Šachové zázraky se nedějí, Podbořany – Tietz Karlovy Vary 3:5. Hráči před zápasem uctili památku zesnulého přítele Karla Vávry

Alla Želinská 2018-02-14 09:36:00

Podbořany (jk) V neděli do Podbořan zavítali šachisté z družstva Tietz Karlovy Vary. Domácím se je v minulosti ještě nikdy nepodařilo porazit a nynější sestava se dvěma náhradníky bez dvou šachistů z předních šachovnic mnoho nadějí nedávala. Navíc soupeři v boji o první příčku v tabulce jeli do silných Klatov a v případě jejich zaváhání Podbořanští mohli být první v tabulce a bojovat o postup do 1. ligy!

Před zahájením zápasu všichni minutou ticha uctili památku Karla Vávry, dlouholetého podbořanského hráče, přítele, trenéra a učitele.

Jako první prohrál Jiří Korsa, když nevychytal všechny taktické možnosti zahájení a boj s téměř o dvě třídy silnějším soupeřem byl rychle hotov. Miroslav Trnka ve své partii vyměnil několik figur a jelikož se pozice nevychýlila z rovnováhy, dali oba hráči partii za remis. Stav zápasu vyrovnal Jindřich Korsa, když nechal soupeře obětovat dva pěšce za útok, ale po několika dalších tazích nebylo jasné, kdo vlastně útočí. Partie byla zakončena obětí kvality, která v podstatě okamžitě ukončila soupeřův odpor. 

Miroslav Palek na třetí šachovnici bojoval o výhodu v koncovce věž + jezdec, proti věž + střelec. To se bohužel nepovedlo, a tak partie skončila trojím opakováním pozice. Kapitán Petr Ráliš ze zahájení sice nevyšel se špatnou pozicí, ale potom ho soupeř přehrál s pomocí oběti kvality a koncovka již byla beznadějná. Marek Pokrupa utrpěl první prohru v letošní sezoně, když se jeho soupeř lépe vypořádal s komplikacemi v anglické hře. Lukáš Klement ve střední hře ztratil kvalitu, ale bojoval dále, získal pěšce a pozdější kombinací donutil soupeřku remizovat opakováním tahů. Jako poslední dohrával Kirill Burdalev. Přestože bojoval jako lev, na vítězství to nestačilo. A tak po-prvé v sezoně „jen” remizoval a celkové skóre zápasu skončilo na 3:5 pro Karlovy Vary. 

V příštím kole Podbořanské v Praze čeká zachraňující se pražský tým ze Smíchova. „Pokusíme se napravit pokažený zápas a pojistit si druhou příčku v ligové tabulce. Držte nám palce!“ vzkázal kapitán družstva. 

Foto: Stojící Ladislav Slavík pozorně sleduje začátek zápasu podbořanských šachistů. Vpravo zkraje sedí Miroslav Trnka, Jindřich Korsa, Marek Pokrupa, Petr Ráliš, Miroslav Palek a Lukáš Klement. Vpravo v pozadí Kirill Burdalev. Foto: Jan Libosvar

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video