Rodinné prostředí a moderní bezpečná péče. Žatecká nemocnice poskytuje akutní lůžkovou péči na vysoké úrovni

Markéta Chalupová 2018-03-01 09:27:52

Poskytovat akutní lůžkovou péči v době poznamenané nedostatkem kvalifikovaného personálu je v celé České republice složitý úkol. Žatecká nemocnice není výjimkou, ale i tak se jí daří léčit bez zásadního omezení provozu. Kvalitu zde považují za samozřejmý parametr péče. Rozšiřuje rozsah služeb a má plány na další rozvoj. Staví na rodinném prostředí a osobním přístupu k zaměstnancům i pacientům. O současném fungování nemocnice i plánech do budoucna jsme si povídali s jejím ředitelem Jindřichem Zetkem.

Jakou péči je schopná žatecká nemocnice pacientům zajistit?

Zásadní informací pro pacienty je, že poskytujeme péči bezpečnou a z hlediska odborného srovnatelnou s analogickými zdravotnickými zařízeními. To jsme samozřejmě schopni kdykoli prokázat sledovanými ukazateli. Nemocnice má kvalitní infrastrukturu a její vybavení, včetně například stavu pokojů, což pacienty zajímá nejvíce, je na lepším průměru. Máme velmi pozitivní reakce na celkové prostředí nemocnice od pacientů, kteří k nám jezdí z jiných měst i od lékařů, kteří k nám jezdí pracovat.

Většinou si přečteme, že se v nemocnicích péče omezuje. Jak v Žatci?

Ano, máte pravdu. Obecně nepříznivá personální situace se většinou projeví v omezení péče. U nás jsme k zásadnímu omezení provozu na akutních lůžkových odděleních nemuseli sáhnout. Jako jediní v okolí jsme na 100 % léčili i v období prázdnin. Ne, že bychom personální problémy neměli, ale daří se je řešit tak, aby byl provoz zachován. Poděkovat za tento stav můžeme personálu nemocnice. Pracují opravdu s vysokým nasazením. Díky naší úspěšné personální strategii si dokonce můžeme dovolit strukturu péče rozšířit. Od listopadu jsme zahájili na oddělení chirurgie ortopedický program. Odborně ho vede bývalý primář ortopedie z Chomutova. V nejbližších dnech rozšíříme služby interní ambulance o kardiologii, jednáme o angažmá neurologa a gastroenterologa.

Spolupracujete i s jinými nemocnicemi, odbornými lékaři?

Spolupráce je v dnešní době naprosto nutná. Z několika důvodů. Jedním z nich je medicínské hledisko. Je naprosto nutné, aby nemocnice měla dobré vztahy s vyšším pracovištěm. Specializovanou péči u nás prostě provádět nemůžeme. Dalším důvodem je vzdělávání personálu. Vzájemná výměna a možnost účasti na stážích zvyšuje odbornost a rozšiřuje obzory zaměstnanců. Pak je tu prostá pomoc, když máte personální či jiný problém. Jako příklad mohu uvést spolupráci s nemocnicí v Kadani. Naši lékaři slouží na oddělení chirurgie, kadaňští radiologové pomáhají u nás. Máme velký zájem zapojit do služeb nemocnice, byť na část úvazku, odborníky z vyšších pracovišť, nebo s vyšší specializací a zkušenostmi. Loni jsme získali pro oddělení gynekologie významného gynekologa a v posledních dnech nastoupila na oddělení pediatrie lékařka s velkými zkušenostmi z Anglie. Tím naše plány zdaleka nekončí.

Nabízíte pacientů nějaké nadstandardní služby?

Poskytování zdravotní péče je jasně definováno legislativou. Pojem nadstandard, je z hlediska péče poněkud zavádějící. Trochu to navozuje dojem, že je určitá péče jen standard. Tak to není. Pacientům poskytujeme plně péči, kterou potřebují. Můžeme jí však zpříjemnit některými nástroji, které jsou v našich technických a finančních možnostech. Příkladem může být pokoj, který má lepší vybavení. Ta definice je však poněkud subjektivní. I naše standardní pokoje jsou mnohdy na úrovni těch, které se jinde označují za nadstandardní. Za naprosto zásadní považuji, aby nadstandardní byla úroveň komunikace mezi zdravotníky a pacienty. O to se snažíme. Pacienty často zajímá strava v nemocnici. Mnohdy zapomínají, že nemocnice je vázána přísnými dietními předpisy a diví se, že strava není jako doma. Ani nemůže, jelikož prostě doma nejsou. Stravování je u nás pod velmi přísným dohledem a kontrolou a mohu říci, že se v posledním roce zlepšuje. Pravidelně vyhodnocujeme dotazníky pacientské spokojenosti. Stížností je skutečně velmi málo a jsou většinou založeny na nereálné představě o hospitalizaci. Snad jeden příklad za všechny. Právě odpovídám na stížnost pacienta, který si stěžuje na výpadky internetu na pokoji a špatný obraz v televizi. Co dodat?

A co diagnostika, na jaké úrovni je vybavení nemocnice?

Přístrojové vybavení nemocnice může být vždy ještě lepší. To je vzhledem k rychlému vývoji technologií holý fakt. Nicméně v současné době nepostrádáme žádnou zásadní část vybavení. Máme vlastní CT a vyhovující rentgenová pracoviště i jinou diagnostiku. Naše laboratoř je také vybavena velmi dobře. Určité rezervy máme na jednom operačním sále, ale ty jsme schopni letos vyřešit. Snažíme se pravidelně přístrojové vybavení obnovovat. Díky pozitivnímu přístupu Města Žatec a Ústeckému kraji máme každý rok možnost získat dotační prostředky na modernizaci přístrojového vybavení. Pravdou je, že problém zdravotnictví není technika a přístroje, ale nedostatek personálu.

V nemocnici byl problém také s nedostatkem sester, jak ho řešíte?

Problém bohužel trvá. Na českém trhu práce zdravotní sestry prostě nejsou. Na otázku proč, neumím jednoduše odpovědět. Důvodů je víc. Snažíme se tedy dlouhodobě o zaměstnance z Ukrajiny. Zde narážíme na obrovské administrativní překážky. Zaměstnat sestru z ciziny mimo EU je skutečně velmi komplikovaná záležitost. Po přibližně roce práce očekáváme v únoru prvních pět sester a pracujeme na dalších smlouvách. Nové sestry z Ukrajiny budeme ve vlastní režii vzdělávat. Jazyková příprava je pro ně nezbytná, stejně jako příprava na aprobační zkoušky, které musí složit. Analogická je situace u lékařů. Problém je, že v tom jsme samy. Podporu z vyšších míst postrádáme.

Jak sestry motivujete, aby pracovaly právě v Žatci?

Sestry hledáme cestou pravidelné inzerce i formou individuálních programů. Nabízíme náborový příspěvek, strukturu zajímavých benefitů. Připravujeme program na dopravu do zaměstnání z okolních měst. Motivujeme je samozřejmě mzdovými podmínkami, ale v poslední době je takové přeplácení poměrně neúčinné. O sestry nikdo přijít nechce, a tak se nabídky většinou dorovnají. Skutečně zamotaná personální práce.

Máte nějaké oddělení, které by bylo oproti jiným svou péčí výjimečné?

Oddělení nemocnice jsou z hlediska oborů nesrovnatelná. U našeho typu nemocnice je každý z oborů stejně důležitý, vzájemně se mnohdy doplňují. Z hlediska kvality péče jsou všechny naprosto v pořádku. Mám dobrý pocit i z jejich ekonomického uvažování, všichni chápou, že musíme léčit s penězi, které nám pojišťovny zaplatí. A to je skutečně dost těžký úkol. Platí ovšem, že prostor pro zlepšení ve všech oblastech vždy existuje. Na tom pracujeme.

Od února jste začali se sérií besed pro veřejnost. Máte v plánu nějaké další projekty?

Nemocnice má ve městě své místo nejen z hlediska poskytování péče, ale i jako centrum prevence a osvěty. Má být součástí jeho života. Proto jsme zahájili cyklus veřejných akcí zaměřených na osvětu a prevenci v otázkách zdraví. Zaměříme se na všechny skupiny obyvatel. Zejména na seniory a mládež. Připravíme různé typy akcí s cílem informovat občany o zdravotních rizicích. Máme zájem vzdělat děti a mládež v problematice první pomoci. Zaměříme se i na nemocné, kteří dlouhodobě žijí s postižením, například celiaky a diabetiky. Nevíme, jaký bude o naše akce zájem, ale vidíme jako důležité nabídnout další službu.

Je účelem besed také přiblížit lidem chod nemocnice?

Určitě. To je jedno z témat. Občané jsou velmi málo informováni o tom, jak nemocnice funguje. Jak je řízena a financována. Jaké jsou parametry veřejného zdravotnictví. Neví, jak se na hospitalizaci připravit a co od ní očekávat. Mnohdy jsou jejich představy lehce seriálové a při střetu s realitou dochází k problémům. Mám zásadu plné informovanosti. Vůči městu i pacientům a zdravotníkům. Bohužel je někdy složité najít formu, jak informace sdělovat.

Funguje v nemocnici projekt celoživotního vzdělávání personálu?

Celoživotní vzdělávání je povinný parametr práce zdravotníka. Bez výjimek podporujeme každého zaměstnance, který má zájem dále zvyšovat svou kvalifikaci. Je to prospěšné pro nemocnici obecně i pro pacienta konkrétně. Vzdělávacích programů je dnes celá řada a vybere si každý. Pokud neexistuje vůle poskytnout zaměstnancům prostor pro další vzdělání každá organizace, tedy i nemocnice, postupně morálně umírá a není schopna plnit své úkoly. Proto se snažíme, aby i uvnitř nemocnice fungoval systém, který umožní, aby si zaměstnanci mohli vyměňovat informace a tím se na praktických případech stále vzdělávat.

Zažádali jste o dotaci z vládního programu RE:START. Jaké máte plány, pokud vše vyjde?

Ve spolupráci s městem, které je vlastníkem nemovitostí, jsme loni podali podnět k zařazení projektu dostavby a modernizace nemocnice do projektu RE:START. Bylo poměrně složité přesvědčit tým projektu o důležitosti takového záměru. Z posledních dokumentů je patrné, že se nám záměr podařilo zdůvodnit a je před námi další etapa přípravy. Je to pro město jedinečná příležitost investovat do nemocnice prostředky v řádech stovek miliónů korun z dotačních zdrojů a zajistit na skutečně dlouhou dobu její technologickou konkurenceschopnost. Základní myšlenkou projektu je výstavba nového monobloku nemocnice na místě nevyužívaných budov prádelny a kotelny. Vzniknou nové prostory pro vybraná lůžková oddělení, nové operační sály se zázemím, nové prostory laboratoře. To nám umožní zřídit chybějící centrální příjem, dostavbu oddělení následné péče a oddělení paliativní péče, tedy péče o nevyléčitelně nemocné. Investici odhadujeme na 300 miliónů korun. Žatecká nemocnice by tím získala na významu a byla by schopna ještě lépe zajistit zdravotní péči ve své velké spádové oblasti.

Jak vidíte šanci na úspěch?

Samozřejmě, že celý projekt vidím jako naprosto reálný. Je poněkud složitější, ale při odpovídajícím nasazení z naší strany i ze strany města se dá zvládnout. Jak správní rada nemocnice, tak i zastupitelé města jsou dle mého názoru projektu nakloněni. To je hlavní parametr. Všichni si uvědomují, že Nemocnice Žatec, o.p.s. je posledním lůžkovým zařízením v bývalém okrese Louny. Není jiné cesty, než nemocnici udržet a rozvíjet její služby. Jedná se nepochybně o věc veřejného zájmu. Tak je potřeba k projektu přistupovat. Role nemocnice je ve spádové oblasti naprosto nenahraditelná.

Děkuji Vám za rozhovor. Markéta Chalupová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video