Podbořanský novinář oslavil 95 let

Alla Želinská 2017-06-15 11:21:00

Podbořany – Takového výročí a v tak dobré kondici se dočká málokdo. Krásné 95. narozeniny oslavil 18. května Rostislav Hlaváček, jehož jméno možná stále u Podbořanských rezonuje. Tento Volyňský Čech se otiskl do veřejného a kulturního života Podbořan jako málokdo. Přestože původně absolvoval učitelský ústav, hlavní životní náplň našel jinde. Už ve čtrnácti letech, když ještě žil na Volyni, napsal svůj první článek, a to se v budoucnu mělo stát tím, co ho nejvíc těší.

Cesta za novinařinou byla však trochu delší. Během druhé světové války byl na nucených pracích v Sasku a angažuje se v odbojové skupině Blaník. Roku 1945 se usazuje v Podbořanech a přidává se k těm, co budují poválečné město. Pracoval ve vedoucích pozicích v obchodě Narpa, Červeném kříži a Domově důchodců v Jesenici. V této době také spolu s dalšími zakládá nakladatelské družstvo Domovina, které tiskne papírenské potřeby a také knihy. Teprve potom se stal profesionálním novinářem v lounském Hlasu. Tam také rozvíjí svoji druhou vášeň fotografování. Za svůj život stihnul napsat nespočetné množství zpráv, reportáží a článků, stejně rád a často fotil tento kraj. Kromě toho byla jeho velkou vášní stará i moderní historie Podbořanska, kterou v archivech rád studoval a shrnul v několika obsáhlejších statích. V letech 83 až 84 vydával Podbořanský zpravodaj a od roku 1991 se jako redaktor angažuje ve Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. Kolem roku 1984 se stěhuje do Karlových Varů, kde pracuje v redakci Stráže míru. Teprve před sedmi lety se vrací zpátky do Podbořan, kde dnes užívá života ve zdejším skvělém Domově seniorů. I díky výborné péči zaměstnanců se stále těší dobrému zdraví.
A recept Rostislava Hlaváčka na dlouhý život? „Myslím, že by tento znalec Podbořanska, vášnivý šachista, sběratel starých map, milovník zlatého moku a nositel dobré nálady odpověděl – žít naplno,“ je si jistá jeho vnučka Edita Langpaulová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video