Čištění rybníka v Radíčevsi začalo výlovem ryb

Redakce 2017-09-03 00:41:00

Radíčeves (tz) Výlovem ryb začalo čištění rybníka v Radíčevsi u Žatce. Vylovené kapry, líny či karase rybáři přesunuli do Ohře. Ochránci přírody v Radíčevsi dohlíželi i na záchranu vzácných rostlin a žab. Prázdný rybník se nyní začne odbahňovat.

Při výlovu rybáři žatecké místní organizace nachytali během soboty 26. srpna do podběráků asi patnáct kaprů o velikosti přes 50 centimetrů, největší měřil 76 cm. Vedle toho byli v rybníku také líni a jeden karas. Žádná z ryb ale nebyla poživatelná kvůli velmi znečištěnému prostředí. Rybník se nečistil patnáct let. „Ryby převezeme do Ohře. Už teď se na ní aklimatizují, protože je dáváme do kádě, kde je právě voda z Ohře,“ vysvětlil při výlovu hospodář MO ČRS v Žatci Zdeněk Beldík.
V Ohři mimochodem mohou skončit i menší ryby, které propluly česly do potoka během čištění. Voda totiž odtéká do Blšanky, která se pak vlévá do Ohře.
Vypuštěný rybník bez ryb se nyní bude postupně odbahňovat, o což se postará firma Šilhánek a syn, jež vyhrála výběrové řízení. Město Žatec za rekonstrukci rybníka, jejíž součástí bude i oprava opěrné zdi a výpustního zařízení, zaplatí 1,3 milionu korun. Akci podpořila dotace Ministerstva zemědělství ČR.
Pracovat na rekonstrukci vodní nádrže se bude až do příštího roku. Je možné, že se pak znovu stane chovným rybníkem, jako jím byl v minulosti. „Jestli se dohodneme s městem, může z něj znovu být chovný rybník. Vzali bychom si jej do pronájmu a podíleli se i na celkové údržbě,“ potvrdil Z. Beldík, že by s tím rybáři souhlasili.
Vyčištěný rybník přestane místní obyvatele trápit silným zápachem, zároveň se může stát opět oblíbeným místem procházek. Zároveň má být dál prostorem, kde žijí vzácné rostliny a živočichové. „Je tu kriticky ohrožená rostlina růžkatec ponořený a z obojživelníků skokan skřehotavý,“ popsal chráněné obyvatele lokality ochránce přírody Petr Janda, který dohlíží na to, aby růžkatec ani skokan z Radíčevsi nezmizeli.
Konkrétně skokanovi pomůže speciální opatření, díky kterému se nebudou muset žáby ani nikam stěhovat. „Připravíme jim v rámci rybníka tůň, kam nastoupá voda a skokani se tam sami přesunou. Pak už se tam nebude bagrovat. Nemusíme je tedy chytat a nikam přesouvat, je to pro ně nejšetrnější,“ vysvětlil Petr Janda.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video