Úvod   /   Zprávy   /   Nemocnici chybí sestry

Nemocnici chybí sestry

Markéta Chalupová 2017-06-27 10:42:00

Žatec – S nedostatkem lékařů a sester se dlouhodobě potýká žatecká nemocnice. Vyplynulo to na posledním jednání zastupitelstva, kdy bylo ve zprávě o činnosti nemocnice uvedeno, že chybí 22 sester a 7 lékařů. Pacienti to nejvíce pocítí především pokud se chtějí objednat na CT, sono anebo mamograf. Jejich nedostatek chce ředitel nemocnice Jindřich Zetek vykrýt například zájemci z Ukrajiny.

Podle ředitele Zetka není nízký počet sester způsobem tím, že by si je nemocnice nemohla dovolit zaplatit, ale nedostatkem zdravotního a zejména středního personálu na trhu práce. U sester je proto situace ještě více komplikovanější než u lékařů.
„Situace u lékařů není tak hrozná. Z jednání, která vedeme v poslední době se nám daří deficity plnit. Máme další lékaře v jednání, je to výsledek naší asi šesti měsíční práce. U sester je situace komplikovanější zdravotní školy produkují málo absolventů, asi jen dvacet procent jde do zdravotnictví, ostatní odchází za jinou prácí. Jediným reálným zdrojem jsou tak pracovníci mimo Českou republiku směrem na východ. To znamená Slovensko a Ukrajinu,“ uvedl Zetek.
Některá oddělení jsou tak nucena dlouhodobě kompenzovat nedostatek sester přesčasy. „Problémy nám dělá stav v okolních nemocnicích, kde došlo k tomu, že sestrám přidaly 10 procent, které jim slíbila vláda, a naše sestry se ptají, proč jsme jim nepřidali i my. Bohužel finanční možnosti nám to neumožňují. Situaci řešíme čtvrtletními odměnami podle výkonů, což na krátkou dobu pomohlo stabilizovat situaci, ale ten vývoj nemusí být do budoucna příznivý,“ popisuje další z komplikací J. Zetek.
Nemocnice dlouhodobě vede jednání s Ukrajinou, ovšem velký problém je s nostrifikací (rozhodnutí o platnosti zahraničního vysvědčení českými úřady) zdravotního personálu. Sestry ze zákona nostrifikuje krajský úřad, ten ovšem nemá zcela jasno, zda je to v jeho kompetenci. Neví, zda může nostrifikovat uchazeče, kteří nemají trvalé bydliště v místě krajského úřadu a opakovaně vznesl dotaz na ministerstvo. Reálně tak nemocnici trvá dostat sestru ze zahraničí do nemocnice rok. Ředitel nemocnice J. Zetek proto jednal s Jitkou Haškovou, ředitelkou Střední zdravotnické školy v Mostě, a domluvili se, že připraví spolupráci s jednou nebo dvěma zdravotními školami na Ukrajině tak, aby se jejich studium přiblížilo našemu, s tím, že by jim v posledním ročníku poskytli přípravu k aprobační zkoušce z českého jazyka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video