Zdravé recepty Jarmily Hokrové. Jíme barevně - fialová a modrá

Redakce 2017-10-07 00:39:00

Poslední barvy, kterým se budu v miniseriálu o barvách na talíři věnovat, jsou fialová a modrá.  Fialová je barvou spirituální a modrá je prostě dobrá. Rostliny s touto barvou jsou výtečným zdrojem silných antioxidantů. Preventivně působí proti kornatění tepen a snižují riziko mozkové příhody. Zpomalují stárnutí, posilují imunitní systém a chrání tělo před vznikem infekce. Podporují činnost mozku, a chrání proti depresím. Sytou barvu fialovému ovoci a zelenině dodávají klíčové fytonutrienty jako quercetin, resveratrol a kyselina ellagová.  Vyberte si ostružiny, borůvky, červenou řepu, černý rybíz, švestky, modré slívy, červené zelí, červenou cibuli a lilky. Také modré hrozny, brusinky, fíky, ale i červené druhy salátů.

Do dnešního receptu použijeme lilek. Přestože je běžně k dostání, často slýchám, že lidé nevědí, jak ho připravit. Slupka lilku je trochu houževnatá, ale přesto je lépe jej neloupat. Právě ve slupce a těsně pod ní se ukrývají cenné látky. Lilek můžete smažit, nebo grilovat, péct nebo použít jako základ polévek či omáček. Dnes si z lilku připravíme
Těstoviny s lilkem a rajčaty
Suroviny na 4 porce: celozrnné těstoviny – 500 g, 2 stroužky česneku, lilek – 1 kus, 1 lžíci olivového oleje, 2 rajčata, 50 g rajského protlaku, 1 cibuli, trochu oregana, sůl a pepř.
Příprava: Nejdříve uvařte těstoviny podle návodu. Mezi tím na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibulku spolu s česnekem. Přidejte na kostičky nakrájený neoloupaný lilek a podlijte troškou vody. Rajčata oloupejte a nakrájejte, přidejte jek lilku společně s protlakem. Dochuťte solí, pepřem a oreganem. Nechte společně dusit asi 5 minut. Pak směs přidejte k těstovinám, promíchejte a podávejte. Na talíři můžete posypat ještě trochou strouhaného parmezánu.
Nutriční hodnoty  (na porci): 482 kcal, 6 g tuku, 20 g bílkoviny, 84 g sacharidů, 17 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Toto jídlo je syté a výživné. Porce obsahuje 20 g bílkovin a celých 17 g vlákniny. A to je skvělé. Přitom má minimum tuku. A jak již víte, lilek dodal mnoho zajímavých látek, které podpoří váš organismus. Tak zkuste tu neobvyklou fialovou zeleninu přidat do svého jídelníčku.
Léto je ideální čas na změnu jídelníčku, čerstvé zeleniny je dostatek a tak stačí jen trocha vůle a inspirace a můžete začít jíst mnohem zdravěji. Pokud se pro změnu rozhodnete, ráda vás podpořím. Zavolejte mi nebo napište na e-mail a pomohu vám jíst a žít zdravěji.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video