Šípy zabodovaly v celostátním kole Vesnice roku

Redakce 2011-11-05 00:00:00

Šípy – „Do soutěže vesnice roku jsme se přihlásili na poslední chvíli. Následovalo papírování kolem toho, charakteristiky obce. První kolo probíhalo v červnu, vesnici prošla jedenáctičlenná komise, patří k nám ještě Bělbožice a Milíčov, tak jsme je všemi provedly“, říká starostka obce Šípy … "Měly jsme toho na ukázku poměrně dost. Hlavně je zajímalo, že máme v Bělbožicích na návsi garáž z bývalé váhy – má ji soukromník, který obhospodařuje i čekárnu.  Máme upravenou kapličku i boží muka v polích, vše přes dotace, veřejné komunikace, revitalizace rybníků, vše přes dotace. 

Na váze v Milíčově je to podobné, domeček jsme opravili a je z něj čekárna na autobus. Je tam malá společenská místnůstka, kde se dělají společenské akce.  Komisi zajímaly i cesty, které máme opravené, zajímala je spolupráce s ostatními subjekty, my tady máme převážně zemědělství. Když jsme to všechno prošly, tak jim jeden náš občan, sběratel, předvedl ukázku starých motorek. Nemohli jsme je od toho odtrhnout.  Pak jsme jim pustili film o našich akcích a následovala beseda. Na to navázalo naše myslivecké sdružení, probrala se spolupráce s místními spolky.
Pak nám přišlo vyrozumění, že jsme dostali oranžovou stuhu, která se dává za spolupráci se zemědělskými subjekty. V polovině července bylo vyhlášení výsledků krajského kola. Dozvěděla jsem se, že jelikož jsme dostali oranžovou stuhu, bude další kolo soutěže, které pořádá ministerstvo zemědělství. Měli jsme radost, ale taky už jsme věděli, jak to bylo náročné.  19. Srpna znovu přijela komise, tentokrát sedmičlenná. Zaměřili jsme se víc na zemědělství, místo motorek jsme ukázali veterány traktorů, prošli jsme agrofarmu, na farmě v Milíčově přivítal komisi mladý muž na velbloudu, a pak jsme jeli na mysliveckou střelnici, která je velmi zajímala. Pak opět následovala beseda, naše děvčata zatančila v krojích polku. Vyhodnocení bylo ve Valdštejnském paláci v Praze, z třinácti obcí jsme se dostali mezi tři nejlepší. Dostali jsme šek na šest set tisíc.
Oslavili jsme to i s našimi obyvateli, abychom se podělili o tu radost. Ještě jednou jim děkuji, protože bez nich bychom to nedokázali. Komise sama říkala, že jinde je přivítá houf lidí nebo jenom zastupitelé, ale v Šípech se zapojila celá vesnice.  Oceňovali také, že tu funguje zemědělství, je pravda, že čtvrtina lidí pracuje v místě v zemědělství. Ocenili také, že máme upravené cesty. Přínos to pro nás byl velký i finančně, rozpočet na rok máme dva miliony 200 tisíc.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video