Upoutávky na Žatecké noviny č. 37, které vycházejí v úterý 19. září 2017

Redakce 2017-09-18 12:50:00

Nadšenci pro workout se dočkali, u řeky vznikne nové hřiště Žatec (mch) Vybudování nového workoutového hřiště, tedy venkovní posilovny, v lokalitě u řeky schválili na svém posledním jednání žatečtí zastupitelé. Proti byla jen místostarostka Jana Nováková, které se zdálo hřiště předražené a nesouhlasila ani s jeho umístěním.

Žatec navštíví prezident
Žatec (mch) Na druhou návštěvu Žatce, během současného volebního období, přijede v říjnu prezident Miloš Zeman.
V rámci cesty po Ústeckém kraji navštíví prezident Miloš Zeman 4. října také Žatec. V jeho programu je naplánována mimo jiné i odpolední veřejná debata s občany.

Klášterní ulici čeká rekonstrukce vodovodu
Žatec (mch) Vodovod v žatecké Klášterní ulici projde rekonstrukcí. Práce začaly v pondělí 18. září a jejich ukončení je naplánované na konec října.
„Stávající vodovod z polyetylénu pochází z roku 1975 a je již ve špatném technickém stavu, dožilý a poruchový. Řad je veden v hloubce do dvou metrů v asfaltoštěrkové komunikaci v Klášterní ulici a v asfaltové komunikaci v křižovatce ulic Klášterní – Tyršova. Kanalizace v této lokalitě není,“ popisuje proč je nutná rekonstrukce mluvčí severočeské vodárenské Jiří Hladík.

pieta-letci-nahledPieta za letce hrdiny
Žatec (mch, tz) Vzpomínkový akt u Památníku hrdinů – letců Ústeckého kraje, který se nachází v Žatci v Podměstí, uspořádalo Město Žatec a obec Toužetín v úterý 12. září.
Po položení věnců a květin, promluvila starostka Žatce Zdeňka Hamouzová a následně také plukovník ve výslužbě, inženýr Václav Vašek, který v letech 1975 – 87 sloužil u 11. stíhacího leteckého pluku v Žatci a po odchodu z armády ještě řadu let létal jako civilní pilot u řady dopravních společností.
Památník byl odhalen před pěti lety k příležitosti stého výročí narození dvou skvělých pilotů Františka Chábery a Františka Fajtla. Je věnován letcům, kteří bojovali za druhé světové války proti nacismu. Kromě již dvou zmíněných jmen, je na něm vyryto ještě dalších padesát. Všechna patří mužům původem z Ústeckého kraje, kteří sloužili u letectva a proti nacismu bojovali na východní i západní frontě.

Kiswire staví další halu
Žatecko (utz) Další možnost práce v průmyslové zóně Triangle nabídne již brzy společnost Kiswire Cord Czech, která v minulých dnech zahájila výstavbu druhé výrobní haly.

Čeradice zvelebují sběrný dvůr
Čeradice (mch) Na sběrný dvůr v Čeradicích přibyde nový přístřešek na uskladnění nářadí. Obec jej hradí z vlastního rozpočtu. Na stavbě již nyní pilně pracují tři místní občané v rámci veřejně prospěšných prací.

Zabránili tragédii
Nové Sedlo (mch) Díky rychlému zásahu odsouzeného Martina J. z věznice Nové Sedlo nedošlo k tragédii.
Na konci srpna obdržela Věznice Nové Sedlo od Strojní traktorové stanice Prunéřov pochvalné sdělení, za rychlý zásah odsouzeného s volným pohybem Martina J. Ten jel, tak jako každý jiný den ráno, se zaměstnanci STS Prunéřov na pravidelnou pracovní směnu. Nedaleko obce Poláky však projížděli okolo místa, kde se právě stala hromadná dopravní nehoda. Viděli, jak z jednoho z vozů stoupá dým, to nevěstilo nic dobrého. Řidič automobilu s odsouzeným naštěstí rychle vyhodnotili situaci a okamžitě pomohli zaklíněné řidičce ven z havarovaného auta. Podle slov odsouzeného Martina J. splnil „pouze“ občanskou povinnost a dál se k případu odmítá vyjadřovat. „Věznice se dozvěděla o příkladném chování až na základě pochvalného sdělení,“ uvedla mluvčí věznice Eva Koreneková a dodává: „Děkujeme mu za perfektní zásah.“

Podzimní slavnost nově zpestří soutěž o nejlepší jablečný výrobek
Žatec (mch, tz) Soutěž o nejlepší jablečný výrobek, farmářské trhy nebo výstava zemědělské techniky, tak bude vypadat letošní Podzimní farmářská slavnost v Žatci.
Město společně s divadlem pořádají na náměstí Svobody v sobotu 23. září od 9 do 12 hodin „Podzimní farmářskou slavnost“. Kromě farmářských trhů a doprovodného kulturního programu, doplní akci také soutěž o nejlepší jablečný výrobek. „Nespecifikujeme, zda má jít o štrúdl, jablečný řez či něco jiného. Musí jít zkrátka o výrobek z jablek,“ popsala jednoduché zadání soutěže místostarostka Žatce Jana Nováková. Lidé, kteří se chtějí se svým kuchařským či cukrářským výrobkem zapojit do soutěže, musí nachystanou dobrotu odevzdat během dopoledne do stánku, ve kterém bude mít sídlo hodnotící porota. Ta ještě během slavnosti výrobky ohodnotí a vyhlásí vítěze. Přičemž nějakou tu drobnou odměnu na památku si odnesou všichni.

Voda poškodila zeď
Deštnice (mch) Opravy desítky let starých odtokových žlabů začaly poslední srpnový víkend v Deštnici. „Mezi domy máme desítky let betonové odtokové žlaby, mezi kterými se při letních velkých deštích vydrolily spáry, takže zateklo do stodoly soukromého majitele, kde to vyvalilo zeď,“ uvádí starostka Deštnice Martina Bartošová. Vzhledem k tomu, že se jedná o havarijní stav, obec začala s opravami hned, jak jen to bylo možné. Celkové náklady na rekonstrukci budou činit přibližně 80 tisíc korun.

soptik-nahledMalý Soptík opět zabodoval
Žatec (mch) Děti z mateřských škol si zasoutěžily a zároveň se něco dozvěděly o práci hasičů na šestém ročníku soutěže Malý Soptík.
Zasoutěžit si, a formou hry se dozvědět základy chování v krizových situacích, přišly v pondělí 11. září dopoledne děti z šesti mateřských škol do Chrámu chmele a piva, kde pro ně byl nachystaný další ročník Malého Soptíka. „Cílem této soutěže je seznámení dětí předškolního věku s prací profesionálních a dobrovolných hasičů. Děti si na ní prověřily fyzickou zdatnost a dovednost v připravených soutěžích. Všichni soutěžící byli oceněni drobnými cenami,“ popisuje smysl a průběh soutěže členka žateckého hasičského sboru Radka Brunclíková.

skola-stankovice-nahledBeseda s překvapením
Staňkovice (mch) Zajímavá beseda o plavbě Titaniku pro děti ze staňkovické základní školy, proběhla v pátek 8. září v místní knihovně. Na závěr čekalo na ty nejmenší překvapení, pasování na „Prvňáčky“.
Besedu s názvem Lední medvídek z Titaniku si pro děti připravila spisovatelka a lektorka Dana Šimková. Děti se mohly například dozvědět, čím se na lodi topilo, jak byla veliká i proč se nakonec potopila. Vše bylo doplňováno ukázkami ze známého filmu Titanic, ve kterém hrál hlavní roli Leonardo Di Caprio.  Dětem se přednáška líbila a aktivně se do ní zapojovaly se svými názory a postřehy.
V letošním školním roce ve staňkovické škole přivítali sedm prvňáků, které na závěr čekalo překvapení v podobě pasování na „Prvňáčky“.

duchodci-chmel-nahledI páté Chmelové hry si senioři užili
Podbořany (až) Již popáté se sjeli ve středu 6. září do Podbořan senioři a seniorky z okolních spřátelených domovů, ale i ty „neorganizované“ – seniorky z Vroutku – na oblíbené Chmelové hry tamního Domova pro seniory. Letos se do zajímavého soutěžení pustilo sedm družstev, pomáhali jim už tradičně studenti z podbořanského gymnázia. Čekalo je strhávání štoku, ruční česání chmele na čas, zašívání žoku, ochutnávka a poznávání druhu piva anebo skládání básničky na tři zadaná slova. Loni největší potlesk sklidila báseň žateckých seniorů, kteří tehdy stejně jako družstvo z Chomutova nasbírali stejný počet bodů a po losování o druhé a třetí místo v kole štěstí si nakonec dovezli krásné třetí místo. Letos se karty trochu obrátily a senioři ze žateckého Domova byli první od konce, na 7. místě. Ale to vůbec nevadilo. Hlavní účel chmelových her spočívá ve společné dobré náladě, kdy se všichni spolu vrátí do dob svého mládí a rádi si připomenou, jak se sklízel chmel.

krest-cd-nahledŽatecký příležitostní sbor slavnostně pokřtil své šesté CD
Žatec (mch) Velmi dobrá nálada a pohoda již tradičně vládly na slavnostním křtu v pořadí již šestého CD, které vydal Žatecký příležitostní sbor. Najdete na něm swing, písně od Beatles, židovské písně i české a slovenské lidovky.

ehd-nahledKromě památek se letos představil i městský park
Žatec (mch) Dny evropského dědictví se letos neodehrávaly jen v památkách a muzejních budovách, ale také v parku. Jejich tématem totiž bylo téma: památky a příroda.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video