Zámek Stekník má za sebou dobrý rok

Iveta Drlíková 2018-01-28 02:09:00

Zámek Stekník má za sebou další úspěšný rok. Vloni zde sezóna začala sice o měsíc později, tedy až v květnu, přesto sem zavítalo 11 tisíc návštěvníků. Zásluhu na tom určitě mají jak postupně se rozšiřující okruh prohlídek a doprovodné akce, tak i promyšlená propagace nebo zapojení do celostátních kulturních projektů. Jaký byl rok 2017 na státním zámku, který obklopuje zeleného moře chmelnic, jsme se zeptali zdejší kastelánky Jany Zajíčkové.

Jaký byl uplynulý rok na státním zámku Stekník?

Rok 2017 byl z celkového pohledu velmi dobrým rokem. Zámek navštívilo 11 000 návštěvníků, což je oproti minulému roku 2016 pokles o zhruba 1500 lidí. Ten byl způsoben tím, že jsme otvírali o více než měsíc později. Důvodem byly probíhající stavební práce uvnitř objektu. Jednalo se především o úpravu hlavního schodiště do patra zámku. Vracela se mu jeho původní historická podoba z 2. poloviny 18. století. Stavební práce se pak přesunuly do hlavního sálu zámku a sala terreny. Oba sály dostaly nová okna, věrné kopie původních historických oken. Kontrolou a opravou prošla fošnová podlaha v hlavním sále, ze které byly předtím již sejmuty barokní kazetové parkety. Došlo k obnově dveří a mříže na balkón do zahrady ze sálu a mnoha dalším stavebním opravám.

Kromě prohlídek zámku a jeho terasovitých zahrad pořádáte během sezóny i řadu kulturních akcí. Jaké to byly vloni?

Zámek jsme tedy otevřeli sice později, za to zajímavou kulturní akcí, o Velikonocích v našich zámeckých zahradách děti hledali velikonočního zajíčka pomocí hádanek umístěných na malovaných vajíčkách. Akce se dětem i rodičům velmi líbila. Další zajímavou kulturní akcí byla vernisáž výstavy s názvem Moře Neptunovo, na kterou přijala pozvání i známá česká herečka paní Jana Paulová, která výstavu také zahájila. Do prostor přízemí chodby a zámeckého sklepení byly instalovány práce žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy v Postoloprtech pod vedením Mgr. Miroslavy Folberové, Mgr. Aleny Gruntové a paní ředitelky ZUŠ Mgr. Hany Plaché. Inspirací dětem byla socha boha moře Neptuna, ze zámecké zahrady, která prošla v loňském roce restaurováním a je součástí výstavy.

V červnu se konala tradiční akce – Víkend otevřených zahrad spojená s nádherně rozkvetlými terasovitými zahradami provoněnými kvetoucími růžemi. Další zajímavou akcí bylo například Hledání ztraceného pokladu na Stekníku 5. – 6. července v rámci kostýmových prohlídek s členy hraběcí rodiny Kulhánků z Klaudensteina.

Která z nich patřila z vašeho pohledu k nejpovedenějším?

Mezi nejzdařilejší akce roku mohu jistě zařadit červencovou Zahradní slavnost. Součástí bohatého kulturního programu bylo kromě vystoupení skupiny historického šermu, dobových tanečnic, také vystoupení sokolníka a dalších účinkujících. V rámci oslav navštívili lidé také zámecké interiéry a pěvecké vystoupení Komorního sboru Teplice v zámecké kapli. Asi druhou nejlákavější akcí byla tzv. Hradozámecká noc spojená s večerními a nočními hranými prohlídkami v zámeckých interiérech napříč staletími historií zámku. Průvodci oblečení v historických kostýmech představujících jednotlivé majitele panství provedli návštěvníky minulostí památky. Letošní novinkou bylo taneční vystoupení zakomponované do prohlídek.

 Zámek se také zapojil do projektu Národního památkového ústavu s názvem Krajina. Jednalo se o speciální komentované procházky s názvem Krajina v běhu času – od baroka po současnost, po významných místech v okolí zámku. Během EHD kromě komentovaných prohlídek návštěvníci shlédli také projekci Pohledem zpět věnovanou 20. výročí zámku pod správou Národního památkového ústavu, program EHD na zámku byl obohacen také o sraz amerických historických automobilů muzea JK Classics Lužná u Rakovníka. A svátek svatého Václava jsme si připomněli speciálními prohlídkami a konec návštěvnické sezony 2017 uzavřel vánoční koncert Komorního tria Syrinx v zámecké kapli se známým českým hercem panem Svatoplukem Skopalem.

Co se na zámku děje přes zimu?

Od listopadu máme na zámku restaurátory, kteří intenzívně pracují v tzv. Západním křídle. To je prostor, který prochází jako celek velkou obnovou. Tvoří ho čtyři místnosti spolu s chodbou a hlavním sálem, v přízemí se pak jedná o chodbu a sala terrenu (velký sál pod hlavním sálem). Restaurováním projdou všechny prvky, které se zde nacházejí. Jsou to například kachlová kamna a krby, vitráže v oknech, podlahy, dřevěné obklady stěn, všechny dveře, okna, včetně kování a zámků atd…a samozřejmě nesmím zapomenout na nástěnné malby. V současné době restaurátoři provádějí odkryv původní pozdně barokní výmalby z 2. pol. 18. století v hlavním sále. Objev byl pro nás radostným překvapením, malba je ve velice dobrém stavu, celistvá a vysoké kvality. Z výsledků jasně vyplynul již i ikonografický obsah figurální výzdoby s tématikou čtyř živlů a dokonce byla odkryta autorská signatura – Chr. Seckel (* 1725, Nová Ves u Plzně - po 1811, Praha) malíř architektur, doložený v Praze od roku 1771, byl komorním malířem hraběte Františka Václava z Kolowrat. Je znám především jako malíř vedut pozdního baroka a začínajícího klasicismu.

Co pro návštěvníky chystáte na letošní sezónu?

Příští sezóna bude pro nás výjimečná, protože zámek bude v průběhu celého roku stále ještě procházet zmiňovaným restaurováním západního křídla. Přesto bychom chtěli pro návštěvníky otevřít již v dubnu. Na květen chystáme v přízemí také novou výstavu s názvem Jak se češe do věrtele věnovanou pamětníkům chmelových brigád na zámku Stekník v 50. a 60. létech. Výstava je součástí širšího projektu ministerstva kultury k tzv. Osmičkovým výročím. V sezóně 2018 pak v našem kulturním přehledu naleznete Velikonoční akce, Mezinárodní den památek, Víkend otevřených zahrad, na konci května Den rytířů, rytířskou slavnost, souboje-rytířská klání na koních, dobové stánky a hry pro děti, večer zakončený ohňostrojem, Prohlídky zámku s členy hraběcí rodiny Kulhánků, Hradozámeckou noc, EHD - Speciální prohlídky, Svátek sv. Václava a na závěr Vánoční adventní koncert v zámecké kapli.

Zpřístupníte další části zámku?

Na zpřístupnění další části zámku si musí návštěvníci počkat až v sezóně 2019, kdy bude slavnostně otevřen nový prohlídkový okruh zahrnující zmiňované západní křídlo zámku. V průběhu roku bude však možné, při mimořádných prohlídkách, zčásti nahlédnout pod ruce restaurátorů.

Děkuji za odpovědi a přeji další úspěšný rok. Iveta Drlíková 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video