Louny (lus) Ústecký kraj zná vítěze osmého ročníku soutěže o Regionální potravinu. Z okresu Louny ocenění a doporučení na udělení značky Regionální potravina získali dva výrobci, Řeznictví Stříbrný Louny a farma Létající Koza Břvany.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. V kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas zvítězil retro šunkový salám z řeznictví Daniela Stříbrného v Lounech. V kategorii Sýry včetně tvarohu zvítězil Julčin tučný tvaroh s medem Barbory Marešové z Břvan. Oba výrobky byly navrženy k udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017. Ze zástupců okresu Louny je oceněným také Žatecký pivovar v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje a pivo Sedmý schod.
Hodnotitelská komise to neměla lehké. V Ústeckém kraji se totiž o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Ať je výrobků sebevíc, vítězem se může stát jenom devět z nich. Od roku 2010 bylo uděleno 56 ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Letošní sada devíti ocenění leží zatím na stole ministra Jurečky.