Syslové obsadili další vrch v Českém středohoří. Ochranáři v srpnu vypustili desítky syslů v přírodní rezervaci Písečný vrch

Lucie Steklá 2017-09-06 10:20:00

Lounsko – Dvaačtyřicet syslů vypustili zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky v přírodní rezervaci Písečný vrch v Českém středohoří. Jedná se o první vypouštění tohoto kriticky ohroženého hlodavce na místa, kde dříve žil. Další zhruba dvě desítky zvířat byla na stejné místo dovezena o týden později. Syslové dnes žijí v koloniích na třech desítkách lokalit, včetně Rané a nově Písečném vrchu.

„Na Písečném vrchu se přestalo hospodařit, zdejší step postupně zarostla a syslové vymizeli. O místo jsme ale v posledních letech s krajským úřadem Ústeckého kraje pečovali. Vyřezali jsme nálety, obnovili pastvu a věříme, že se tady vypuštění syslové zabydlí. Na nedaleké Rané se jim daří výborně a doufáme, že se nově vypuštění syslové s touto početnou kolonií postupně propojí,“ vysvětluje Vladislav Kopecký z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) České republiky.
Ochranáři doufají, že se tu zvířata postupně rozmnoží. Pro přežití syslů v přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde žijí. Pro vypouštění syslů vybírají taková místa, kde jsou i dnes vhodné podmínky. „Doufáme, že tu zvířata postupně rozmnoží. Pro přežití syslů v naší přírodě je také klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. Na takových místech je třeba vhodným způsobem hospodařit – trávu pravidelně kosit či spásat,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z AOPK, která záchranný program sysla koordinuje.
Péče o Písečný vrch byla financována z projektu LIFE+, který byl zaměřen na ochranu jedinečných stepí Lounského středohoří. Péči o tuto přírodní rezervaci rovněž zajišťuje Krajský úřad Ústeckého kraje. Potřebné přepásání zde provádějí místní zemědělci s podporou zemědělských dotací.
Syslové, kteří byli v srpnu vypuštěni do krajiny Českého středohoří, pochází z odchovů v Zoologické zahradě Brno, další pocházeli ze záchranné stanici Rozovy při Zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. Odchovy byly založeny ze syslů, kteří byli odchyceni na Slovensku. Projekt byl podpořen z EHP fondů a Ministerstva životního prostředí.
Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce a byl cíleně likvidován. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních zhruba 36 lokalitách. Počet syslů se k loňskému roku odhaduje na cca 4300 až pět tisíc jedinců.
Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po druhé světové válce. Neprospělo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Největší tuzemské kolonie jsou aktuálně kromě Českého středohoří na letištích v Mladé Boleslavi či Vyškově.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video