Upoutávky na Region Podbořanska č. 27, který vychází ve čtvrtek 13. července 2017

Redakce 2017-07-12 12:36:00

  Věznice v Drahonicích byla znovu otevřena, nyní je určena pro ženy Drahonice (až) Areál věznice v Drahonicích u Lubence byl na začátku července znovu otevřen pro potřeby Vězeňské služby ČR. Novinkou je ale způsob využití: věznice bude sloužit k výkonu trestu pro odsouzené ženy.  

kovar-nahledMemoriál Zdeňka Kováře
Vroutek – Přátelé Zdeňka Kováře vás srdečně zvou na V. ročník fotbalového turnaje, který se koná 15. července na hřišti ve Vroutku od 13 hodin. Za účasti těchto týmů: Velká Dobrá, AK Blšany, Teplice, Kovadlina T., Studená.

Kavárna v novém
Krásný Dvůr (až) Osvěžující ledová káva se zmrzlinou, domácí limonády, čaje, dortíky, točené pivo, to vše a mnohem více – hlavně klid a pohodu najdete v příjemném prostředí zámecké kavárny v Krásném Dvoře. Kavárnu nově provozují manželé Eva a Petr Čechurovi ze Struhařů u Lubence.  Poprvé byla provizorně otevřená pro veřejnost v dubnu na Pohádkové Velikonoce. S jejími úpravami a zařízením si mladý pár dal hodně práce. Vše totiž musí vyhovovat přísným nárokům památkářů, hasičů, ale i hygieny, což je v historickém objektu obtížné. Výsledkem je vkusně zařízený interiér i hezké posezení venku. Cestu sem váží návštěvníci ze širokého okolí. Otevřeno je každý víkend a svátky od 10 do 18 hodin. Přijďte!

Oprava Nádražní přijde později
Podbořany (až) Severočeská vodárenská společnost zahájila před třemi měsíci rekonstrukci nevyhovujících úseků kanalizace a vodovodu v Nádražní ulici v Podbořanech. Na tuto rekonstrukci má navázat naplánovaná městem oprava komunikace, její termín však musel být posunut na září – říjen. V ulici je velký problém s propadlou kanalizací, která se opravuje.

Vaše zmrzlina stokrát jinak
Podbořany (až) Máte-li v těchto letních dnech chuť na zmrzlinu, v Podbořanech si ji můžete dát např. ve stánku na Masarykově náměstí, nebo v cukrárně na náměstí, kde mají točenou, anebo ve vestibulu prodejny Coop v Rubínu na náměstí či na vlakovém nádraží kopečkovou. Výběr je opravdu široký. Jen na nádraží vám nabídnou denně od 12 do 18.30 hodin 16 druhů originální italské kopečkové zmrzliny. V cukrárně zas každý den od rána do 18 hodin vám natočí malou nebo velkou porci vlastní výroby. V anketě nám sympatičtí respondenti prozradili oblíbené příchutě zmrzky. Jakou si dáte vy?

Naši nejstarší
Podbořansko (až) Úctyhodné sté narozeniny oslaví tuto sobotu pan Ludvík Korsa z Lubence, o němž se můžete dočíst na straně 2. Také v Kryrech se pozoruhodných 104. narozenin dočkala v nedávné době Marie Klímová. Letos v březnu své devadesátiny oslavili František Macek a Jiří Exner z Petrohradu a stali se tak nejstaršími občany obce. Svého nejstaršího obyvatele mají i Brody u Krásného Dvora. Je jím pan Alfons Müller, který se narodil 24. prosince roku 1926. Loni na Štědrý den tak oslavil významné životní jubileum – 90 let. V současné době je bohužel v nemocnici, kam mu sousedé, spoluobčané i redakce Regionu Podbořanska posílají velký pozdrav a přání zdraví a sil. K nejstarším obyvatelům vesničky patří také Eduard Průša, jenž letos v lednu oslavil devadesátiny a před několika týdny dokonce spolu s manželkou Antonií navštívil nově otevřený templ s rozhlednou v krásnodvorském zámeckém parku.  Všem (nejen) nejstarším obyvatelům našeho regionu přejeme hezké léto.

Židovský hřbitov se dočká opravy
Židovská komunita na Podbořansku zanechala po sobě málo stop. Jedna z nejzachovalejších je židovský hřbitov v Letově. Do něho bude do konce roku investováno až milion korun na opravu obvodní zdi a výstavbu vstupu. Peníze na opravu zdi poputují z fondu ESFJ, který především ve střední a východní Evropě vystavuje obvodní zdi židovských hřbitovů – s cílem vytvořit tak základní ochranu svých památek. Investici v Letově provede Židovská obec Teplice, která hřbitovy na Podbořansku spravuje. Tato oprava nezůstane osamocená. Hřbitov se stane součástí Naučné stezky Franze Kafky, kterou už několik let plánuje vytvořit spolek OKAP Podbořany. „Stezku plánujeme vést z Podbořan přes Soběchleby do Siřemi.

Recyklací ulevili životnímu prostředí
Lubenečtí odevzdali 142 televizí, 10 monitorů a 850 kg drobného elektra
Lubenec (až) Snaha obyvatel Lubence recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se již několik let vyplácí. Obec obdržela certifikát vypovídající nejen o přínosech třídění televizí a počítačových monitorů, ale také o velkém významu sběru drobných spotřebičů, jako např. mobilní telefony.
„Díky environmentálnímu vyúčtování společnosti Asekol můžeme nyní přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země. Víme také, o jaké množství jsme snížili produkci skleníkových plynů CO2 nebo nebezpečného odpadu. Informace vycházejí ze studií neziskové společnosti Asekol, která s obcí dlouhodobě spolupracuje na recyklaci vytříděných elektrozařízení,“ říká starosta Lubence Jiří Chaloupecký.

obraz0002-nahled

Nejstarší občan Lubence oslaví sté narozeniny!
Ludvík Korsa, který se narodil za Rakouska – Uherska, v průběhu 1. světové války, oslaví letos 15. července 100. narozeniny!

Letní pohádky na zámku
Letní pohádkové odpoledne přichystal na tuto neděli státní zámek Krásný Dvůr. Na zámeckém nádvoří na malé i velké čeká 16. července od 16 hodin divadelní představení Pověsti staré a české, které uvede Studio dell´arte. Další pohádkové odpoledne se bude konat na zámku 20. srpna, kdy od 16 hodin zahraje Mladá scéna z Ústí nad Labem pohádku Gulliverovy cesty.

Místo soudu dluh odpracují
Podbořanská radnice se mimosoudně dohodla se třemi společnostmi, které nedodržely termíny při práci pro město a dostaly penále. Celkem jde o 1,6 milionu korun. ND Con Praha se zpozdila s projektovou dokumentací ke komunikacím v kasárnách. Penále činí 590 tisíc korun. Firma podle dohody pro město udělá projektovou dokumentaci v této výši na opravy některých ulic, a na cyklostezku. Společnost Enima Pro při pří-pravě projektů k plánované sportovní hale se zpozdila při získávání povolení a vyjádření dotčených úřadů. Penále činí 460 tisíc. Firma má udělat projekty na vybudování parcel a komunikací v lokalitě Liška. Firma Josef Brabec – Amigo se zpozdila s rekonstrukcí střechy ZUŠ. Navíc dodala jiná střešní okna, než byla požadována. Radnice trvá na jejich výměně, k té dojde během prázdnin. Penále za nedodržení termínu činí 620 tisíc. Za 443 tisíc firma provede demolice v polytechnickém pavilonu u ZŠ, zbytek doplatí.

Husovka se spojí
Rada města Podbořan schválila cenovou nabídku na projektovou dokumentaci spojovací chodby mezi objekty 1. ZŠ v Podbořanech a uložila podepsat smlouvu o dílo mezi městem Podbořany a projekční kanceláří a.a. Projekt Žatec, a to za cca 138 tisíc korun vč. DPH a s právem odstoupení od smlouvy o dílo, nebude-li schválena rozpočtová změna a akce se nezařadí do rozpočtu města na rok 2017. O tom město bude písemně informovat projekční kancelář nejpozději do 31. 8. Jedná se o projekt na spojovací chodbu ZŠ Husova 276 a pavilonu KORD. A. a. Projekt Žatec je garantem projektu na zateplení objektů I. ZŠ a následně i zateplení objektu KORDu.

Žáci obdrželi evropský pas dovedností
Podbořany (až, ep) Na přelomu května a června absolvovali žáci 2. a 3. ročníku Gymnázia a Střední odborné školy Podbořany, konkrétně oboru Strojírenství se zaměřením na Mechatroniku, dvoutýdenní pracovní stáž v rámci mezinárodního projektu Erasmus+.

vit-sasek-nahledZa Lužánkami znovu na bedně!
Brno, Lubenec (až) V závěru června v Brně probíhaly Hry VIII. Letní olympiády dětí a mládeže. Jde o projekt Českého olympijského výboru, který dává mladým závodníkům možnost změřit síly v atmosféře podobné olympiádě. Na brněnská sportoviště našlo letos cestu 3 623 sportovců, kteří soutěžili ve 22 sportovních odvětvích. Po dvanácti letech se mezi účastníky vrátili také handicapovaní plavci.

Zmrzlinový pohár a Alkohol cup
Kryry (až) Poslední červnový pátek proběhl na hřišti v Kryrech 2. ročník Zmrzlinového poháru. Turnaje se zúčastnily čtyři týmy malých fotbalistů: SK Havran Kryry, FK Hředle, Sokol Pátek a FC Olešná. Hrálo se na dvou hřištích systémem každý s každým. Páteční turnaj nakonec vyhrál tým Olešné, druhé místo obsadili domácí Havrani, třetí skončil FK Hředle a na čtvrtém místě se usadilo mužstvo Sokolu Pátku. Každý tým obdržel pohár, diplom a každý hráč dostal zmrzlinu.

kirill-burdalev-nahledKirill Burdalev uhrál normu mezinárodního mistra!
Podbořany, Praha (jk) V neděli 9. července skončil pražský šachový festival Zlatá Praha, který pořádal Chess Academy Club ve spolupráci s DDM hl. m. Prahy pod záštitou náměstka primátorky hlavního města Prahy Petra Dolínka. V rámci festivalu se konalo několik silně obsazených uzavřených turnajů (hrálo se systémem každý s každým), několik openů, turnaj v rapidu a bleskovém šachu. Velkého osobního úspěchu v jednom z uzavřených turnajů, Memoriálu Františka Zíty, dosáhl podbořanský učitel hudby Kirill Burdalev, který v loňské sezoně výrazně pomohl podbořanským šachistům k záchraně ve druhé lize.

 

Více Informací a celé články najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video