Upoutávky na Žatecké noviny č. 24, které vycházejí v úterý 20. června 2017

Redakce 2017-06-19 12:12:00

Nemocnici chybí sestry Žatec (mch) S nedostatkem lékařů a sester se dlouhodobě potýká žatecká nemocnice. Vyplynulo to na posledním jednání zastupitelstva, kdy bylo ve zprávě o činnosti nemocnice uvedeno, že chybí 22 sester a 7 lékařů. Pacienti to nejvíce pocítí především pokud se chtějí objednat na CT, sono anebo mamograf. Jejich nedostatek chce ředitel nemocnice Jindřich Zetek vykrýt například zájemci z Ukrajiny. Podle ředitele Zetka není nízký počet sester způsobem tím, že by si je nemocnice nemohla dovolit zaplatit, ale nedostatkem zdravotního a zejména středního personálu na trhu práce. U sester je proto situace ještě více komplikovanější než u lékařů.

Ordinace dětských lékařů se na týden uzavřou
Žatec (mch) Všechny ordinace dětských praktických lékařů sídlících v přízemí na žatecké poliklinice se začátkem prázdnin na jeden týden uzavřou, důvodem je rekonstrukce podlahy v přízemí budovy B.

Vytopené sklepy a spousta prachu
Přes deset let trvající boj s úřady má šťastný konec
Radíčeves (mch) Přes deset let trvající úsilí o opravu prašné cesty vedoucí okolo kostela v Radíčevsi je u konce a místní obyvatelé si tak konečně mohou oddechnout. Rekonstrukce silnice o délce 209 metrů byla po dlouhých peripetiích s úředníky dokončena začátkem června letošního roku.

Město stále neví zda pivovar přijme dotaci
Žatec (mch) Vedení města Žatec stále neví, zda se uskuteční rekonstrukce domu na rohu Žižkova náměstí a ulice Josefa Hory.
Přestože město již minulý měsíc poslalo společnosti Carlsberg, která je vlastníkem místního pivovaru, žádost, aby přijala dotaci z evropských fondů a nemovitost opravila, stále čeká na odpověď. „Společnost stále zvažuje, zda dotaci přijme. Rekonstrukce tohoto objektu v historickém centru města je pro nás důležitá,“ sdělila starostka města Žatce Zdeňka Hamousová. Dotace činí 85 procent nákladů z předpokládané celkové částky, která je předběžně odhadnutá na 15 miliónů, to znamená asi 11 miliónů korun.

Tanec, grilování i dort
Domov se zvláštním režimem slavil pět let
Žatec (mch) Zahradní slavnost k příležitosti pěti let zahájení provozu Domova se zvláštním režimem, pořádal ve středu 7. června žatecký Domov pro seniory.
Hudba, tanec grilování a i pivečko, tak vypadala oslava k pátému výročí otevření Domova se zvláštním režimem. Spokojenost klientů byla veliká, lidé si odpoledne opravdu užívali, neodradil je ani vítr a pak déšť, který na chvíli akci přerušil. Zlatým hřebem programu byl dort ve tvaru domova,“ popisuje pocity klientů ředitel žateckého Domova pro seniory Petr Antoni a dodává: „Musím vyzdvihnout práci architektů, kteří Domov se zvláštním režimem navrhli. Balkón v něm je geniálně navržen, je odstíněný, je z něj krásný přehled o dění na našem dvoře a klienti přitom nemusí opouštět oddělení, svůj známý svět, což dělají jen neradi, a přitom jsou v centru dění, na vzduchu. I z hlediska personálu je to velmi praktické.“

Další uzavřená ulice
Žatec (mch) Oprava části ulice Svatopluka Čecha u gymnázia a zemědělské školy konečně skončí, zbývá už jen obnovení asfaltového povrchu vozovky po rekonstrukci vodovodu a kanalizace. Místní komunikace v ulici Svatopluka Čecha, by proto měla být uzavřena až do 26. června, a to od křižovatky s ulicí Volyňských Čechů po křižovatku s ulicí Jaroslava Vrchlického a dále v návaznosti ke křižovatce ulic Jaroslava Vrchlického s ulicí Otokara Březiny.

Jiřičky zhatily městu plány
Rekonstrukce knihovny odložena
Žatec (tz) Žatečtí radní na své schůzi tento týden zrušili výběrové řízení na opravu městské knihovny. Zahájení oprav se přesouvá na později, začne patrně na podzim. Důvod zrušení veřejné zakázky je neobvyklý: Na budově městské knihovny mají hnízda jiřičky a stavební práce by jejich hnízdění narušily.

Hoši z Baltíku opět uspěli
Žatec (mch) Mezinárodní postupové soutěže Baltie se zúčastnila i šestičlenná výprava ze Žatce, která se v konkurenci padesáti nejlepších mladých programátorů z celé republiky dokázala prosadit.
Do národního kola soutěže Baltie, která se první červnový víkend konala v Českých Budějovicích, se přes školní a regionální kola probojovalo i šest hochů ze žateckého kroužku Baltík, ve kterém se učí děti a mládež základům programování. Nejlépe se umístil Martin Černý, který ve své kategorii žáků 1. až 3. tříd obsadil v nabité konkurenci nádherné 3. místo. I když ostatní hoši na medailové příčky nedosáhli, vůbec nemuseli být smutní, už jen samotný postup mezi programátorskou elitu je velký úspěch.

Lidé mohou pomoci při rozšíření výstavy Žatec ve filmu
Žatec (tz) Rozšířit expozici Žatec ve filmu, která se nachází v Galerii Sladovna, plánuje Chrám Chmele a Piva. Kvůli tomu prosí občany města o spolupráci – ta může spočívat v zapůjčení fotografií nebo plakátů, ale třeba i v převyprávění vzpomínek na natáčení některého filmu, například z pohledu účinkujícího v komparzu.

Hasiči v krajské soutěži brali bronz
Podbořany (mch,mh) Pěknou bronzovou příčku vybojovali nedávno v silné konkurenci žatečtí hasiči na krajské soutěži v požárním sportu. První místo nakonec patřilo hasičskému záchrannému sboru z Teplic, druhé Litoměřicím.

Sranda bez plotů
Den plný zábavy, soutěží a dobré nálady. 17. ročník Srandy bez plotů s podtitulem „Chmel je naše zlato“ ve kterém se v sobotu ve Staňkovicích mezi sebou utkalo šestnáct družstev z obcí, které jsou členy Mikroregionu Žatecko, přilákal do obce návštěvníky z celého okolí. Soutěžící se utkali celkem v šesti disciplínách, při kterých si především užili spoustu legrace, o tu šlo totiž především. Hlavně poslední soutěž, která obnášela vypití dvou deci piva brčkem, pětkrát oběhnout pivní sud a následně hod věnečkem na cíl, zamotala mnohým z nich hlavu. Vše nejlépe zvládlo družstvo Liběšic, a tak zaslouženě vyhrálo, druzí skončili borci z Deštnice a obhájci titulu z Žiželic se umístili třetí. Pořadatelé však mysleli i na diváky, pro děti byly připraveny hned tři skákací hrady i řetízkový kolotoč. Doprovodný program pak zpestřilo vystoupení různých kapel, sokolník s ukázkou dravých ptáků, kejklíř a samozřejmě Staňkorebelky, večerní zábava a finále s ohňostrojem.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video