Okres Louny stále jediným v kraji bez babyboxu

Lucie Steklá 2017-05-24 09:09:00

Okres Louny – Jediným okresem v Ústeckém kraji a jedním z posledních v republice, kde není babybox, zůstává náš okres. Prozatím to vypadá, že se ho na Lounsku či Žatecku nedočkáme. Jednání o jeho umístění v některém ze zdravotnických zařízení probíhají více než rok, vhodné místo se ale najít nedaří.

Tím nejvhodnějším by byla samozřejmě žatecká nemocnice, jediná fungující v okrese, tam zřízením boxu stále není možné. Nemocnice v současné době řeší technickou a personální situaci. „Naší prioritou, vzhledem ke složité personální situaci, je udržet rozsah zdravotní péče,“ uvedl k dotazu ohledně možného zřízení babyboxu v prostorách nemocnice ředitel Jindřich Zetek.
V republice funguje již sedmdesát schránek, kam mohou matky, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence, dítě odložit. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. V okrese Louny babybox ale v dohledné době nebude. „Ústecký kraj je jedním z těch, hned po Praze, kde se do boxů odkládá nejvíce dětí. Moje intuice mi říká, že by se jistě v tomto okrese box využil, uvedl Ludvík Hess, zakladatel babyboxů s tím, že jeho snaha o umístění schránky v této oblasti trvá již dva roky. „A je trvalá,“ dodává.
Podle jeho slov již několikrát písemně oslovil ředitele žatecké nemocnice, nikdy jednání k výsledku nevedla. „O pomoc jsem již požádal senátorku Alenu Dernerovou, která má v žatecké nemocnici svoji ordinaci. V minulých dnech jsem požádal o intervenci protagonistu, vysoce postaveného, který by mi mohl v jednáních pomoci,“ dodal Hess. Za dobu jejich existence do nich matky po porodu odložily 153 miminek.
Zřízení nového babyboxu vyjde na 300 až 500 tisíc. „Všechny boxy dávám darem a instituci či nemocnici, kde bude umístěn, to nic nestojí. Provozní náklady nejsou vysoké, spotřeba elektřiny minimální. Servis boxu je první dva roky zdarma, poté tato povinnost přechází na zařízení, kde je umístěn. Nejvhodnějším místem by v našem okrese byla nemocnice v Žatci. „O umístění babyboxu jsem si již několikrát s panem Hessem vyměnil písemně informace. Informoval jsem ho, že v současné době z technických a personálních důvodů není možné umístění babyboxu v areálu nemocnice. Po vyřešení této provozní situace se k záměru vrátíme,“ vysvětlil ředitel Zetek.
V okrese se nabízelo několik míst, kde by mohla schránka být, bezpředmětné jsou Louny, kde nemocnice zanikla. Místo musí mít stálou službu, která v případě umístění dítěte do schránky ho vyzvedne a předá lékařům. Uvažovalo se například o stanicích záchranné služby, tam ale hrozí, že pokud by byly všechny sanity s lékaři na výjezdu, neměl by se o novorozence kdo postarat. Jako nejvhodnější volbu k umístění boxu vidí nemocnici také žatecká starostka Zdeňka Hamousová.  „Babyboxy podporuji, nebránila bych se umístění v nemocnici. Chápu ale, že je důležité pro něj zajistit určité personální a technické zázemí, kvůli nimž prozatím nemůžeme o této možnosti uvažovat,“ řekla starostka.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video