V chomutovské nemocnici mají nejnovější a nejmodernější mamodiagnostické centrum v kraji

Redakce 2017-06-24 01:00:00

Chomutov (soš) – Narůstající počet žen čekajících na vyšetření prsu, dlouhé objednací lhůty a stísněné prostory stávajícího mamodiagnostického centra v chomutovské nemocnici, to vše vyřeší nové screeningové pracoviště, které zde otevře už koncem června.

Krajská zdravotní v pátek slavnostně představila činnost nejnovějšího a nejmodernějšího mamodiagnostického centra v Ústeckém kraji, které bude určeno převážně pacientkám z jihozápadního regionu Ústeckého kraje a přilehlé oblasti.  „Za posledních 12 let počet žen, které podstoupily mamografické vyšetření, vzrostl na téměř šestinásobek, loňský rok už jich bylo kolem čtrnácti tisíc,“ vypočítává předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Šest let starý mamografický přístroj závislý na teplotě prostředí, již takový nápor nestíhal pokrýt. „Abychom všechna vyšetření stihli, měli jsme každý měsíc navíc sedm směn,“ potvrdila Dagmar Kollertová, primářka Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Chomutov, s tím, že i přesto byla čekací doba na vyšetření přibližně tři měsíce. A nebyl to jediný problém. Stísněné prostory mamodiagnostického centra ve druhém podlaží budovy B chomutovské polikliniky, neposkytovaly dostatečný komfort pacientkám ani personálu. Pracoviště nyní získalo rozsáhlé prostory ve čtvrtém patře a hlavně nový moderní mamodiagnostický přístroj, který je nezávislý na okolní teplotě a tedy umožní vyšetření více žen, nová technologie navíc umožní zachytit ještě menší novotvary v prsu, než starší verze.
A právě včasné odhalení je při léčbě rakoviny zásadní, následná léčba je pak méně agresivní a má větší šanci na úspěch. Karcinom prsu je druhou nejčastější onkologickou příčinou smrti žen.   Preventivní mamografické vyšetření plně hradí většina pojišťoven pacientkám od 45 let. Což je dáno statistikou, ve které se procento onemocnění od tohoto věku zvyšuje, ačkoliv v posledních letech mírně stoupá i počet mladších pacientek. Pro ženy do 40 let je vhodnější ultrazvukové vyšetření, které v centru rovněž nabízí, ovšem hrazeno je jen v případě zjištěné genetické zátěže v rodině popřípadě na žádanku lékaře. V ostatních případech je ultrazvuk prsu zpoplatněn třemi sty korunami, vyšetření mamografem pak sedmi sty nebo lze využít různých celorepublikových akcí, kdy je možné například získat částečnou dotaci.
Stavební úpravy mamodiagnostického centra a nákup mamografu vyšly Krajskou zdravotní na 12,05 miliónu korun, z čehož 3,1 miliónu z této částky pokryly vlastní zdroje. „Ústecký kraj stavební úpravy podpořil 6 miliony Kč, na pořízení mamografu v hodnotě 3,69 miliónu získala Krajská zdravotní dotaci ze státního rozpočtu od Ministerstva zdravotnictví České republiky, která činí 2,95 milióny. Dalších 400 tisíc na vybavení zaplatila Krajská zdravotní,“ řekl Jiří Novák.
„Poděkování také patří chomutovským hokejistům, kteří při jednom ze svých utkání hráli pro chomutovskou nemocnici ve speciálních dresech, které byly následně vydraženy a výtěžek pomohl k zakoupení části vybavení mamodiagnostického centra,“ připomněl generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala a dodal, že chomutovské nemocnice se týká i další významná investiční akce v hodnotě 55 miliónů, při které se zrekonstruuje oddělení ARO.
Chomutovské mamodiagnostické centrum čeká ještě stěhování původních přístrojů a rozsáhlého archivu, které bude probíhat od 26. do 29. června. Po tuto dobu nebudou moci pacientky podstoupit vyšetření, vyplatí se ale počkat. „Nové prostory určitě nabídnou větší komfort pro pacienty i personál, ročně by centrum mělo uspokojit kolem dvaceti tisíc žen. Co se týče personálu, měli bychom chod bez problému pokrýt, ovšem nové lékaře nebo radiologické asistenty bychom rovněž přivítali,“ uzavřela ředitelka zdravotní péče nemocnice Chomutov Irena Voříšková.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video