Chrámu Chmele a Piva láká turisty i v zimě

Redakce 2018-01-20 02:43:00

Žatec (tz) Oficiální turistická sezóna trvá od dubna do října, Chrám Chmele a Piva v Žatci se ale tradičně řadí k turistickým atrakcím, které jsou otevřené i v zimních měsících. Vzhledem k počasí a sezónnímu charakteru budov, jež jsou bývalými chmelařskými objekty, musí být ale provoz chrámu v zimním období upravený.

„V budově infocentra se netopí, proto je v zimních měsících uzavřené. Omezované jsou kvůli počasí také prohlídky s Chmelovým majákem. Neprovozujeme 3D výtah, protože technika by se vlivem nízkých teplot zničila. Pokud mrzne či sněží, tak nejsou možné ani pěší výstupy na maják,“ popsal omezení ředitel Chrámu Chmele a Piva Ondřej Baštýř.

Skupiny i jednotliví turisté se ovšem v zimě mohou do chrámu dostat stejně jako v létě. „Prohlídky provádíme každý den vyjma pondělí ve třech časech, ideálně po rezervaci. Je možnost kdykoliv zavolat a domluvit se nebo si zarezervovat prohlídku prostřednictvím našeho webu,“ komentoval zimní provoz Ondřej Baštýř. Rezervace prohlídek a informace jsou na www.chchp.cz nebo telefonu 725 861 895.

Vzhledem k omezením je zimní návštěvnost žatecké turistické atrakce výrazně nižší než v létě, odhadem klesá zájem asi o 80 procent. Návštěvnost chrámu od listopadu 2015 do března 2016 byla 1485 návštěvníků, od listopadu 2016 do března 2017 to bylo 682 návštěvníků, vše je závislé na počasí.

V Galerii Sladovna, která je rovněž součástí Chrámu, se zimní a letní provoz neliší. Vždy je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 17 hodin. „O víkendu je personál přítomný osobně. V týdnu jsme připraveni zajistit komentovanou prohlídku na zavolání, kvůli čerpání dovolených je totiž personální obsazení celého Chrámu v zimě omezené,“ dodal Ondřej Baštýř.

Minulou zimu návštěvnost galerie stoupla proti zimní sezóně 2015/2016 o 8 procent. Začátek roku 2016 byl ve znamení výstavy IQ Landia, která přinesla rekordní návštěvnost téměř dav a půl tisíce lidí za leden a únor. Letos trend pokračoval a návštěvnost se opět mírně zvýšila. Také začátek roku 2018 by mohl být ve znamení zvýšeného zájmu, a to díky rozšířené nabídce expozice Žatec ve filmu.

Zcela bez omezení funguje celý rok kavárna a dětská herna, kam lze vstoupit přímo z ulice Komenského alej. Obojí využívají hlavně rodiče s dětmi. Otevřeno je denně, v pondělí až pátek od 13 do 19 hodin, o víkendu od 10 do 19 hodin. K výjimkám dochází jen v případě různých akcí. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video