Nová potravinová banka Džbánsko má sídlo v Liběšicích

Markéta Chalupová 2017-07-02 01:36:00

Žatecko (tz, mch) Potravinová banka Džbánsko, která se snaží zajistit potraviny všem potřebným lidem, vznikla v květnu i na Žatecku a sídlí Liběšicích, stejně jako obecně prospěšná společnost Džbánsko, která ji spravuje. Předtím fungovala tři roky jako pobočka Potravinové banky v Ústeckém kraji, jež sídlí v Litoměřicích.

„Před pěti lety jsme zvažovali, jakým způsobem pomoci lidem, kteří se ocitli na sociálním dně. Vstoupili jsme proto v jednání s Českou federací potravinových bank a navázali spolupráci s potravinovou bankou v Litoměřicích. Situace se pak dále vyvíjela a v květnu tohoto roku jsme založili již čtrnáctou potravinovou banku v České republice a druhou v Ústeckém kraji. Náš kraj je teď tak trochu unikát, protože má hned dvě potravinové banky, což je pro lidi, kterých se to týká, dobrá zpráva. Snažíme se zajistit západní část našeho kraje a máme přesah i na Rakovnicko a Kladensko,“ popisuje vznik a činnost banky liběšický farář Marek Štěpán, který je zároveň i předseda potravinové banky Džbánsko a předseda správní rady Džbánsko.
Sklad potravinové banky naplňují především výrobci a prodejci. Prvním velkým řetězcem v Žatci, který potravinovou banku Džbánsko podpoří svým zbožím, je hypermarket Tesco. Přidává se tak k obchodům Tesco z Mostu, Litvínova nebo Rakovníka, které s bankou spolupracovaly už dříve. Potraviny mohou ale darovat i fyzické osoby. „Potravinová banka neodmítá dary od nikoho. Kdokoli se s námi může spojit a darovat, co už by nevyužil. A my se postaráme, aby se to dostalo k potřebným. Snažíme se pomáhat těm, kteří jsou na tom tak špatně, že nemají ani na jídlo.  Má to i ten účel, že se nevyhodí potraviny, které by se jinak znehodnotily,“ vysvětlil smysl potravinových bank Marek Štěpán a dodává: „S dalšími prodejci a řetězci potravinová banka stále jedná. V Žatci spolupracujeme s Mostem k naději, který provozuje K-centrum, s Klokánkem, spolkem Vavřinec, spolkem Handicap a jsme ve spojení i s dalšími organizacemi.“
Potravinová banka také spolupracuje s městem Žatec prostřednictvím komunitního plánu města. „Hledáme další cesty, jak bychom mohli potravinovou banku v našem regionu podpořit,“ slíbila místostarostka Jana Nováková.
Potraviny, ošacení či hygienické potřeby z potravinových bank nedostávají přímo konkrétní lidé, ale potřebné věci se k nim dostávají prostřednictvím různých organizací, jako jsou azylové domy, dětské domovy, Klokánky či charity. Cílem potravinové banky je zdarma získávat potravinové přebytky a příspěvky shromážděné v potravinových sbírkách, které pak účelně vydá potřebným lidem prostřednictvím sítě různých spolupracujících organizací. Příjemci pomoci jsou například lidé bez domova či lidé bezprostředně ohroženi sociálním vyloučením a samozřejmě lidé v momentální sociální nouzi. Více informací najdete na http://www.pbdz.cz.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video