Létaly střechy, padaly stromy. Silný vítr řádil i v okrese

Lucie Steklá 2017-10-29 18:32:00

Okres Louny (lus) Silný vítr, který se prohnal republikou, řádil také v okrese Louny. I tady zanechal materiální škody. Hasiči vyjížděli nejvíce k padlým stromům i poškozeným střechám.

Utržené střechy či jejich části řešili hasiči v Lounech, Libčevsi nebo v Žatci, nebo Vroutku. Jednotka tamních hasičů vyjela k události po půl desáté dopoledne do ulice Na Hůrce v obci Vroutek, kde vlivem větrných poryvů došlo k odtržení střechy bytového domu. Na místě jednotka zabezpečila okolí a následně odstranila nebezpečnou nestabilní části krytiny, která na domě zůstala. Zásah probíhal ve spolupráci s profesionální jednotkou Podbořany a policií. V Markvarci vítr utrhal plechovou střechu bývalé česačky.

Spadlé stromy a větve komplikovaly dopravu na řadě míst okresu. Na cestách řidiči potkávali menší či větší kusy větví. Hasiči z celého okresu měli práci po celou neděli.  V Lenešicích spadl na rodinný domek strom, velký strom rozřezávali u mostu Veslařů v Lounech a dalších částech města, stejně tak v Žatci a Podbořanech. Extrémní vítr dopoledne zaměstnal i jednotku SDH Líšťany, která odklízela strom na komunikaci. Velký strom zavalil silnici u Selibic, stejně jako u Lišan na silnici ve směru na Dolejší Hůrky. Silný vítr se vyřádil také na Peruci, kde z farních chlévů spadly tašky i kusy štítu, v zámecké zahradě padl jeden a v parku několik stromů. V parčíku u studánky lehl mohutný smrk a kaštan také nevydržel pod kostelem. Na horním paneláku (Žižkova ul.) téměř odletěla střecha. U Boženiny studánky padl smrk, peručtí hasiči odstraňovali stromy ze silnic u Hřivčic, Slavětína, Ředhoště a Černochova. Z bezpečnostních důvodů byl uzavřen krásnodvorský zámecký park.

Vítr působil také problémy s elektrickým proudem. Například v Hřivicích a několika dalších obcích na lounském Podlesí proud nešel od nedělních ranních hodin vůbec až do jedné hodiny odpolední. Také v Žatci několikrát vypadl. Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kvůli kumulaci poruch na vedení vysokého a nízkého napětí způsobených silným větrem kalamitní stav. Platí pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj a nejnověji i pro Vysočinu. „V terénu jsou poruchové čety a snaží se opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny odběratelům,“ uvedli zástupci ČEZ během nedělního dopoledne. 

V Ústeckém kraji byl silný nárazový vítr doprovázen deštěm a blesky. Kolem šesté hodiny ranní činila rychlost větru kolem 10 metrů za sekundu, v nárazech 21 metrů za sekundu (kolem 76 kilometrů za hodinu). 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video