V Klokánku je stále plno

Markéta Chalupová 2017-05-30 11:28:00

Žatec (mch) V září to bude již sedmnáct let, kdy byl založený první Klokánek v České republice, byl to ten žatecký a dodnes poskytuje pomoc dětem v krizových situacích. Za ty roky se jich v něm vystřídalo již několik stovek. Oproti dětským domovům mají Klokánky výhodu téměř domácího prostředí. V Žatci jsou celkem čtyři byty a v každém z nich žijí čtyři děti se svými dvěma tetami, ty se v péči o ně střídají vždy po týdnu. To znamená, že jeden celý týden, ve dne v noci, se o ně stará jedna a ta samá osoba. Pro děti, které jsou často ze svých rodin deprivované, je to jistě velké plus. Škoda jen, že tam nemohou, až na výjimečné případy, zůstat déle než šest měsíců, i tak je v něm stále plno a kapacita zdaleka nestačí.

Klokánek představuje jakousi první pomoc. Děti tam často přijdou zanedbané, musí je tedy odvšivit, obléct, vyřídit jim doklady. Občas je známo jen příjmení a přibližné datum narození, například „asi podzim 2009“. Když je o svěřence postaráno a vše vyřízeno, putuje dál do profesionální pěstounské rodiny, dětského domova, anebo, když je to možné, zpět domů. Zařízení také umožňuje matkám odložení dítěte po anonymním porodu. Za tímto účelem je zřízena telefonní linka 776 833 333. Dětem se tím zvyšuje šance na adopci.
Každá klokánková rodina je samostatná jednotka, děti jsou namíchány různě, a ne podle věku. Musejí také tetám podle svých možností pomáhat s chodem domácnosti. Velkou radost mají, když tetu přijede navštívit její „strejda“. Hlavně chlapci, kterým chybí mužský vzor, se na jejich návštěvy těší. Není to zas tak často, klokaní tety dojíždějí do Žatce i z více než 100 km vzdálených měst. Nyní by jednu novou potřebovali. Pracovat s dětmi může každý, kdo projde psychotesty, ale ne všichni to zvládnou. „Chce to velkou dávku empatie a trpělivosti. Některé děti jsou deprivované, mentálně zaostalé, anebo i vážně nemocné. Občas si také vynucují pozornost zlobením. Chce to tedy velké pochopení pro jejich chování,“ nastiňuje situaci vedoucí žateckého Klokánku Jitka Tůmová Šatavová.
Celý provoz je proto velmi finančně nákladný. Státní příspěvek Klokánku pokryje jen minimum, zaměstnanci se proto snaží shánět sponzory a jsou vděční za jakoukoli podporu. Případní dárci mohou této organizaci přispět finančně, anebo i jinou formou, nejlépe po předchozí domluvě. O tom, že se dětem v Klokánku líbí svědčí, že se tam rády vracejí na návštěvy a také z jejich nových domovů píší tetám dopisy, nebo volají. „Snažíme se, aby u nás děti žily normální život. Nechceme, aby měly nálepku, že jsou z Klokánku. Pokud to jen trochu jde, jezdíme na výlety, chodíme do divadel a do kina. Chceme, aby měly normální dětství,“ dodává Jitka Tůmová Šatavová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video