Buďte vidět! nabádají policisté

Lucie Steklá 2017-11-24 11:53:08

Okres Louny (lus) Ve všech okresech Ústeckého kraje probíhají preventivní akce, které zaměřené zejména na viditelnost chodců. Aktivita policistů souvisí mimo jiné s tím, že v podzimních měsících se výrazně zkracuje doba denního světla a i během dne bývá často horší viditelnost kvůli mlze nebo zamračenému počasí.

Od ledna do září letošního roku v kraji došlo v nočních hodinách, za svítání nebo za soumraku ke střetu s chodcem ve 46 případech. Čtyři chodci utrpěli smrtelné zranění, devět bylo těžce zraněno a 34 lehce. V okrese Louny došlo ke srážce vozidla a chodce sedmkrát - u Panenského Týnce, Smolnice, Chlumčan, Loun, Liběšic, Vroutku a Lubence.

V rámci těchto akcí na kontroly chodců vyrazili také lounští dopravní policisté. „Během kontrol zjistili dvě pochybení a dva chodci tedy dostali v příkazním řízení pokutu. Ostatní zkontrolované osoby se pohybovaly po silnicích okresu dostatečně viditelně,“ uvedla k preventivní akci Irena Pilařová, mluvčí lounské policie s tím, aby policisté snížili riziko dalších zranění či ztrát na životech, obdarovali všechny kontrolované chodce reflexními prvky.

V tomto období se prodlužuje doba snížené viditelnosti a řidiči mohou lehce přehlédnout špatně viditelného chodce. Osoby pohybující se na pozemní komunikaci by si měly tuto skutečnost uvědomit, a v rámci svého bezpečí oblékat prvky s reflexními materiály. Zákonná povinnost sice stanovuje, aby osoby byly viditelně opatřeny těmito prvky mimo obec, doporučení platí i pro nošení v obci. Na špatně osvětlených přechodech by řidič mohl přehlédnout právě přecházející osobu. Použitím reflexních prvků na oblečení podstatně zvyšujete svoji viditelnost a řidič Vás tak může vidět až na 200 m. Chvíle, kterou strávíte umístěním reflexního prvku, je v porovnání s vaším životem zanedbatelná. Z barevného oblečení je pro řidiče nejviditelnější bílá (55 metrů), žlutá (37 m). Červené oblečení je viditelné až při 24 metrech, černé jen při osmnácti metrech. Aby včas zastavil či mohl provést úhybný manévr, je to velice málo. Potřebuje k tomu vzdálenost přibližně 180 metrů.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video