Upoutávky na Region Podbořanska č. 23, který vychází ve čtvrtek 15. června 2017

Redakce 2017-06-14 12:09:00

  Město bojuje proti povalečům Podbořany (až) Chráněná zastávka autobusů v Dukelské ulici v Podbořanech doznala změn. Lidé si tam často stěžovali na povaleče, kteří si udělali ze zastávky „ložnici“ a i přenocovávali tam. Město ale nemá městskou policii, která by mohla bezdomovce a povaleče vykazovat a problémy řešit, a tak v minulých dnech bylo místo odkryto, aby případně bylo vidět dovnitř zastávky.  Policie ČR slíbila častější kontroly, a že bezdomovci budou více „otravováni“, aby přestali na veřejných místech polehávat a pospávat. Dalším krokem má být větší osvětlení zastávky a její zasklení. Na snímku zastávka v Dukelské ulici „Žatecká“, kde lidé čekají na autobus Podbořany – Žatec.    

Diváky nejvíce zaujal film 150 miligramů
Podbořany (až) Divácky nejúspěšnějším filmem filmového festivalu Medicfilm 2017, který probíhal uplynulý týden v kině v Podbořanech, se stal snímek s názvem 150 miligramů. Tradiční festival Medicfilm se letos uskutečnil počtyřicáté.  Nabídl celkem pět filmů. „Letos nakonec u diváků vyhrál středeční snímek 150 miligramů,“ řekl vedoucí kina Martin Cyprian. Francouzské drama vypráví o pneumoložce v nemocnici v Brestu, která přijde na souvislost mezi nevyjasněnými úmrtími pacientů a podáváním léku Mediator.

Děti si mohou výuku zpestřit ve venkovních učebnách
Podbořansko (až) Venku se udělalo hezky, v červnu panuje zatím příjemné počasí, a tak závěr školního roku tráví děti s učitelkami různými aktivitami často mimo školní budovu. Například chodí na výlety získávat znalosti z přírody, nebo kreslit či malovat krajinu. Některé školy i na Podbořansku mají ve svých areálech také tzv. venkovní učebny. Právě teď pro ně nastal vhodný čas. Jak hodně je využívají?
V Petrohradě například každý den. „Nejvíce ji využívá školní družina, 1. a 2. třída se o ni střídají v průběhu dne. Mateřská škola ji využívá v době, když ji nepotřebují školáci, a pak odpoledne. Tuto učebnu máme jeden rok, o její vybudování se zasloužila obec Petrohrad, která ji také hradila. Její cena byla kolem 227 tisíc korun,“ uvedla Ivana Hůrková, ředitelka ZŠ a MŠ Petrohrad.

Slavnosti již tento víkend, trhy v pátek nebudou
Podbořany (až) Podbořanské letní slavnosti letos proběhnou o víkendu 16. a 17. června na Masarykově náměstí v Podbořanech. Vstup na slavnosti je po oba dva dny zcela zdarma. Vystoupí například začínající zpěvák Pavel Calta, skupina Full Time, Laura a její tygři, Míša Nosková, Trocha klidu, Petra Janů s kapelou.
V pátek 16. června jsou zrušeny tradiční páteční trhy, místo nich na náměstí vyroste písečná pláž a hrát se bude beachvolejbal.

Psovodi se předvedli ve školce
Blatno (až) Na zahradu mateřské školy v Blatně přijeli ve čtvrtek 8. června psovodi Policie ČR Louny. Kromě ukázek výcviku policejních psů, zadržení nebezpečného pachatele, označení štěkáním a dalších dovedností měla u dětí největší úspěch ukázka zásahu na střílejícího pachatele v autě a možnost na závěr si pohrát a pomazlit se s psími kamarády Dorotkou a Cherry. „Celé toto setkání zprostředkovala a praktické ukázky společně se svým kolegou, pprap. Jiřím Hrbkem, vedla maminka našich dvou dětí, pprap. Gabriela Mikesková, pro niž je práce psovoda zároveň i jejím velkým koníčkem. Nejen pro děti, ale i pro všechny přítomné bylo toto dopoledne velice zajímavé a poučné. Na závěr jsme policisty odměnili velkým potleskem a věříme, že měli radost z obrázků, které jim děti nakreslily jako velké poděkování,“ uvedla Dagmar Schwambergerová, ředitelka MŠ Blatno.

Malí tanečníci získali tři zlaté!
Teplice, Podbořany (až) Kdo si tančí, nezlobí – tato pohárová soutěž se uskutečnila v sobotu 10. června ve Sportovní hale v Teplicích. Soutěže se zúčastnili všichni tanečníci klubu Power of Dance – pidi, mini, děti a junioři. Tanečníci slavili velký úspěch – na posledním tanečním klání získali tři zlaté medaile a jednu bronzovou. Bronzovou medaili přivezly nejmenší děti z kategorie pidi. Již tento pátek a sobotu je můžete vidět na slavnostech v Petrohradě a Podbořanech.

img-7134-nahled Dětský den a sraz starousedlíků Na kopci
Dětského dne „Na Kopci“ u kostela sv. Petra a Pavla v Podbořanech uplynulou sobotu se zúčastnilo devadesát dětí. „Akce, kde jsme chtěli spojit sraz starousedlíků z Kopce a dětský den, se opravdu povedla. Na dětský den přišly nejen děti z kopce, ale i z celých Podbořan. Nakonec se sešlo téměř 90 dětských účastníků a téměř 200 dospělců. Vystoupení umění psovodů ze Svazu záchranných brigád kynologů České republiky Žatec bylo skvělé a všem se moc líbilo, stejně tak i maskování Záchranářů ze Žatce, od kterých děti odcházely se střepy v rukou a pár modřin – bez slz a s úsměvem. Moc děkuji všem, za skvělou spolupráci. Díky také patří všem sponzorům,“ říká za organizátory vydařené akce Martina Bláhová. Občerstvení na sobotní akci dodali místní kuchařky a kuchaři. Více snímků najdete zde na www.ohremedia.cz.

Pokřtí knihu
Vroutek (až) Skupina Argema, Petr Kolář s kapelou, Maxíci, Country Průvan, Full Time a spousta dalších – to jsou známá jména, která vystoupí 21. – 22. července na Jakubském létě ve Vroutku. Nejen dospělí, ale i děti si přijdou na své.  Bude zde připravena menší scéna pro děti, kde bude celé odpoledne nějaký program. Dětičky se můžou těšit na klauny, kouzelníka, divadlo, soutěže, atd.
V sobotu 22. července bude v kostele sv. Jakuba Většího od 11 hodin představení knížky o historii Vroutku jejími autory, kteří se podíleli na sestavení. Vpodvečer, kde bude pokračovat program v areálu Myslivny, by organizátoři tuto knihu chtěli slavnostně pokřtít. Na obou místech bude možné tuto publikaci zakoupit.

Modrá kost parádně oslavila páté narozeniny
Lubenec (až) Čtyři hodiny skvělé hudby a zpěvu, nabité emocemi, souzněním a dojetím, bouřlivý potlesk, ovace a krásné nostalgické přídavky… To byl hudební večer v kulturním domě v Lubenci k pátým narozeninám folk-rockové skupiny Modrá kost z Lubence. „Byla to jedna z nejpovedenějších a nejkvalitnějších akcí, které jsem jako předsedkyně kulturní komise uspořádala. Moc se to povedlo a mám z toho radost,“ říká spokojeně Jana Michalcová, která je zároveň frontmankou a autorkou písní, kytaristkou a zpěvačkou skupiny Modrá kost.

Exponáty vhrnou slzy do očí
Lidice, Podbořany (až) Symbolicky 1. června na Mezinárodní den dětí byla zahájena 45. mezinárodní dětská výtvarná výstava v Galerii v Lidicích. Letošním tématem se stalo „Cestování“. Celkem se letos této soutěže zúčastnilo téměř 26 tisíc dětí z 83 zemí. Z došlého počtu udělila porota 1 289 ocenění včetně 248 medailí. České děti z 386 organizací odeslaly na výstavu 5 932 prací a uděleno jim bylo 620 ocenění, z toho 127 medailí. Hned šest ocenění získaly děti ze ZUŠ Postoloprty. Ze zahraničních účastníků nejvíce ocenění získaly děti z Běloruska, Bulharska, Číny, Chorvatska, Indie, Iránu, Litvy, Lotyšska, Polska, Ruska, Slovinska, Srbska, Thajska a Ukrajiny.

(Nejen) Školy se toho nebojí
Vstup do neznáma – asi tohle byl organizátory Veletrh škol a volného času. Manažerka projektu mapování potřeb ve vzdělávání (MAP Vzdělávání ORP Podbořansko) Zdenka Lněníčková už nějakou dobu uvažovala, jak „zasíťovat“ vzdělávací instituce na Podbořansku, a to samé jsem chtěla i já pro neziskové organizace. Proč? Na Podbořansku je nás pár, přesto o sobě nevíme. Vzdálenosti na mapě nejsou velké, přesto osobní vazby váznou. Přitom právě spolupráce, kontaktování, předávání informací a inspirace je tím, co všichni potřebujeme. Výhody jsou nasnadě. Společné financování projektů, půjčování prostředků, výměna know-how, i to by nám všem mohlo pomoci. To bylo také smyslem prvního ročníku úplně nového formátu Veletrh škol a volného času. Veletrh měl veřejnou a odbornou část, program byl nabitý. Naštěstí ani Meditační zahrada, kde byla hlavní část programu, nezela prázdnotou. Rodiče mohli získat informace o kroužkách, školách, mateřských centrech, oddílech a tak dále, učitelé se přihlásili na vzdělávací semináře.

Odborník vyprávěl o našich motýlech
Dům dětí také vyhodnotil výtvarnou soutěž o hmyzu, přišlo téměř 40 prací
Podbořany (až, ip) Víte, kolik nových druhů motýlů se v naší republice každý rok objeví? Jaké znáte čeledi motýlů a jaké rozpětí křídel má u nás největší žijící motýl? Jak dlouhé mívají sosáčky a kde se vyskytují lišajové? Na takové a další podobné otázky hledali odpovědi účastníci přednášky na téma Naši motýli, kterou uspořádal 5. června Dům dětí a mládeže v Podbořanech. Hostem domu dětí, kam na přednášku zavítalo postupně během dopoledne téměř 90 žáků ze tří podbořanských škol – Husovy, TGM a gymnázia, byl Jiří Spružina, kurátor entomologických sbírek muzea města Ústí nad Labem, a jeho kolega Jiří Preclík, kurátor a fotograf.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video