Drony na Lounsku pomáhají chránit přírodu. Mapování porostu nebezpečného bolševníku pomůže s jeho účinnou likvidací

Lucie Steklá 2017-09-20 09:50:00

Louny (lus, běl) Ochránci přírody ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Hasina Louny zkouší v severních Čechách mapovat vybrané druhy invazivních rostlin za pomoci bezpilotních prostředků – dronů. Šíření invazivních druhů je jednou z největších celosvětových hro-zeb ochrany přírody. „I v naší krajině se v posledních letech překotně šíří řada těchto nebezpečných rostlin. Pomocí dronů je možné některé druhy přesně a rychle zmapovat a umožnit tak jejich následnou efektivní likvidaci,“ vysvětlil Jiří Bělohoubek z ČSOP Hasina.

Mezi nejnebezpečnější invazivní druhy rostlin, které vytlačují naše druhy domácí, patří i bolševník velkolepý – rostlina, která se vyskytuje podél vodních toků s mnohdy neprostupnou břehovou vegetací, v opuštěných a špatně přístupných areálech či v křovinách. „Bolševník je rozšířen také na Lounsku. Pozemní mapování takových porostů, které je podmínkou pro jejich účinnou likvidaci. Je ale časově i fyzicky náročné, nákladné a pro mapovatele dokonce i nebezpečné,“ dodává J. Bělohoubek s tím, že je nutné mapování pravidelně opakovat. Metody dálkového průzkumu se proto jeví jako velmi perspektivní.
Cílem aktivit ČSOP Hasina je využít bezpilotního prostředku k vytvoření ortofotomap s vysokým rozlišením, ze kterých lze rozpoznat jednotlivé rostliny, květy i listy. V okolí Domoušic, Solopysk a Ročova byly vybrány vhodné, bolševníkem napadené monitorovací plochy, na kterých ve spolupráci s firmou EASYmap vzniká metodika, jak tohoto vetřelce s využitím dronů mapovat. „Jako důležité se ukazuje správné načasování doby, kdy se data sbírají. Musí být zvoleno období, kdy je bolševník na pozadí ostatní vegetace nejlépe k nalezení. Tedy v době květu nebo těsně po ní. Pak už jenom zbývá určit plochu předpokládaného výskytu a připravit pro drony letový plán,“ přiblížil průběh průzkumů člen ČSOP.
Během letu, kdy dron pořizuje snímky, létá v rovnoběžných pruzích ve stále stejné výšce nad povrchem. Na konci každého pruhu provede obrat o 180° a přesune se na sousední pruh. Stovky vzniklých snímků se poté pomocí speciálních programů zpracovávají a je z nich vytvořen digitální 3D model celého mapovaného povrchu. Z tohoto modelu je pak tvořena podrobná georeferencovaná fotomapa. „Důraz je kladen na podrobnost mapy. Pro mapování bolševníku se používá fotomapa s rozlišením dvacet až čtyřicet milimetrů/pixel. Pro porovnání např. fotomapy, které známe z aplikace mapy.cz, mají rozlišení pouze patnáct až 30 centimetrů/pixel,“ dodal.
Celý proces je velmi efektivní, za jednu hodinu se dá nafotit až sto hektarů plochy. Samotné zpracování dat probíhá většinou přes noc na výkonném počítači. V případě větších ploch je možné vypustit více dronů současně tak, aby každý z nich snímal svoji určenou oblast. Ochrana přírody tak získá další zajímavý nástroj v boji proti invazivním druhům rostlin.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video