Sbírka pro Elišku: zvedla se velká vlna solidarity. Pomohli jste překlenout nejtěžší období, děkuje sestra

Alla Želinská 2018-03-07 12:34:00

Petrohrad, Praha (až) Sto padesát osm tisíc korun činí k dnešnímu dni částka nashromážděná na sbírkovém účtu Eliška, který založila loni na podzim obec Petrohrad. Veškeré peníze z něj jsou určené pro Elišku Mikovou, která přišla o oba rodiče.

Během pouhého týdne zemřeli loni oba rodiče desetileté dívenky z Petrohradu. Tamní rodák Josef Míka a jeho žena Jarmila, která se do obce přistěhovala z Prahy, prohráli svůj boj s nemocemi. Zanechali po sobě dceru Elišku, které se ujala její už dospělá sestra, Pavla. Eliška se za ní odstěhovala do Prahy. I pro Pavlu, jež má dva vlastní syny, desetiletého Michala a sedmiletého Vojtu, se tak ze dne na den změnil život naruby.

Lidé reagovali okamžitě

Eliščina učitelka z Petrohradu Eva Učíková zkontaktovala Pavlu a nabídla pomoc, kterou žena přijala. Svěřila se, že by pro Elišku uvítala nějaké starší oblečení. „Po uveřejnění na sociální sítí se stalo něco, s čím jsem nepočítala. Oslovovali mě místní obyvatelé, ale i lidé z okolních vesnic a měst s přáním pomoci. Rozhodla jsem se, že věci shromáždím a Elišce do Prahy odvezu a osobně předám. Je to velmi inteligentní, skromná, hodná dívka, která ráda čte, krásně maluje a miluje zvířata. Myslím, že všichni si uvědomujeme, jak je to složité a těžké pro Elišku. Rázem přišla o rodiče, domov, kamarády, o bezstarostné dětství. To nejcennější jí nikdo z nás darovat nedokáže, ale každý z vás se přičinil o to, aby ten nelehký úděl bolel méně a začátek nového života měla příjemnější,“ děkovala učitelka všem, kdo přispěli.

Sbírkový účet Eliška

Zastupitelstvo obce Petrohrad vzápětí rozhodlo pro vznik sbírkového účtu pro Elišku.

„Chceme penězi, které se vyberou, dlouhodobě Elišku podporovat. Chtěli bychom jí přispívat na její školní i mimoškolní aktivity, například kroužky. V Praze je mnoho možností, mnohdy ale nejde o levné záležitosti. Už jsme poslali první peníze, aby se zaplatil jarní tábor, kam Eliška pojede,“ sdělila starostka Petrohradu Jitka Dondová.

Sama obec přispěla částkou 20 tisíc korun, další peníze na sbírkový účet zaslaly okolní obce i firmy. Svazek obcí Podbořansko poslal 10 tisíc korun. „Pro to děvče je úmrtí obou rodičů velká tragédie. Proto jsme se rozhodli bezprostředně pomoci. Dostáváme desítky žádostí o podporu, ale tato pomoc je určena přímo někomu odtud,“ řekl Miroslav Brda, předseda svazku obcí a starosta Kryr. Toto městečko poslalo další peníze. Zastupitelé Kryr rozhodli o příspěvku pět tisíc korun na sbírkový účet.

Peníze pod kontrolou

Peníze na účtu mají Elišce pomáhat dlouhodobě. Výdaje se platí pouze prostřednictvím obce Petrohrad, ta bude každoročně předkládat pověřeným pracovníkům ústeckého krajského úřadu ke kontrole hospodaření s účtem.

„Chceme, aby lidé, kteří se rozhodnou Elišku podpořit a na účet přispět, věděli, že jsou peníze hlídané. Že se nevyužijí nějak jinak. Chceme také pravidelně informovat, na co konkrétně peníze z účtu šly,“ vysvětlila starostka.

Koncem roku se zvedla velká vlna solidarity nejen od místních lidí, firem, obcí a měst, ale i od těch, kteří se o neštěstí v Petrohradě dočetli (symbolickou částkou přispěl i Region Podbořanska). „Na mou prosbu o případnou pomoc reagoval svým příspěvkem Svazek obcí Podbořansko a hned po něm i ostatní obce jednotlivě. Nerada bych jmenovala konkrétně některého dárce, každý přispěl částkou, kterou uznal za vhodné a mohl darovat. Částky na podporu Elišky tak byly v hodnotách od 100 do 20 000 Kč. Na internetových stránkách obce Petrohrad jsou uveřejněni dárci, kteří souhlas se zveřejněním písemně potvrdili. Velký dík patří všem, kteří třeba i anonymně přispěli na Sbírkový účet Eliška. Do dnešního dne se podařilo nashromáždit částku 158 000 korun,“ netají dojetí Jitka Dondová.

Celý článek najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska ve čtvrtek 8. března

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video