Upoutávky na Žatecké noviny č. 21, které vycházejí v úterý 30. května

Redakce 2017-05-29 14:23:00

V Klokánku je stále plno Žatec (mch) V září to bude již sedmnáct let, kdy byl založený první Klokánek v České republice, byl to ten žatecký a dodnes poskytuje pomoc dětem v krizových situacích. Za ty roky se jich v něm vystřídalo již několik stovek. Oproti dětským domovům mají Klokánky výhodu téměř domácího prostředí. V Žatci jsou celkem čtyři byty a v každém z nich žijí čtyři děti se svými dvěma tetami, ty se v péči o ně střídají vždy po týdnu. To znamená, že jeden celý týden, ve dne v noci, se o ně stará jedna a ta samá osoba. Pro děti, které jsou často ze svých rodin deprivované, je to jistě velké plus. Škoda jen, že tam nemohou, až na výjimečné případy, zůstat déle než šest měsíců, i tak je v něm stále plno a kapacita zdaleka nestačí.    

Studenti zvládli ruční dojení i jízdu traktorem
Žatec (mch, soš) Žatecká střední zemědělská škola opět zabodovala, tentokrát vyhrála soutěž žáků škol se zemědělským zaměřením, která se už potřinácté konala 16. května ve Stadicích.
Studenti zemědělské školy se již po několikáté zúčastnili setkání zemědělců a mladé zemědělské a lesnické generace ve Stadicích u pomníku Přemysla Oráče. Žáci shlédli ukázky řemesel, orby, výstavy zemědělské techniky a prezentace škol. V rámci programu pak proběhla všemi oblíbená tradiční soutěž, ve které se mezi sebou utkalo šest středních škol v těchto disciplínách: jízda zručnosti traktorem, technika ručního dojení, vědomostní test a prezentace své školy.

Velká kontrola
Pískoviště jsou v pořádku
Žatec (ic, mch) Preventivní kontrolou prošla minulý týden v Žatci všechna dětská hřiště a jejich okolí, strážníci je prověřili detektorem kovů.
Městská policie v minulém týdnu prohledala detektorem kovů všechna pískoviště a hřiště, aby z nich případně odstranila nebezpečné předměty. Jednalo se jen o preventivní prohlídky, péče o ně probíhá průběžně po celý rok. „Naší snahou bylo pomocí detektoru kovů zkontrolovat všechna veřejná dětská hřiště v Žatci. Kontroly probíhaly po dva dny. Mimo veřejných hřišť jsme provedly i kontroly areálů mateřských škol. Většinou strážníci nalezli staré plechovky od různých nápojů, dráty, hřebíky a další zbytky kovových předmětů. Injekční stříkačka nebyla nalezena žádná,“ popsal průběh a výsledky kontroly ředitel městské policie Miroslav Solar.

Studenti pomáhají
Nemocným zkrášlili výhled
Žatec (mch) O něco hezčí výhled a posezení na lavičkách mají pacienti díky dobrovolnické službě Levandule a studentům 2. ročníku ekologie pacienti v žatecké nemocnici.

Centrum zkrášlí nové tabulky
Žatec (ic, mch) Domy a ulice v centru města dostanou nová označení. Instalaci provedou v následujících dnech technické služby ve spolupráci s městským architektem.
Městský úřad Žatec zahájí v nejbližších dnech instalaci nových popisných čísel a tabulek s názvy ulic v městské památkové rezervaci. Nové označení je povinné. Grafickou podobu město vybíralo, aby odpovídala chmelařské historii města. Tabulky s čísly popisnými mají zelený podklad a číslice jsou bílé. Názvy ulic mají barvy obráceně, tedy bílý podklad a zelený nápis, v rozích tabulky jsou zobrazeny chmelové hlávky.

Místo pro setkávání spolků a technologické centrum robotiky
Žatec (mch, ic) Místo pro setkávání žateckých spolků a robotické centrum, tak si představují žatečtí radní novou podobu Kapucínského kláštera. Rada města proto schválila na svém posledním květnovém zasedání rozpočtovou změnu ve výši 206 tisíc korun a hodlá financovat žádost o dotaci a studii proveditelnosti na akci s oficiálním názvem „Polyfunkční a spolkové centrum – Regionální technologické centrum robotiky v objektu Kláštera kapucínů v Žatci“.

Sběrný dvůr prošel rekonstrukcí
Žatec (mch) Žatecký sběrný dvůr je již opět v provozu, po týdenní pauze v polovině května, kdy prošel rekonstrukcí kvůli vybudování nové manipulační plochy, jej opět mohou lidé ze Žatce a jeho spádových obcí plně využívat.

085-nahled Přejít vozovku není legrace
Žatec (mch) Jak správně přecházet vozovku, umět se správně rozhlédnout a že ne vždy mají přednost, se učily děti ze žatecké Mateřské školy speciální. Jejich školka se jako první z celé republiky zapojila do projektu „Bezpečně do školy“.
„S projektem Bezpečně do školy objíždíme české školy již tři roky. Specinka je první školka, jde o takový pokus, zda to i ti nejmenší zvládnou. Na základě našich poznatků jsme došli k závěru, že čím menší děti získají správné poznatky a návyky, tím spíše si je uchovají. Musím ocenit vstřícnost a podporu pracovníků školky i města Žatec, které dětem reflexní návleky zakoupilo a ty si je tak mohou po skončení akce odnést s sebou domů. Pomůžou jim k větší bezpečnosti v silničním provozu,“ popisuje smysl projektu jeho koordinátor Jan Kuřák ze spolku, Bezpeční chodci.

Rybáček zaplatil dvacet milionů, Prázdný hledá zdroje
Pokračoval soud s vedením lounské vagonky
Louny (caj) Okresní soud v Lounech minulý týden zprostil obžaloby Radka Rybáčka (38), který v letech 2009 – 2013 předsedal představenstvu Heavy Machinery Services (dříve Legios). Státní zástupce ho žaloval z neodvádění daní, sociálního a zdravotního pojištění zaměstnanců v období od listopadu 2012 do července 2013. Pojistné bylo řádně strhnuto z výplatních pásek, ale vagonka ho nezaplatila. Důvodem zproštění Rybáčka bylo zaplacení dvacetimilionové škody. Senát čekal na všechna potvrzení od pojišťoven a státních organizací. „Trestná činnost zanikla účinnou lítostí, popírá svou trestnou činnost, cítí se být jako oběť, v době uzavírání splátkových kalendářů jednal s organizacemi,“ stručně odůvodnil rozsudek soudce Kamil Vacík.

Zákaz stání, nové značky v ulici Bratří Čapků
Žatec (mch, ic) Nové dopravní značky „zákaz stání“ by se měly během června objevit v žatecké ulici Bratří Čapků. Na svém posledním zasedání o tom rozhodla rada města. Nainstalovány budou po jedné straně ulice mezi křižovatkami s ulicemi Otokara Březiny a Pekárenskou.

Senioři vyrazili na výlet
Žatec (mch) Krásný výlet si užili klienti s žateckého Domova pro seniory a Klubu seniorů. Minulou středu navštívili obec Kyselku, kde je stáčírna minerální vody a zámek v Krásném Dvoře.

121-nahled Putování se vydařilo
Bitva měla u dětí velký úspěch
Žatec (mch) Putování aneb Husitská bitva, procházka po Žatci s plněním různých úkolů zakončená velkolepou bitvou husitů proti křižákům. Sobotní odpoledne se opravdu vydařilo.
Další ročník Putování měl opravdu velký úspěch. V sobotu zaplnily centrum města hlavně rodiny s dětmi, aby se vydali plnit úkoly na osmi předem určených stanovištích. Vše bylo nenápadnou přípravou na bitvu. Děti si vyrobily koule z papíru a alobalu, které posléze posloužily jako munice. Naučily se husitský chorál „Kdož sú boží bojovníci“ a vyrobily si štít, také nacvičili hod koulí na cíl, když strefovali zrádce Jakoubka z Vřesové. Prohlédli si rytířský tábor, aby věděly, jak jsou vybavení nepřátelé. Při skákání panáka pak prověřily svou kondici a v Kněžské bráně sepsaly závěť, kdyby bitva nedopadla dobře. Vše vyvrcholilo závěrečným střetem s křižáky. Nejdříve to vypadalo, že se ani nebude vyjednávat, husité natěšení na boj zahájili palbu sotva rytíře spatřili. Nakonec se vše vyjasnilo, a husité se stáhli k vozové hradbě. Nicméně vyjednávání úspěšné nebylo, a tak několik stovek litých bojovníků s kalichem na hrudi porazilo nepřítele do posledního muže.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video