České velvyslanectví ve Washingtonu hostilo chmelaře z celého světa

Markéta Chalupová 2017-05-27 00:49:00

Žatec, USA (spch, mch) Jednání Mezinárodního sdružení pěstitelů chmele, na kterém se sešli zástupci hlavních členských organizací včetně zástupců pěstitelů z celého světa, například z České republiky, USA, Německa či Nového Zélandu, se uskutečnilo v dubnu na půdě českého velvyslanectví ve Washingtonu.

Hlavní součástí jednání byla Ekonomická komise, jejímž předsedou je předseda představenstva Chmelařství družstvo Žatec Zdeněk Rosa. Dále pak Českou republiku zastupoval předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda a prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer. Účastníci se mimo jiné dozvěděli, že světová plocha chmele meziročně opět mírně vzrostla, a to především v oblasti speciálních odrůd pro svrchně kvašená piva v USA a v oblasti hořkých odrůd pro výrobu chmelového extraktu.
Mezinárodní sdružení pěstitelů přijalo kandidaturu České republiky na uspořádání mezinárodního chmelařského kongresu v roce 2021. Jeho prezident Leslie Roy z USA velmi ocenil tento krok České republiky. Pořádání této akce by přispělo nejen k upevnění silné pozice ČR v rámci organizace, ale i k propagaci České republiky a českého chmelařství ve světě. Prodeje českého chmele do Spojených států rostou, což souvisí s pokračujícím růstem počtu malých, řemeslných pivovarů, kterých je dnes v USA již přes pět tisíc.
Na Velvyslanectví ve Washingtonu proběhl ještě večer, věnovaný pěstování chmele u nás, výrobě piva a rozvíjení obchodních kontaktů českých firem. Večer uváděl obchodní rada ve Washingtonu Tomáš Hart a spočíval v prezentacích českých chmelařských odborníků a zástupce amerického pivovaru, který vaří světlý ležák z žateckého chmele. Zdeněk Rosa seznámil přítomné zástupce pivovarů s městem Žatec a jeho významem pro české chmelařství a popsal historii a současný vývoj chmele v České republice. Josef Patzak, ředitel Chmelařského institutu, prezentoval jednotlivé české odrůdy chmele a jejich využití v pivovarství a Jonathan Reeves, sládek pivovaru Port City Brewery ze státu Virginia, uvedl speciální edici ležáku uvařeného ze Žateckého chmele. Následovalo pohoštění z české kuchyně, doplněné o ochutnávku Plzeňského Prazdroje a ležáku Pils, při jejichž výrobě se používá stejný druh českého chmele. Jedna z největších světových pivních skupin dokonce na akci vyslala svoje sládky zaměřené na inovace, kteří zkoušeli a analyzovali vystavené vzorky našich odrůd chmele, které připravilo obchodní oddělení Chmelařství, družstvo Žatec. Spokojenost projevili všichni čeští zástupci i hosté z amerických pivovarů. „Již třikrát Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo zemědělství podpořily účast českých chmelařů na této akci. Letošní konání ve Washingtonu nám umožnilo naplno využít kontakty a zázemí naší ambasády, takže jsme se letos zaměřili hlavně na kultivaci stávajících a hledání nových obchodních kontaktů“, zhodnotil úspěch našich chmelařů obchodní rada ve Washingtonu Tomáš Hart.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video