Upoutávky na Žatecké noviny č. 20, které vycházejí v úterý 23. května 2017

Redakce 2017-05-22 12:17:00

  Úředníci nestíhají Dlouhé fronty na doklady Žatec (mch) Svou nespokojenost s postupem pracovníků na žateckém městském úřadě nám přišla 11. května sdělit Emilie Gregorová ze Žatce. Předchozí den ji údajně neobsloužili na odboru správních činností, kam si šla vyřídit cestovní doklady. Přestože si lístek s pořadím vytiskla v 15:45 a úřední hodiny byly do 17 hodin. Navíc prý tři čtvrtě hodiny čekala, než jí úřednice oznámila, že neví, zda se na ní do pěti hodin dostane řada. Taková zkušenost s úřady je jistě pro každého velmi nemilá. Zeptali jsme se proto vedoucí odboru správních činností Heleny Šmerákové, jak chtějí vzniku podobných situací do budoucna zabránit.    

Nesplnili podmínky
Výměna oken se odkládá
Žatec (mch) Uskutečnit nové výběrové řízení na dodavatele, výměny oken v žatecké mateřské a základní škole ve Dvořákově ulici, se rozhodla rada města na svém jednání 15. května. Ani jeden ze dvou uchazečů o zakázku nesplňoval kritéria požadovaná v zadávací dokumentaci. Město s investicí za téměř dva a půl miliónu korun počítá dál. Odbor rozvoje a majetku města proto zveřejní nové výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Dopravní soutěž základních škol
Jízda na kole i písemné testy
Žatec (mch) Malí cyklisté z celého okresu přijeli do Žatce poměřit své síly v dopravní soutěži, kterou každoročně vypisuje Ministerstvo dopravy – BESIP. Letos byla soutěž okořeněna výhrou pro nejlepšího jednotlivce, a to jízdním kolem věnovaným městem, jenž vyhrál Matěj Vaněk z Loun. V závodech týmů zvítězila jak v kategorii mladších, tak i starších žáků družstva lounské Základní školy Kpt. Otakara Jaroše. Druzí skončili žáci domácí ZŠ Petra Bezruče, opět v obou kategoriích. Na třetím místě byli mladší žáci ze žatecké ZŠ Jižní a starší žáci ze ZŠ J. A. Komenského v Lounech.

Jak zavolat hasiče a ošetřit raněného
Rodinné zápolení, osvěta zábavnou formou
Žatec (mch) Vyzkoušet si svou zručnost při házení míčkem a zkusit jestli jsou lepší než máma nebo táta, poznávat dopravní značky a i se třeba naučit jak zavolat záchranku a přitom všem si užít spoustu zábavy, mohly děti, které si přišly se svými rodiči zasoutěžit do parku pod nemocnicí, ve kterém se v sobotu 13. května konal již třetí ročník Rodinného zápolení s Jonášem a Apolenkou pořádaný žateckým hasičským záchranným sborem.

Malíř nebo snad zpěvák?
Žatec (mch) Zkusit si, jak to chodí v základní umělecké škole, mohly minulé pondělí děti z mateřinek. Žatecká hudebka pro ně nachystala dopolední program. Děti si tak postupně prošly celou školu a vyzkoušely si všechny obory. V hudebním si zapívaly písničky, v dramatickém si pohrály, na výtvarném vybarvovaly obrázky jako opravdoví malíři, různými barvami a ne jen jednou pastelkou, jako „natěrači“. V tanečním oboru je pak čekali žáci školy, kteří jim předvedli, co už dovedou a malí školáčci si sami vyzkoušeli nějaký ten taneček. „Líbilo se mi tu úplně všechno a mně nejvíc kreslení,“ říkají Natálka a Maruška z žatecké mateřské školy Fügnerova, které se přišly se svojí paní učitelkou podívat, jak to v umělecké škole chodí.

Nezaměstnanost na jaře klesla
Okres Louny (lus) Nezaměstnanost v okrese Louny v dubnu opět klesla. Lidí bez práce je na Lounsku, Žatecku a Podbořansku 6,4 procenta, tedy o čtyři desetiny procentního bodu méně než v březnu. Na jedno volné místo v okrese připadá 3,2 uchazeče. Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. „Počet uchazečů o zaměstnání meziročně klesl v dubnu o téměř 88 tis. osob. Řada regionů se v tomto ohledu dostala na historická minima. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a na vývoji se příznivě podepisují jak průmyslová výroba, tak i jarní sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Jedná se především o oblasti jako je stavebnictví, gastronomie a cestovní ruch, dále zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžba. Některé sezónní práce, především ve službách v turistickém ruchu, se letos v některých horských regionech vlivem dlouhé lyžařské sezóny dokonce vůbec nezastavily,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Okres Louny stále bez babyboxu
Okres Louny (lus) Jediným okresem v Ústeckém kraji a jedním z posledních v republice, kde není babybox, zůstává náš okres. Prozatím to vypadá, že se ho na Lounsku či Žatecku nedočkáme. Jednání o jeho umístění v některém ze zdravotnických zařízení probíhají více než rok, vhodné místo se ale najít nedaří.

Silnice plné děr
Opravy konečně začaly
Žatec (mch) Největší výtluky, které se během zimního období vytvořily v silnicích po celém městě, konečně zmizí. Město Žatec na jejich opravu vyčlenilo ze svého rozpočtu zhruba 300 tisíc korun.

Lidé vyhodili přes sto tun odpadu
Žatec (mch) Během poslední sběrové soboty lidé vyhodily přes sto tun odpadu. Nejčastěji se při této příležitosti zbavovaly starého nábytku, koberců, anebo linoleí.

Probudí Budík Žatečany?
Žatec (mch) Kompletní zázemí pro pomoc s realizací pestrých nápadů a vizí obyvatel Žatce, kde si mohou sdělovat a předávat své zážitky z cest, zkušenosti, dovednosti, prostě se o vše zajímavé podělit s ostatními, nabízí spolek a klub Budík, který letos v květnu slaví své první narozeniny.

Studenti gymnázia si oddychli
Maturitu mají konečně za sebou
Žatec (mch) Období pilného učení a pro mnohé i velkého stresu, tedy maturity, mají za sebou studenti žateckého gymnázia. Nyní je čeká už jen předávání maturitního vysvědčení a přijímací zkoušky na vysoké školy, ale ty už budou většině z nich jistě připadat snazší.

Školáci seniorky dojaly až k slzám
Žatec (mch) S pásmem plným písniček, básniček, tance, a dokonce i s maňáskovou hrou pobavily seniorky školáci ze školy 28. října. Akce se konala k příležitosti Dne matek 19. května v pečovatelském domě U Hřiště.

Pokuta za koupaliště
Město zaplatí sto padesát tisíc
Žatec (mch) Pokutu Žatci za dodatky k zakázce na letní koupaliště ve výši 150 tisíc korun, kterou mu před dvěma roky uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), potvrdil krajský soud v Brně.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Žateckých novin

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video