Kulaté výročí obce oslaví spolu se zámkem. Knížka, kalendář i výstava historických fotek

Jarka Cibulková 2017-06-17 00:32:00

Jimlín (caj) Hned dvě výročí slaví v tomto roce v Jimlíně. Letos si obec Jimlín připomíná 750 let od první písemné zmínky a zámek slaví 250 let Schwarzenbergů na Novém Hradě. „Pojali jsme prezentaci společně, vytvořili jsme společné logo, které je na řadě propagačních předmětů. Zámek si připomíná své výročí v průběhu celé sezóny a hlavně při Novohradské pouti, obec připravila oslavy na 17. červen. Slavnost zahájí od 13 hodin průvod z hasičského hřiště,“ řekla starostka Jimlína Jana Mikovcová. Po cestě přítomní položí ke zrekonstruovanému pomníku a kapličce kytice, aby vzpomněli oběti světové války.

Na zámku poté bude pokřtěna kniha s názvem Jimlín a Nový Hrad. „Je to společné dílko. Na knize se podíleli Jan Mareš a Petra Rudolfová z lounského archivu, archeologickou část sepsal archeolog Martin Volf, Novému Hradu se věnoval Vít Pávek a pár stránek jsem psala i já“ vypočítává starostka. Kniha čítá 150 stran a obsahuje především historickou část, ale pár stránek je věnováno i současnosti. Koupit si ji budete moci na nádvoří zámku za 250 korun, k prodeji bude i kalendář starých fotografií a pohledů na rok 2018, nebo trička v bílé a černé barvě.
Velkým lákadlem jistě bude výstava fotografií a kronik „Jimlín v proměnách času“, umístěná v prostorách bývalých stájí na prvním nádvoří. „Chtěla bych poděkovat občanům, sešlo se nám tu od nich mnoho fotek, zhruba dvě stě šedesát jsme jich nechali vyvolat a budou k vidění na výstavě,“ řekla Mikovcová. S výběrem fotografií a pátráním jí ochotně pomáhá jimlínský rodák Jiří Líšťanský. „Zajímavé určitě budou historické fotky domů a statků, z nichž některé jsou již dnes zchátralé a opuštěné. Mne osobně překvapilo, kolik v Jimlíně bylo před válkou obchodů a hostinců. Obec měla k dispozici pět obchodů a čtyři hospody. Nejstarší byla ta U Jindrů v čp. 1, která zde údajně byla již ve středověku. Dále tu byly hostince U Zachardů, U Křečků a nejdéle fungovala restaurace U Rofliků. Tam jsem ještě chodila za svobodna na zábavy“ vzpomíná starostka.
Velké kouzlo a tajemství odkryjí i staré kroniky. Spousta fotografií bude doprovázet kroniku divadelního ochotnického spolku Komenský, jehož členové stihli nacvičit během roku i několik her. Kronika obsahuje zápisy od 23. 2. 1936, kdy spolek vznikl. Pan Miroslav Martášek ze Zeměch poskytl obci průkazky divadelních ochotníků a účetní knihu. „Přinesl i scénář jedné divadelní hry, ale chybí první stránka, tak nevíme, jak se kus jmenuje. Text neukazuje na nějakou dnes známou divadelní hru, hlavními postavami jsou Rudolf a Věra,“ dodává s úsměvem Jana Mikovcová. Ochotnické divadlo bylo poměrně drahá záležitost. Divadelníci měli svého kadeřníka, kostyméra a museli platit autorská práva. I nehrající členové spolku museli zaplatit vstupné. Měli sice slevu, ale byla pro ně určena pouze místa na stání. Samozřejmě že na výstavě nebudou chybět kroniky obecní, hasičská od roku 1913, knihy se zápisy sportovního klubu Olympia i hokejového klubu.
Během odpoledne vystoupí v kulturním programu na zámku historičtí šermíři Corbeau, taneční soubor Trnky Brnky, hlavním lákadlem jistě bude vystoupení Jana Vančury a Plavců. Nebudou chybět ani historické stánky a před zámkem pouťové atrakce pro děti.
Takže nezapomeňte sobotní odpoledne 17. června bude patřit na zámku Nový Hrad Jimlíně bohatému programu a hlavně historii obce a zámku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video