Správně udělané smoothie musí být z listové zeleniny

Markéta Chalupová 2018-02-25 03:30:00

Žatec (mch) Především pro milovníky smoothie byla určena první letošní beseda ve Staré papírně, kterou uspořádala žatecká knihovna. Přednášející výživová poradkyně Jarmila Hokrová všem přítomným poradila, jak by mělo takové správné smoothie vypadat, a hlavně z čeho se vyrábí.

Smoothie se připravuje především ze zeleniny a ovoce, na dochucení můžete přidat různá semínka nebo jogurty a mléka, ať už kravské, sójové, kokosové, ale základem správného smoothie by měla být především kvalitní listová zelenina. „Důležité vždycky je, aby byla ve smoothie zelená listová zelenina, ta by měla tvořit alespoň polovinu objemu, který do něj dáte. Použít můžete například špenát, kapustu, polníček, rukolu, petrželku, zkrátka veškerou listovou zeleninu. Většinou jí jíme opravdu málo a chybí nám. A lidé dělají velkou chybu, že když si dělají smoothie, tak si dělají ovocné. Dají si tam tři kousky ovoce, nějaká semínka, třeba i jogurt a říkají super, krásně jsem se najedl. Ale je fakt, že je to kalorická bomba, spousta sacharidů s vysokým glykemickým indexem, vysokým obsahem fruktózy, lidé pak mají velkou spoustu energie, měli by jí využít, a přitom sedí. Sedí v práci nebo doma na gauči u televize. Myslí si, že jedí zdravě, ale není to tak. Zdravé je to jen, když je vše přiměřené,“ popisuje správný postup při výrobě Jarmila Hokrová.

Smoothie tedy rozhodně není nápoj, ale plnohodnotné jídlo, které je vhodné i pro děti. „Smoothie je rozhodně jídlo, určitě není nápoj. Nemělo by se pít rychle, ale mělo by se popíjet a vždy trochu poválet v ústech, aby se spojilo se slinami, protože již tam se začíná metabolizovat. Smoothie má spoustu výhod, je to pohodlné, rychlé a super pro děti, pokud je chcete naučit na zeleninu, hlavně na zelenou listovou zeleninu. Když dobře uděláte kvalitní a chutné smoothie je to úžasné,“ doplňuje J. Hokrová. Pokud vás téma smoothie a zdravá výživa oslovilo, navštivte webové stránky Jarmily Hokrové https://zhubneteonline.cz/blog/. Najdete na nich spoustu rad a tipů, pravidelně také otiskujeme její „zdravé“ recepty v našich novinách.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video