Pro dávky už si autem nejezdí

Pavel Macák 2011-10-28 00:00:00

Postoloprty – Vedení města Postoloprty se před časem rozhodlo, že již nechce tolerovat nepřizpůsobivé občany. „Ti co nedodržují pravidla slušného chování, narušují občanské soužití, ničí majetek města v domech a ulicích a zneužívají sociálního systému, by se měli ze svých činů zodpovídat,“ uvedl tehdy místostarosta Miroslav Solar při schvalování programu „Nulová tolerance Postoloprty 2011“.

Tento Program je souhrnem opatření, kterými se město obrnilo proti jednání nepřizpůsobivých občanů. „Úspěšně se na celé akci podílí odbor sociálních věcí MěÚ Postoloprty, který má na starosti sociálně právní ochranu dětí a řešení hmotné nouze, dále městská policie a Základní škola Postoloprty. Počítáme také s úzkou spoluprací s Policií ČR, Úřadem práce Louny a se správci bytového fondu v Postoloprtech, kterými jsou OSBD Louny a Bytos Svatopluk Čech Louny. V případě, že některý z partnerů programu zjistí porušování pravidel v rámci jeho působnosti, ihned informuje odbor sociálních věcí a hříšník je potrestán,“ objasnil místostarosta.
Jak se ukázalo, situace s nepřizpůsobivými se krátce po přijetí programu změnila. Většina problémových občanů změnila vůči městu své chování. Přispěly k tomu také přijaté obecně závazné vyhlášky, které například zakazují posedávání a konzumaci alkoholu na veřejných místech, ale také vyhláška zakazující provoz hracích automatů blíže, jak sto metrů od školských zařízení, kostelů a budov ve vlastnictví státu a města. „Prakticky jsme hrací automaty z města dostali a zdá se, že do konce roku budou ve městě v provozu jen dvě herny v restauracích. Je pravda, že tak město přijde o několik set tisíc korun na poplatcích, ale na druhé straně je to pro společnost velký přínos. Při schvalování této vyhlášky jsme povolili provoz automatů od 12 do 22 hodin, ale po vzoru Loun nyní zvažujeme, že bychom tento provoz povolili až od 20 do 6 hodin. Ale zatím je to pouze úvaha. Strážníci městské policie dělají pravidelně kontroly v restauracích, kde automaty jsou a pokud najdou člověka, který pobírá sociální dávky a hraje, pro příště jsou mu vydávány tyto dávky ze šedesáti procent v poukázkách,“ řekl místostarosta Solar.
Odbor sociálních věcí rovněž důsledně prověřuje u klientů žádajících o dávky v hmotné nouzi jejich majetkové poměry, tedy zda nevlastní vozidla, nemovitosti atp. a prošetřuje, zda lidé, kteří již pobírají dávky hmotné nouze, je opravdu používají k tomu, k čemu jsou určeny.
Úkolem školy je hlásit záškoláky a výchovné problémy svých žáků odboru sociálních věcí, který následně dělá šetření přímo v rodině. Pokud rodina nebude posílat děti do školy, může přijít o sociální dávky. Nebude-li také nájemník platit za služby spojené s užíváním bytu, zaslouží si, aby mu nebyla prodloužena nájemní smlouva, případně byl vystěhován.
„To všechno i další opatření, která jsme přijali, postupně přineslo zlepšení pořádku ve městě a dodržování pravidel občanského soužití a slušného chování. A o to nám půjde i nadále,“ dodal místostarosta města Miroslav Solar.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video