Začíná velká přeměna Masarykových sadů

Lucie Steklá 2017-10-19 09:58:28

Louny (lus) Zpozornět by měli návštěvníci lounského výstaviště. V jeho areálu tento měsíc začínají revitalizační práce, které potrvají dva roky. Velký park u řeky Ohře projde ve dvou etapách úpravami.

Jako první přijde na řadu část na levém břehu, práce začnou tento měsíc a podle plánu radnice potrvají do listopadu příštího roku. V letech 2018 a 2019 se má proměnit část na pravém břehu, kde se nachází lounské výstaviště. Masarykovy sady se tak dočkají obnovy a většího komfortu pro návštěvníky. První etapa prací na levém břehu má lounskou radnici vyjít na přibližně šest milionů korun, s obdobnou částkou se počítá na práce na pravém břehu.

Bude se jednat převážně o úpravu zeleně, a to na základě dendrologického inventarizačního průzkumu Masarykových sadů, který nechalo Město Louny zpracovat v roce 2015 a jehož cílem bylo zmapování stavu dřevin na daném území. Jako první dojde na úpravu zeleně. Nebezpečné, nevyhovující a nepůvodní stromy se pokácejí, padne jich několik desítek. Ty co zůstanou, budou odborně ošetřeny. Odstraní se také přerostlé keře. Prostor parku se tímto zásahem výrazně prosvětlí. Náhradní výsadba je naplánována na příští rok a počítá se s výsadbou desítek nových stromů a více než tisícovky keřů, které mají vytvořit lužní les, pro tuto oblast přirozený.

Park, který obyvatelé Loun využívají k procházkám, odpočinku i sportování, se kromě obnovy zeleně dočká několika novinek. „Ještě letos v parku vznikne senior fitpark a doplní se dva herní prvky na dětském hřišti. V příštím roce se vymění a doplní lavičky a odpadkové koše. V parku se umístí broukoviště a hnízdní budky pro ptáky a netopýry,“ uvedla k plánované obnově Kamila Jarolímková z  radnice.

V parku vznikne také naučná stezka s názvem Poznáváme stromy. Ta provede zájemce po parku na levém břehu řeky a různé druhy stromů jim přiblíží na 22 stanovištích. Co stanoviště, to jiný strom. Součástí bude i například platan javorolistý, který má obvod kmene 252 centimetrů a výšku 30 metrů, jeho stáří se odhaduje na 150 let. Od roku 2002 je památným stromem, nachází se na rohu zahrádkářské kolonie. Obnova parku počítá s novými cestami a opravou povrchů u současných.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video