Čtenáři nám píší: Topoly u nádrže šly k zemi...

Filip Havrda 2018-01-17 12:24:44

V pátek 22. prosince jsem nejdříve marně přemlouval zbytek rodiny k návštěvě kina. Raději zdobili vánoční stromek. Letos jsme měli poměrně vysokou borovici. Zatímco já koukal na Krásku a zvíře, borovička se několikrát kácela. Stačilo přidat pár klínků a už se ani nehne. Manželka říkala, že příště budeme mít jen malinkatý stromeček. Pevně věřím, že zůstaneme u velkého.

Když prudký vítr způsobil pád topolu u nádrže, šel jsem se na něj podívat. Kmen byl u země vyhnilý a strom držela jen kůra. Teď přeháním, na krajích bylo i 12 cm dřeva. Jestliže se ale do stromu o výšce paneláku opře takový poryv, jsou zákony fyziky neúprosné.

Po několika dnech mě řev motorové pily přivítal při návratu z práce. Šel jsem se kouknout na roh ulice a viděl jsem už jen ležící topol vedle ZUŠky. Pařez vypadal zdravě, ale stejný vichr, který složil bratránka u nádrže, odhalil u tohoto solitéra výš v koruně dutinu. Místo prý nezůstane prázdné, bude zde vysazen platan. Když pominu aleje novorozenců, sází se tu samé platany. Jsou nejlevnější, nejvhodnější?

Taky jsem se dozvěděl, že půjdou k zemi i ostatní topoly od nádrže. Za těch 10 let, co bydlím v její bezprostřední blízkosti, se počet stromů na jejich březích stále snižuje. Kácení probíhalo postupně. Dcera byla jeden den doma a já ji chodil kontrolovat. Seděl jsem v obýváku, když padl předposlední z velikánů. (Viděl jsem větší sekvoje v USA, ale tady v Podbořanech to byli obři.) Po dopadu se zatřásla i pohovka, na které jsem seděl. Slzy mi netekly, ale do zpěvu mi taky nebylo. Asi mám k velkým stromům jistou úctu, která přebíjí i nezáživné, monotónní hrabání listí. A že ho na zahradě (a před hasičskou zbrojnicí) je.

Předpokládám, že motivem kácení byla obava představitelů města o majetky a zdraví občanů i turistů. Některé pařezy vykazovaly trouchnivění. Dere se však otázka. Jak se v Podbořanech kontroluje stav velkých stromů? Kdyby foukalo méně a topol nespadl, viděl bych stále u nádrže stromořadí?

Dřevo už je odvezeno, uskladněno, zapomeňte a užívejte si v novém roce! Stromy dokáží ochladit své okolí až o několik stupňů, asfalt a beton mají opačnou vlastnost.

Filip Havrda

Napsal(a): Filip Havrda

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video