provazník k nevšednímu zážitku uvádí: „Inscenace ostrovského souboru je výjimečná především svou dramaturgií: zvolit si s dětskou skupinou staršího školního věku 141 let staré Karafiátovy Broučky, kteří jsou dnes vnímáni jako nejklasičtější klasika, je víc než odvážný krok. Lucie Veličková a její soubor však přesvědčily, že Broučci jsou předloha nejen kvalitní, ale že může oslovit svou poetičností, jazykem a důrazem na etické hodnoty a mezilidské vztahy i dnešní děti“.
Poetický víkend se po páteční divadelní části v sále Klub(ovny) Luna přesunul na další dva dny do kongresového sálu knihovny, kde v sobotu předávali texty recitátoři z 1. a 3. kategorie, v neděli pak ti ze 2. a 4. kategorie.
V první kategorii, jediné nepostupující, byli oceněni Lenka Hlavatá, Jan Legutko ze ZUŠ Žatec, Marina Sammartino a Jasmína Van Vegchel. Kromě nich si ještě pochvaly lektorského sboru odnesli Markéta Jiroušková, Tomáš Kisiel a Nikol Nechanická ze Základní školy J. A. Komenského Louny.
Těžké rozhodování měl lektorský sbor ve druhé kategorii, kde se sešla řada kvalitních recitátorů. Do Svitav nakonec postoupili Aneta Chomová (ZUŠ Žatec) a Adam Krejčí. Cenu lektorského sboru bez postupu dostali Bára Mazurková a Samuel Veselý. Vysokou úroveň dosvědčuje i počet čestných uznání: pro Vandu Adamcovou, Elišku Budajovou, Antonína Davida, Patricii Gebeltovou (ZŠ JAK Louny), Sofii Koumarovou, Barboru Ondrejkovičovou, Darinu Pišlovou a Petru Zakouřilovou (ZUŠ Postoloprty).
Obdobně těžké rozhodování bylo i ve třetí kategorii, kde recitovalo 22 interpretů. Do Svitav se podívají Jiří Buršík a Kristýna Weiglová, na půl cesty zůstala Veronika Zaderlíková. Uznání lektorského sboru si odnesli Jan Černý, Ester Hermanová (ZUŠ Louny), Anna Horáková a Marek Vyskočil (ZUŠ Žatec).
Nejstarší kategorie uzavírala poetický víkend v knihovně a patřilo jí nedělní odpoledne. Z šestnácti recitátorů se do Svitav za své výkony podívají Petro Sláma a Denisa Středová. Cenu bez postupu si odnesla Barbora Kohoutová. Za osobité interpretace a osobní výpovědi získali čestná uznání Veronika Bíbová, Jan Kernaševič, Eliška Šimková a Radek Voch.
Kdo nepřišel, nechť lituje jen chvíli, nejinspirativnější recitátorská vystoupení a Pac a pusu aneb něco z Broučků uvidí zájemci v záři při ozvěnách Dětské scény. Samozřejmě v Lounech!
Ondřej Kunc a Dagmar Kučerová
Městská knihovna Louny

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video