Ústecký kraj připravuje vlastní dotační program, který zajistí dětem z chudých rodin obědy ve školách

Markéta Chalupová 2017-09-12 10:41:00

Žatec, Ústecký kraj (utz, mch) Rada Ústeckého kraje rozhodla o zahájení příprav k založení vlastního programu, ze kterého bude možné hradit obědy dětem z rodin, které se ocitly v tíživé životní situaci, kterou nedokážou vlastními silami řešit, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů. Nepřipojí se tak k projektu Operačního programu potravinové a materiální pomoci vyhlášeného Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), který podle Ústeckého kraje komplexně neřeší nejen potřebnou cílovou skupinu, ale také je pouze krátkodobým řešením situace. Program by měl platit od začátku příštího roku.

„Projekt vyhlášený ministerstvem není dlouhodobým systémovým řešením problémů nejchudších dětí se stravováním, naopak jde zatím o krátké časové období, bez možnosti v danou dobu využít případných navazujících projektů. Pro nás je navíc v tuto chvíli nepřijatelná cílová skupina programu vyhlášeného ministerstvem. Z našeho pohledu tam chybí třeba samoživitelky a samoživitelé nebo pracující lidé, kteří mají opravdu nízké příjmy. V tom nám ministerstvo nevyhovělo,“ uvedl při tiskové konferenci náměstek hejtmana Martin Klika.
Podle analýzy odboru sociálních věcí krajského úřadu téměř deset procent žáků ve školách neobědvá, a to především z důvodu špatné finanční situace jejich rodičů. „Nejde přitom jen o rodiny ze sociálně vyloučených lokalit, ale rovněž o samoživitele, které ovšem vyhlášená výzva MPSV nezapojuje a počítá se zapojením jen rodin, které pobírají základní sociální dávky. Jde konkrétně o pomoc v hmotné nouzi, tedy o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc,“ dodala vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková.
Ústecký kraj proto nyní začal jednat se společností WOMEN FOR WOMEN, která se zaměřuje na pomoc ženám (popř. mužům) s dětmi, které se ocitly v tíživé životní situaci, nedokážou ji vlastními silami zvládnout, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů, aby společně pomohli zajistit obědy pro děti, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách.
Ředitelé žateckých základních školu již s touto organizací spolupracují, jak potvrzuje také vedoucí kanceláře městského úřadu Karel Havelka: „Z pozice zřizovatele základních a mateřských škol město Žatec odsouhlasilo několik žádostí ředitelů škol o přijetí finančního daru účelově určeného od společnosti WOMEN FOR WOMEN na školní obědy pro děti z rodin, které nemají prostředky na úhradu školních obědů. V minulém školním roce se jednalo o obědy pro celkem devět žáků. Město samotné statistiku, kolik rodičů školou povinných dětí si nemůže dovolit jejich stravování ve školní jídelně, nevede, ale rodiče se mohou obrátit na ředitele školy, případný výběr dětí je v kompetenci školy respektive jejího ředitele.“

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video