Zdravé recepty Jarmily Hokrové. Jíme barevně – bílá

Redakce 2017-10-06 10:36:00

Bílá je barva čistoty.  I ovoce a zelenina, které mají bílou barvu, nás čistí a to velmi důkladně. Řada těchto rostlin má totiž antibakteriální i antivirové schopnosti. K téměř zázračným rostlinám v tomto ohledu patří česnek. Obsahuje desítky složek, které příznivě působí na naše zdraví. Prokazatelně působí proti virům, bakteriím, plísním i kvasinkám i parazitům. Pomáhá při snižování krevního tlaku i krevního cukru.  A má protizánětlivé účinky.  I cibule je pro naše zdraví významnou potravinou. Její silice se vyznačují antibakteriálním a protiplísňovým efektem. Její éterické oleje zase pomáhají správnému fungování sliznic. Také houby patří mezi bílou zeleninu. Jsou zajímavé vysokým množstvím vlákniny a bohatým spektrem minerálních látek. Mezi bílým ovocem a zeleninou najdeme ještě např. brukev, křen, pastinák, petržel, hrušky, bílý chřest a květák. Ten se hodí na polévku, do omáčky k těstovinám a také se velice dobře zapéká. A tak si dnes si připravíme

Květákové placičky
Suroviny na 4 porce: 1 květák asi 400 g, 3 vejce, 100 g libové šunky, 150 g eidamu, 3 lžíce hladké mouky, 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, muškátový květ, strouhanku a 1 lžíci oleje.
Příprava: Čerstvý, středně velký květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Sýr nastrouháme a šunku nakrájíme nadrobno. Uvařený květák necháme dobře okapat a rozsekáme ho na drobné kousky, smícháme s vajíčky, šunkou a polovinou sýra. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a rozmačkaný stroužek česneku. Okořeníme a zahustíme trochou mouky. Strouhanku a zbytek sýra smícháme a použijeme na obalení placiček. Z těsta tvoříme mokrou rukou placičky, které obalíme ve směsi strouhanky a sýra. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, který jsme trochu potřeli olejem. Lehce můžeme pomazat olejem placičky i na vrchní straně. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Nutriční hodnoty na 1 porci: 341 kcal, 15 g tuku, 25 g bílkovin, 28 g sacharidů, 4 g vláknina.
Vlastnosti receptu: V receptu najdeme hned 3 zástupce z bílé zeleniny. Květák, cibuli a česnek. A tak, abychom přidali barvy, doporučuji podávat placičky s rajským salátem a bazalkovým pestem. Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů mohou být květákové placičky chutnou lehkou večeří. Pokud si je připravíte k obědu, přidejte si k nim ještě vařený brambor. Poměr základních živin je v receptu vyvážený a tak, budete-li si je připravovat, snažte se co nejvíce dodržet dávkování, které je uvedené v receptu.
Léto je ideální čas na změnu jídelníčku, čerstvé zeleniny je dostatek a tak stačí jen trocha vůle a inspirace a můžete začít jíst mnohem zdravěji. Pokud se pro změnu rozhodnete, ráda vás podpořím. Zavolejte nebo mi nebo napište na e-mail a pomohu vám jíst a žít zdravěji.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video