Muzejní noc nabídne pohádku i detektivku

Iveta Drlíková 2017-05-16 14:27:00

Pojedenácté v řadě se město Žatec připojí k celostátnímu Festivalu muzejních nocí. V netradiční večerní čas bude veřejnosti v pátek 19. května přístupná hlavní budova muzea, Křížova vila i Stará papírna a řada dalších objektů, ve kterých pořadatelé hostům nabídnou kromě prohlídek i další program. Muzeum například i ve svých zahradách. Na podrobnosti k této tradiční akci jsme se zeptali ředitelky Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci Radmily Holodňákové.

Paní ředitelko, pojedenácté v řadě se letos připojíte k celostátní akci Festival muzejních nocí. Má tento ročník nějaké společné téma a jednotný termín?
Festival muzejních nocí probíhá v celé republice v termínu od 19. května až do 10. června a je na každém z pořadatelů, jaký termín ve svém městě či instituci zvolí. Na rozdíl od Dnů evropského dědictví není pro tuto akci vyhlašováno společné téma, a tak záleží na každém přihlášeném účastníkovi, jaké téma si zvolí. My jsme si letos připravili témata dvě. V prvním si společně s návštěvníky zahrajeme na loutkáře a ve druhém na detektivy.
Jaký program návštěvníkům nabídnete?
Žatecká muzejní noc se letos uskuteční v pátek 19. května od 17 do 22 hodin. Kromě připomenutí muzejního svátku – Mezinárodního dne muzeí, který každoročně připadá na 18. května, jsme připravili pro zájemce programy ve všech námi provozovaných objektech. V budově v Husově ulici, a hlavně v přilehlé zahradě, jsme kromě prohlídek výstavy k výročí žatecké Jitřenky připravili dílničky, ve kterých se budou zhotovovat loutky a maňásci, v koutě zahrady bude možné si zahrát při pěkném počasí pohádku, nebo přihlížet výrobě pohádkových postaviček z mandlové hmoty. Dospělí si přijdou na své při vystoupení kapely Atomy z Podbořan, děti se zas mohou těšit na pohádku loutkoherců z Jitřenky. A na všechny samozřejmě čeká i občerstvení u několika stánků.
Pro návštěvníky Křížovy vily jsme připravili zábavné vyšetřování kriminálního případu z konce 19. století a ve spolupráci s Městskou policií Žatec a Policií ČR ukázky jejich práce – prevence, práce psovodů, daktyloskopie atd. I tam mohou zájemci posedět u občerstvení. Ve Staré papírně nabízíme volné prohlídky nedávno otevřené výstavy Historie národní házené v Žatci a expozice o dějinách průmyslu v našem městě.
Osvědčila se tato akce, je o ní mezi veřejností zájem?
Letošní ročník je již jedenáctý. Za těch předchozích deset let se stal trvalou sou-částí květnové nabídky kulturních akcí ve městě. Troufám si říct, že už vešel do povědomí žateckých obyvatel natolik, že si přivykli a zařazují návštěvu muzejní noci do svého programu.
V čem vidíte její kouzlo?
Myslím, že těch faktorů, které ovlivňují zájem o tuto akci, je několik. Jedním z nich je návštěva muzea v netradičním nočním čase. Kromě prohlídek stálých expozic a výstav je nabízena také řada doprovodných programů jak pro děti, tak i pro dospělé. Domnívám se, že svoji roli sehrává i to, že část akcí umísťujeme do prostor našich zahrad, které umožňují zcela jiný prožitek než uzavřené interiéry. A v neposlední řadě je důležité, že do přípravy muzejní noci se zapojují i další instituce a subjekty ve městě, což nejen značně rozšiřuje a zpestřuje pro-gramovou nabídku pro návštěvníky, ale také rozvíjí potřebnou spolupráci mezi institucemi ve městě i v regionu.
Které organizace se k vám letos připojí?
Mezi těmi, kdo se v letošním roce zapojili do přípravy Muzejní noci, je Městská knihovna Žatec, Turistické informační centrum, ZUŠ, Muzeum Homolupulů, Chrám Chmele a Piva i Galerie Sladovna v Žatci, Městská policie Žatec a Obvodní oddělení Policie ČR v Žatci. Ti všichni připravili pro návštěvníky zajímavou nabídku ze své činnosti.
Namátkou v žatecké ZUŠce proběhne policejní hra v podání žáků dramatického oboru, Muzeum Homolupulů si připravilo komentované prohlídky, bude možné vystoupat na noční radniční věž nebo Pivní maják, pro příznivce knih připravila „Podvečer otevřených dveří a nocování” zase městská knihovna, programy policie jsem již zmínila v Křížově vile. Celý podrobný program Muzejní noci je vyvěšený na – www.muzeumzatec.cz a na stránkách výše uvedených spolupracujících institucí.
Děkuji za odpovědi, ať se akce vydaří a přijde hodně lidí. (Iveta Drlíková)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video