Upoutávky na Žatecké noviny č. 19, které vycházejí ve středu 16. května 2017

Redakce 2017-05-15 12:55:00

  Děti bavily celé divadlo Žatec (mch) Několik měsíců příprav a zkoušení zúročily děti z žateckého Dětského domova na jejich patnáctém Benefičním koncertě, který proběhl v městském divadle. Diváci měli možnost shlédnout různé tance, veselou scénku, gymnastiku, poslechnout si zpěv i recitaci a mnoho dalších vystoupení, které pro ně děti přichystaly. Všichni se výborně bavili a představení si užívali, o to šlo především, a že se občas vloudila chybička, nevadí, příště to bude lepší, každá snaha se počítá a zaslouží si potlesk.    

V okrese Louny přibývá obyvatel
Okres Louny (lus) V lounském okrese žilo ke konci loňského roku 86 346 obyvatel. Ve srovnání se začátkem roku 2016 je to o sedmdesát osob méně. Rozdíl to není veliký, neboť počet obyvatel záleží na mnoha faktorech, stěhování z nebo do okresu, přírůstek narozených a úbytek zemřelých. V rámci kraje si ale okres Louny vede dobře, co se týče pohybu obyvatelstva stěhováním.
Z Lounska, Žatecka a Podbořanska se během roku 2016 vystěhovalo 1 593 lidí, přistěhovalo se ale 1 641. Přírůstek stěhováním je tedy o 48 osob. V rámci republiky se přestěhovalo patnáct set mužů a žen, do ciziny odešlo dvaasedmdesát osob, z toho 36 mužů. Z ciziny do okresu přišlo 140 nových občanů, nejvíce to byli Slováci, Ukrajinci a Vietnamci. Druhým okresem kraje, kam se více lidí přistěhovalo, než z něj odešlo, je Litoměřicko. Tam to bylo dokonce 378 obyvatel. Ostatní okresy lidé více opouštěli, nejvíce Ústecko, Děčínsko a Mostecko. V Ústeckém kraji žilo ke konci roku 821 377 lidí. Počet obyvatel za dvanáct měsíců stěhováním klesl o 1473. V severních Čechách tak pokračuje několikaletý trend, kdy se víc lidí bohužel stěhuje pryč, než do oblasti přichází.

Ocenili hasiče ze Žatce
Krásný Dvůr (mch) Třicet hasičů slavnostně obdrželo medaile za věrnost z rukou náměstka ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Martina Laníčka. Mezi oceněnými III. stupně byli i čtyři příslušníci žateckého hasičského sboru Marek Hodas, Jan Marek, Stanislav Plevko a David Slunéčko.

Noc literatury, poprvé v Žatci
Žatec (mch) Netradičním způsobem přiblížila české veřejnosti současnou evropskou literární tvorbu, v téměř sedmdesáti městech naší vlasti, již jedenáctá Noc literatury. Série veřejných čtení proběhla od 18 do 23 hodin paralelně ve všech zúčastněných městech. Letos poprvé se do této krásné akce zapojilo i město Žatec.
Veřejné čtení v Žatci probíhalo zároveň na čtyřech místech v centru města. Na každém z nich byli představeni jiní autoři a vždy dva dobrovolníci četli zajímavé úryvky knih.

O žatecký chmel je stále větší zájem
Žatec (lus) Loni se z České republiky vyvezl chmel za miliardu, většina ho vyrostla na Žatecku.
Export zaznamenal meziroční mírný nárůst. Nejvíc chmele putuje do Německa, Číny a Japonska.
Obchodní firmy loni vyvezly 3 818 tun českého ověřeného a certifikovaného chmele. Hodnota vývozu dosáhla 988 milionu korun, velká část českého exportu, 1700 tun, mířila do asijských zemí. Zprávu o vývozu zveřejnil Svaz pěstitelů chmele ČR. „Meziročně došlo loni k mírnému nárůstu exportu i přes neúrodný rok 2015. K vyšší hodnotě přispěla poptávka pivovarů po kvalitní surovině pro výrobu svého piva,“ řekl Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR.

Na dopravní úřad můžete od června kamkoli
(mch) Novela zákona, díky níž budou moci majitelé a provozovatelé vozidel provádět úkony v registru vozidel na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností, vstoupí v platnost od 1. června.
Doposud bylo nutné chodit na úřad v místě trvalého bydliště nebo sídla firmy. Nově tomu tak již nebude. Změnu vlastníka nebo provozovatele registrovaného vozidla, registraci nového či dovezeného vozidla, umístění vozidla do depozitu, nahlášení zániku vozidla, ale například i žádost o registrační značku na přání nyní můžete provést na jakémkoli dopravním úřadě.

Díky školákům opraví chodník
Žatec (mch) Žáci deváté třídy se osobně přesvědčili, že nemají být lhostejní ke svému okolí a pokud jim ve městě, kde žijí něco vadí, je dobré se ozvat. Díky nim město po dlouhé řádce let konečně opraví chodník v podměstí u „Věžáku“.
„Dobrý den, jsme žáci 9. třídy. Řešíme v rámci projektu problém s chodníky v podměstí a zaznamenali jsme úspěch,“ tak zněl email, který nám do redakce začátkem května zaslali Vojtěch Kougl, Lukáš Vrátník, Filip Tůma a Jirka Městecký.

Plynovod je v malé hloubce práce potrvají až do podzimu
Žatec (mch, ic) Díky problémům s rozvody plynu stavební práce v žateckých ulicích Dukelská a Bratří Čapků bohužel stále ještě neskončí. Dopravní omezení v nich bude trvat ještě do podzimu. Je třeba položit nové rozvody a následně musí být zhotoveny i nové domovní přípojky.
Město Žatec, které mělo povrchy komunikací v ulicích opravit, vyzvalo majitele inženýrských sítí, aby s opravami zkoordinovali jejich případné investice. „Při odhalení plynovodu se ukázalo, že je uložený příliš mělko. Plynaři následně provedli sondy a zjistili, že vedení je v havarijním stavu. Problémy se tedy ukázaly až přímo ve výkopu,“ vysvětlila nečekaný problém vedoucí Odboru a rozvoje města Kateřina Mazánková. Plynovod byl v hloubce pouze šedesát centimetrů pod povrchem, kvůli současným normám nyní není možné dokončit opravu silnice.

Alergikům se konečně uleví
Sekání trávníků je v plném proudu
Žatec (mch, ic) Letošní první sekání trávníků se kvůli nepříznivému deštivému počasí o něco zpozdilo, nyní je však již v plném proudu. Do terénu vyjela skupina dvaceti pěti pracovníků Technické správy města Žatce, kteří celé město posekají v tomto roce ještě šestkrát.
„Začali jsme hned po Velikonocích.  Ale vstoupily nám do toho tři sváteční pondělky, čtyři dny se nedalo sekat kvůli intenzivnímu dešti, takže jsme tím přišli přesně o týden,“ zdůvodnil zpoždění prací ředitel technické správy Andrej Grežo. Posekat celé město běžně trvá asi jeden měsíc. Občas lidé volají a stěžují si, že je trápí alergie, ať technické přijedou a okolí jejich bydliště posekají, to však nejde. „Musíme postupovat podle harmonogramu, není možné najednou přesunout skupinu lidí do jiné části města. Když takový požadavek přijde, spíš se to lidem snažíme vysvětlit. Hlavně jim sdělíme přibližný termín, kdy se k nim se sekáním dostaneme,“ popisuje důvody, proč vše nejde hned, Andrej Grežo.

Žatecké mažoretky opět na stupních vítězů
Žatec (mch) Průvodem plným krásy a pestrých kostýmů, zahájilo přibližně dvacet mažoretkových souborů, v sobotu 13. května, oblastní kolo Národního šampionátu mažoretek.
Žatecké Matulenky ze základní umělecké školy opět zabodovaly a postoupily do Zemského finále. „Děvčata byla velmi šikovná, musím je všechny pochválit,“ usmívá se jejich učitelka Lenka Turková.

Obliba Férová snídaně stále roste
Žatec, Radíčeves (mch) Různé druhy domácích marmelád, med od soukromého včelaře, nebo „férovou“ čokoládu, to vše a spoustu dalších dobrot přinesli účastnící žatecké Férové snídaně do Klášterní zahrady. Akce se konala již po čtvrté a zájem o ní stále roste. „Každým rokem přichází více lidí, teď je nás tu asi třicet. Akci pořádám ve spolupráci s klubem Budík,“ sdělila nám organizátorka Tereza Pekárková.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video