... a na člověka se kašlalo

Pavel Macák 2011-11-11 07:33:00

Raná – Doslova vyhozených z okna bylo zhruba deset milionů korun při rekonstrukci silnice I/28 v úseku od Dobroměřic – Odolice, která se uskutečnila ve dvou uplynulých letech a dosud nebyla zkolaudována. Obyvatelé obce Raná a nejen oni se podivovali již při realizaci nad projektovým řešením tak zvaného biokoridoru pro přechod zvěře pod silnicí. Ten je totiž umístěn tak „šikovně“, že pokud by jím měla zvěř procházet, musela by nejprve projít obydlenou částí vesnice.

„Brněnská projekční kancelář, která byla tvůrcem tohoto paskvilu, patrně ani místo neviděla. Kolem roku 2000 byla obec zahrnuta do diskuze při přípravě projektu, jako neopomenutelný účastník stavby. Od samého počátku jsme byli proti tomuto řešení a podle mých informací tehdejší vedení obce ani netušilo, že v její blízkosti má být biokoridor vybudován. Jinak by v územním plánu nebyly pozemky v těchto místech vyznačeny pro budoucí zástavbu šesti rodinných domů,“ uvedl starosta obce Jaroslav Veselý.
Ale není to jediný prohřešek, kterého se investor Ústecký kraj při rekonstrukci této důležité komunikace, po které denně projede přes osm a půl tisíce vozidel, dopustil. Stavba za tři čtvrtě miliardy má v souvislosti s Ranou ještě jeden vážný nedostatek. „Tím je nejen umístění autobusové zastávky, ale hlavně absence bezpečného přechodu pro chodce. Automobily totiž po rovném úseku komunikace mají sice jezdit jen devadesáti kilometrovou rychlostí, ale to je jen výjimkou. Běžně se totiž stává, že vysoko tuto hranici překračují a pro starší lidi, ale nejen pro ně, odhadnout jejich rychlost pro bezpečné přejití, je vcelku nemožné a v noci se nebezpečí ještě zvyšuje, protože zde není žádné osvětlení,“ řekl starosta.
Obyvatelé obce před časem podepsali petici, ve které žádali zastupitele obce, aby se zasadili o vyřešení problému bezpečného přecházení v úseku protilehlých autobusových zastávek. Několikrát jsme byli svědky skutečnosti, že chodci čekají i čtvrt hodiny, než mohou přejít komunikaci a dokonce se několikrát stalo, že jim ujel autobus jen proto, že silnici nebo možné přejít. Ale největším rizikem je pohyb dětí a seniorů přes vozovku,“ uvádí se mimo jiné v petici. Tu vedení obce zaslalo na odbor dopravy Krajský úřad společně s požadavkem snížení rychlosti v tomto úseku, vybudování bezpečného osvětleného přechodu a protihlukové stěny. Nic se neřešilo ani nestalo. Odpověď žádná. Jen chomutovské Ředitelství silnic a dálnic, které bylo realizátorem stavby, opravilo zhruba padesát metrů silnice ve směru k obci. Zvítězila prostě chuť proinvestovat peníze a na člověka se kašlalo,“ dodal starosta Veselý.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video