Upoutávky na Region Podbořanska č. 37, který vychází ve čtvrtek 21. září 2017

Redakce 2017-09-20 10:49:00

  Tělovýchovná jednota slaví jednadevadesátiny Podbořany (až) Tělovýchovnou jednotu Tatran Podbořany čeká v sobotu 23. září událost roku – oslavy 90. výročí založení. Vzhledem k tomu, že kulatiny jednota ve skutečnosti měla už loni, ale oslavy se zdržely, nazvali organizátoři letošní akci Osla-va 90 + 1. výročí založení TJ Tatran Podbořany. Oslavy proběhnou pod záštitou města Podbořany. „Pozvali jsme ministra školství, mládeže a tělovýchovy, starostu a místostarostu města, program oslav bude probíhat v areálu stadionu v Tyršově ulici, v tělocvičně GSOŠ, kde se bude hrát turnaj ve florbalu, v Národním domě, kde večer zazní slavnostní projev k výročí a budou předána ocenění zasloužilým sportovcům a funkcionářům,“ přibližuje program oslav předseda TJ Tatran Podbořany Augustin Karvay. Součástí oslav bude i výšlap KČT Podbořany, který ještě před několika desítkami let patřil pod TJ Tatran Podbořany. Start je před branou Tatranu v 9.30 a trasa měří 12 km. Účastníci se vydají přes bývalá kasárna směrem na Buškovice. „Pojďte s námi oslavit výročí Tatranu,” zvou turisté.    

img-9366-nahledMalý Soptík bodoval již pošesté
Podbořany (až) Děti z mateřských škol si zasoutěžily a zároveň se něco dozvěděly o práci hasičů na šestém ročníku soutěže pro mateřské školy Malý Soptík.
Zasoutěžit si, a formou hry se dozvědět základy chování v krizových situacích, přišly ve středu 13. září dopoledne děti z dvou mateřských škol do Domu dětí a mládeže, kde pro ně byl nachystaný další ročník Malého Soptíka. „Cílem této soutěže je seznámení dětí předškolního věku s prací profesionálních a dobrovolných hasičů. Děti si na ní prověřily fyzickou zdatnost a dovednost v připravených soutěžích. Všichni soutěžící byli oceněni drobnými cenami,“ popisuje smysl a průběh soutěže členka HZS Ústeckého kraje Radka Brunclíková.

 

Podbořanská knihovna je zavřená, po revizi zpřístupní i sklady
Podbořany (až) Kvůli povinné revizi knižního fondu, která je tak rozsáhlá, že by nešla udělat při běžném provozu, je téměř celé září uzavřena podbořanská městská knihovna. Knihovna zavřela 4. září a sčítání, protřídění a zaevidování více než jedenačtyřiceti tisíc položek ještě potrvá do 22. září.
Od 25. září už pak bude fungovat knihovna v běžném režimu, poprvé otevřít po přestávce má v pondělí 25. září ve 12 hodin. Pro dospělé bude mít otevřeno v pondělí, středu, čtvrtek a pátek, pro děti v pondělí, středu a čtvrtek.

Krásu památek podtrhlo umění žáků z Podbořan
Žatec, Podbořany (mch, až) Dny evropského dědictví se letos neodehrávaly jen v památkách a muzejních budovách, ale také v parku. Jejich tématem totiž bylo téma: památky a příroda.

chmelistna-kaplicka-nahledKapli zasvětili sv. Ludmile
Chmelištná (až) V sobotu na svátek sv. Ludmily se ve tři hodiny odpoledne sešly v kapličce na návsi téměř tři desítky lidí ke mši svaté. Přišli místní, ale i z Podbořanského Rohozce, Nepomyšle a odjinud.
Pan farář Josef Čermák požehnal obraz sv. Ludmily a rovněž sv. Ludmile věnoval své kázání. Velmi hezky promluvil o jejím významu, zejména o její roli ženy ve výchově křesťanské rodiny, podtrhnul tak krásně smysl toho, proč iniciátoři obnovení kaple Ludmilu chtěli pro tuto kapličku prosadit, i motiv, který malířka zvolila pro svůj obraz sv. Ludmily. Mši provázela hudba umělců ze Sýkořic na Křivoklátsku, manželů Fichtnerových, kteří přítomným hráli na flétnu a violoncello a zpívali.

Bertík pořádá burzu a chystá drakiádu, Přibyla odpolední herna a dva nové kroužky
Kryry (až) Ve volnočasovém centru Bertík v Kryrech v těchto dnech probíhá podzimní burza oblečení, obuvi, hraček a dalších dětských i dospělých doplňků. Burza bude otevřena až do konce září. Navštívit ji můžete v úterý až pátek 9 – 11.30 hodin a v úterý až čtvrtek ještě také odpoledne – v úterý a ve čtvrtek od 14 hodin a ve středu od 15 do 17 hodin. Bertík sídlí v budově sokolovny v 1. patře vedle knihovny.

Na Krvavé léto 1945 bylo plno
Podbořany (dš) „V určitou chvíli doba umožní každému chovat se jako monstrum a je na každém, jestli to ustojí…“ Drsná slova Jiřího Padevěta, který zmapoval ve svých dvou knihách zvěrstva, která se udála na území Česka během jara a léta 1945.
Jednotlivé činy nijak nehodnotil, pouze shromažďoval informace z českých archivů. Vraždy kvůli majetku, ze msty, náhody či jen tak byly na denním pořádku. Bohužel také na Podbořansku se událo několik masakrů, při kterých byly zavražděny desítky lidí.

Výstava chovatelů
Základní organizace ČSCH Podbořany pořádá v sobotu 23. září ve svém chovatelském areálu tradiční podzimní výstavu králíků, drůbeže a holubů spojenou s výstavou exotického a okrasného ptactva. Otevřeno bude od 8 do 14 hodin, také bude připravena bohatá tombola, chutné občerstvení, prodej chovatelských potřeb a krmiv, prodejní trh. „Srdečně vás zveme k návštěvě naší tradiční podzimní výstavy, přijďte si prohlédnout chovatelské snažení všech zúčastněných vystavovatelů a popovídat si s přáteli, nebo získat nová zvířata do svých chovů,“ srdečně zve za pořadatele Bohuslav Potůček.

jiri-hess-beh-nahledPůlmaratón běžel pro babičku
Ústí n. L., Podbořany (až) V Ústí nad Labem se v sobotu 16. 9. běžel závod seriálu RunCzech půlmaratón, což je nejznámější seriál závodů v Česku za účasti nejlepších běžců zejména z Keni a elitních běžců ČR.
Letošního závodu se celkem účastnilo 2130 běžců a zástupce našeho regionu Jiří Hess z Podbořan skončil na 211. místě časem 1:31:34. „Je to výkon, který sice není mým nejlepším na této trati (nejlepší výkon byl 1:30:48), ale i tak jsem spokojený. V současné době tolik netrénuji a na půlmaratón je třeba se připravovat. Moje babička, která aktuálně bojuje se zákeřnou nemocí, kterou nikdy nechce nikdo mít, si moc přála, ať tento závod běžím a že mi bude držet palce u televize. O to více jsem se snažil každý kilometr trati běžet, co nejlépe to šlo. V současné době je po operaci a vypadá, že je vše na dobré cestě k uzdravení, tak uvidíme. Proto přeji všem, kteří mají tu možnost, ať sportují s radostí a cílem. Všichni tu možnost nemají,“ řekl Jirka.

Kabiny poslouží jako klubovna
Fotbalové kabiny na hřišti v Kněžicích poslouží novému účelu. Rada města Podbořan, pod nějž Kněžice spadají, vzala na vědomí žádost maminek obce Kněžice o poskytnutí fotbalových kabin pro jejich komunitní skupinu. „Chtěly bychom kabiny využívat jako klubovnu pro různé sportovní, kulturní a společenské vyžití a akce pro mládež,“ uvedla Jiřina Kozynská z Kněžic. Radní tedy doporučili případnou domluvu se současným nájemcem.

Ke Dni české státnosti
Podbořany (až) Husův sbor v Podbořanech zve všechny na slavnostní bohoslužbu, která se koná 28. září od 10 hodin v kostele Božího Spasitele v Husově ulici. Povede ji kazatel bratr Ivo Kraus.
Den české státnosti nám připomíná událost z roku 935, kdy byl ve Staré Boleslavi zavražděn svým bratrem kníže Václav. Svátek svatého Václava byl do roku 1951 památným dnem. Za dob komunismu se tato událost příliš nepřipomínala a státním svátkem a zároveň dnem pracovního klidu si jej připomínáme opět od roku 2000.

 

Více informací a celé články najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video