Upoutávky na Žatecké noviny č. 36, které vycházejí v úterý 12. září 2017

Redakce 2017-09-11 14:33:00

Nerespektoval soukromí sousedů Žatec (mch) Podezření z trestného činu Porušování domovní svobody, sdělili policisté z obvodního oddělení v Žatci, ve zkráceném přípravném řízení, muži ve věku 66 let, který opakovaně vnikl na pozemek sousedů.

O hlasy voličů do sněmovny usiluje 24 stran
V podzimních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR kandiduje 565 lidí z kraje
Ústecký kraj (lus) K letošním sněmovním volbám bylo připuštěno všech třicet jedna přihlášených stran a hnutí v České republice. Je to nejvíce v historii samostatného státu. Ve všech krajích republiky kandiduje jen jedenadvacet uskupení. Volby se budou konat 20. a 21. října. V Ústeckém kraji o hlasy voličů usiluje čtyřiadvacet stran a hnutí. Jednu kandidátní listinu, Radostné Česko, krajský úřad odmítl.
„Krajský úřad Ústeckého kraje přijal 25 kandidátních listin a z toho 24 jich zaregistroval. Rozhodnutí o registraci a jedno odmítnutí kandidátní listiny jsou k nahlédnutí na úřední desce,“ řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Úřad odmítl registraci politické strany Radostné Česko, protože její kandidátní listina nesplňovala všechny náležitosti požadované zákonem. Nedostatky shledal úřad konkrétně v paragrafu o jménech, pohlaví, věku, povolání, místě trvalého bydliště či politické příslušnosti kandidátů této strany. Většina stran a hnutí naplnila ve svých listinách maximální počet 26 kandidátů. Do poslanecké sněmovny tak budou voliči vybírat mezi 565 kandidáty z kraje.

Přes Holedeč do listopadu neprojedete
Žatecko (mch) Ústecký kraj začal s rekonstrukcí silnice č. II/227, řidiči proto při cestě do Rakovníka musí počítat s objížďkami i úplnými uzavírkami.
V těchto dnech by mělo dojít k úplné uzavírce silnice, která vede přes obce Holedeček a Holedeč. Komunikace by měla být uzavřená hned za železničním přejezdem, až po odbočku na Lhotu. Objízdná trasa povede přes obec Měcholupy, řidiči tedy najedou zhruba o tři kilometry navíc. V dalších úsecích,  až po hranice se Středočeským krajem, by měl být provoz sveden do jednoho jízdního pruhu.
Uzavírka v Holedečku je plánována až do konce listopadu. Celková rekonstrukce silnice č. II/227 by měla být hotová nejpozději na podzim příštího roku.

destnice-nahledNa řadě je kuchyň
Deštnice (mch) Budova kulturního domu v Deštnici opět prochází rekonstrukcí. Poté, co loni bylo opraveno sociální zařízení, letos probíhají práce na vylepšení kuchyně.

Poradna pro pěstouny má pobočku v Žatci
Žatec (mch) Obecně prospěšná společnost NÁHRADNÍ RODINY Ústeckého kraje, která poskytuje informace, podporu a pomoc náhradním rodičům a zájemcům o náhradní rodinnou péči (NRP), minulý týden slavnostně zahájila provoz žatecké pobočky v ulici Obránců míru.
Za přítomnosti nejen zástupců města slavnostně zahájila provoz nová žatecká pobočka NÁHRADNÍ RODINY. Tato služba pro pěstounské rodiny byla až do čtvrtka 7. září k dispozici pouze v Lounech, Podbořanech a Ústí nad Labem, nyní tedy konečně žatečtí pěstouni nemusí dojíždět do okolních měst a ušetří tím spoustu času, který mohou věnovat svěřeným dětem. Momentálně se poradna stará o dvanáct rodin, ale vzhledem k tomu, že Orgán sociálně – právní ochrany dětí má již plnou kapacitu, je velký předpoklad, že počet klientů v krátké době naroste.

unesco-nahledKomisařka z UNESCO zkoumala Žatec
Žatec (mch) Město Žatec navštívila, v souvislosti s nominací na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO, poslední srpnový týden expertka nevládní organizace ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel). Během svého pobytu se důkladně seznámila s žateckými chmelařskými památkami a v závěru týdne využila pozvání k účasti na Dočesné.
„Expertka, která navrhované památky posuzovala, je uznávanou odbornicí disponující zkušenostmi jak z oblasti světového dědictví, tak i udržitelného rozvoje historických měst. Její zájem se zaměřil zejména na kvalitu péče a řízení regenerace chmelařských památek. Program obsahoval důkladné prohlídky vybraných staveb, veřejných prostranství žateckých chráněných území, tak i řadou jednání s přednáškami a diskusemi,“ popisuje průběh návštěvy místostarosta a manažer řídící skupiny UNESCO Jaroslav Špička a dodává: „Expertka posuzovala jak zachování a autenticitu objektů, tak i dostatečný rozsah chmelařského dědictví a možnosti jeho ochrany.“

rabova-nahledKamarád – LORM má po roce novou ředitelku
Žatec (mch) Novou ředitelkou příspěvkové organizace města Žatec Kamarád – LORM se stane od 1. října Andrea Rábová.
Většinou čtyř hlasů ze sedmi schválila městská rada na svém posledním zasedání konaném 4. září jmenování nové ředitelky Kamaráda – LORM Andrey Rábové. „Zvolení mě samozřejmě velmi potěšilo, ale zároveň mám těžké srdce, že opustím svou dosavadní práci. Beru to jako životní výzvu, je to pro mě velký krok a jdu do toho s nasazením a spoustou plánů. Věřím, že s mými novými spolupracovníky vše zvládnu,“ popisuje své pocity po zvolení ředitelkou Andrea Rábová, která doposud působila jako pedagog na žatecké Obchodní akademii a Střední odborné škole zemědělské a ekologické.

Dočesná není jen zábava
V pátek měli záchranáři plné ruce práce
Žatec (mch) Letošní ročník Dočesné můžeme pokládat za vydařený, počasí se nakonec umoudřilo a malí i velcí se mohli jít bavit. Ovšem, aniž by to často postřehli, jiní kvůli této akci museli být v práci, například strážníci městské policie a ve svém volném čase žatečtí dobrovolní záchranáři a sbor dobrovolných hasičů.
„Letošní Dočesnou, ve srovnání s loňskou a předloňskou, můžu z pohledu městské policie vyhodnotit jako jednu z těch „klidnějších“, čemuž ze značné míry podle mého názoru přispělo počasí. Samozřejmě jsme museli řešit nejrůznější konflikty a bezohledné řidiče, kteří parkují, kde je napadne a brání ve výjezdu dokonce i hasičům,“ hodnotí průběh slavností ředitel Městské policie Žatec Miroslav Solar. Strážníků bylo každý den ve službě sedmnáct, což je maximální možný počet. V ulicích města se tady pohybovalo naráz až pět hlídek, z toho čtyři pěší. Za oba dva dny pak strážníci řešili deset přestupků ve veřejném pořádku, jako jsou například drobné šarvátky a výtržnosti. Jen jeden případ museli předat policii ČR, a to napadení s podezřením na trestný či „Ublížení na zdraví“. Dále jim neuniklo dvanáct přestupků v dopravě, především špatné parkování. Pomohli najít rodiče ztracenému dítěti a třem občanům zprostředkovali ošetření od přítomných záchranářů.

docesna-deti-nahledNovinka letošní Dočesné slaví úspěch
Žatec (mch) Vítanou novinkou letošní Dočesné bylo zřízení odpočinkové zóny v Klášterní zahradě, která v sobotu dopoledne patřila seniorům a odpoledne dětem.

Neshody s vedením nemocnice vyřešila lékařka odchodem
Žatec (mch) Žatecká nemocnice se stále potýká s nedostatkem lékařů. Poté co odešel v dubnu dlouholetý primář Král, se vedení nemocnice sice podařilo najít jeho nástupce Jaroslava Kříže, který nastoupil do funkce primáře interního oddělení k 1. srpnu. Tím však problémy s personálem neskončily.
Koncem srpna z interny, po třinácti letech, odešla lékařka Jiřina Koutná. „Za mým odchodem jsou dlouhodobé neshody s vedením nemocnice. Rozhodla jsem se proto odejít a nyní pracuji jako obvodní lékařka v ordinaci kolegyně Theuerové. Žatec znám a nechtěla jsem opustit své pacienty,“ uvedla na náš dotaz, proč z nemocnice odešla a kde nyní působí Jiřina Koutná.

Nové veřejné osvětlení uhradí ze svého
Čeradice (mch) Nového veřejného osvětlení i rozvodů nízkého napětí se již během několika málo měsíců dočkají obyvatelé Čeradic.
V souvislosti s pracemi na nové kabelizaci nízkého napětí budou muset Čeradice financovat nové veřejné osvětlení. Pracovníci ČEZu totiž staré veřejné osvětlení na betonových a kovových stožárech demontují. „Naše obec nyní musí na vlastní náklady pořídit nové veřejné osvětlení. Ve výběrovém řízení komise vybrala firmu Martia na vybudování částečné rekonstrukce veřejného osvětlení, která provádí práce na výkopech pro novou kabelizaci a rovnou je připraví i na instalaci stožárů lamp,“ popisuje starostka Vladimíra Chybová a dodává: „První etapu kabelizace sice financuje ČEZ, ale projekt a nákup osvětlení musíme hradit ze svého rozpočtu. Celkové finanční náklady budou činit 463 tisíc korun.“

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video