Ženy z Podbořan pochodují za zdravá prsa, zvou na pochod proti rakovině prsu

Alla Želinská 2017-06-08 09:56:00

Podbořany, Praha (až) Již podruhé se vydají letos do Prahy na Avon pochod proti rakovině prsu ženy z Podbořan – Miluše Bínová, Dana Týmrová, Petra Vyskočilová a další. „Nic neřešte a pojďte s námi také!“ vyzývají ženy, které pro tento účel mají objednaný celý autobus a doufají, že ho podbořanští účastníci pochodu zaplní. 17. ročník Avon Pochodu odstartuje v Praze 10. června v pravé poledne. Neřeš je heslo, které bude letošní pochod doprovázet. Dokud jsme totiž my a naší blízcí zdraví, jsme ti nejšťastnější lidé na světě a každodenní „problémy“, které máme potřebu neustále řešit a zatěžovat s nimi sebe i své okolí, jsou malichernosti. Vstupenkou na akci je charitativní růžové tričko, které můžete zakoupit buď přes podbořanské organizátorky, nebo na internetu.

„Máme zajištěnou dopravu autobusem pana Stropnického. Odjezd z Podbořan je 10. června v 9 hodin ze zastávky od Penny. Zpět z Prahy odjíždíme v 18 hodin. Byly bychom rády, kdyby se k nám připojilo co nejvíce lidí a podpořili tuto akci. Šly jsme tento pochod minulý rok poprvé a chceme to, pokud to půjde, opakovat každý rok, nikdy nevíme, kdy se to může týkat i nás anebo našich blízkých. Děkujeme všem, kdo se k nám přidají,“ obrací se na veřejnost Miluše Bínová spolu se svými kamarádkami.
Díky lidské solidaritě se každoročně koná růžový Avon pochod, kterého se účastní miliony lidí ve více než 58 zemích světa na důkaz podpory ženám s rakovinou prsu. Mezi účastníky loňského pochodu byli i lidé z našeho regionu. „O pochodu jsem se dozvěděla od kamarádky. Loni se nás pět holek domluvilo a jely jsme autobusem společně se stejně zapálenými lidmi ze Žatce a Loun. Doplňovaly jsme pouze volná místa. Trasa byla pro nás zbytečně komplikovaná a tak jsme se dohodly, že uspořádáme cestu na tuto skvělou smysluplnou akci i my sami pro Podbořanské a okolní,“ vypráví paní Miluše.
Dlouholeté kamarádky a bývalé kolegyně Miluše, Petra a Dana spolu s dalšími dvěma ženami Danou a Evou si loňskou akci užili a vzpomínají na ni dodnes. „Měly jsme předem zakoupená růžová trička, která jsou nutná. Zakoupením tohoto trička přispíváme na prevenci nebo léčbu rakoviny prsou. Sraz účastníků byl na Staroměstském náměstí. Tam jsme si pořídily růžové balonky a ve dvanáct hodin byl odstartován pochod. Růžová masa lidí procházela bránou z růžových balonků. Vyrazily jsme Prahou. Trasa byla dlouhá něco málo přes pět kilometrů. Když jsme se podívaly před sebe anebo se otočily, bylo to, jako když Prahou protéká růžová řeka. Bylo to krásné a nemohly jsme se tohoto pohledu nasytit. Tolik lidí se sešlo, aby podpořilo a přispělo na tak důležitou věc. Cíl byl na Střeleckém ostrově. Tam byl program, o který se zasloužily známé osoby. V 16 hodin jsme společně vypustili balónky, které nám celou dobu vlály nad hlavami. Na ně jsme s kamarádkami napsaly vzkazy tam nahoru, lidem, které jsme měly rády, a bohužel už nejsou mezi námi. Bylo to velice dojemné a každá z nás upustila slzičku. Program jsme si užívali do 18 hodin a pak se vraceli domů. Na startu nám rozdávali balenou vodu, cestou jsme si mohli nabrat limonádu v plechovkách, takže o pitný režim se organizátoři postarali. Na Střeleckém ostrově pak byly stánky s občerstvením, tam jsme si mohli zakoupit jak klobásu, sladkosti, tak ovoce. Pochodu se zúčastnilo přes 27 tisíc lidí! U stánků bylo stále plno a na některé se ani nedostalo, jídlo došlo,“ vzpomíná Miluše Bínová.
Žádná z těchto žen naštěstí se zákeřnou chorobou nemá osobní zkušenosti, ale každá z nich přišla o blízkého člena rodiny kvůli různým nemocem včetně rakoviny. „Na pochodu byli i další lidé z Podbořanska, například jedna moje kamarádka jela s celou rodinou vlastní dopravou. Byla tam s manželem, synem a s malou dcerkou, která byla v té době v kočárku. Jiná kamarádka byla se snachou a také malým vnoučkem v kočárku. Velice mne překvapilo, kolik maminek s kočárky tuto trasu šlo. A kolik mužů, ti měli šedá trička, takže byli od nás pěkně odlišeni,“ vypráví dál paní Bínová.
Můžete-li a chcete se připojit a zúčastnit se pochodu, poznamenejte si důležité údaje: sobota 10. června v 9 hodin z Podbořan směr Praha, odjezd z Prahy cca v 18 hodin, ohledně cestovného a zajištění trička se můžete informovat na tel. 720558195, více informací o celé akci najdete na www.zdravaprsa.cz. Přidejte se!

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video