Aktualizováno: Keltský telegraf vzplane v sobotu večer

Lucie Steklá 2018-03-24 12:09:00

Jeden z ohňů bude zapálen na vrchu Červeňák a na Blšanském Chlumu, další pak na Rubínu a zřícenině hradu u Petrohradu

Lounsko, Podbořansko (lus, až) Vždy první jarní sobotu v roce se vydávají skupinky lidí za soumraku na významné kopce v okolí, aby v obklopení noční přírody předávaly světelný signál, který se přenese po několika trasách po celé České republice. Letos tato unikátní akce proběhne v sobotu 24. března. Keltský telegraf navazuje na naše keltské předky, kteří si takto předávali zprávy například o hrozícím nebezpečí.

Letos se už podeváté, již tuto sobotu 24. března 2018, na mnoha kopcích setkají příznivci Keltského telegrafu, aby svým světelným poselstvím navázali na magickou jarní rovnodennost, tedy moment, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana a den se stává delší než noc.

Lounsko a Podbořansko se do akce Keltský telegraf také zapojují. Na Lounsku je jedno stanoviště na vrchu Červeňák, na poslední chvíli se do akce zapojili také "čerti" na Blšanském Chlumu. Oheň na Červeňáku  bude zapálen ve 20.16 hodin, na Chlumu u Blšan o minutu dříve. Na dohled měl být oheň zapálený na hradě Hazmburk u Libochovic (zapálení 20.14 hodin), ale vzhledem k uzavření hradu v pátek odpoledne kvůli namrzlé cestě, není jisté, zda tady "čerti" oheň zapálí. Linie ohně bude z Červeňáku následovat na vrch Číčov (20.18 hodin), poté do Košťálova (20.20 h) a dále přes vrcholy Českého středohoří. . Linie ohně, který bude zapálen na Červeňáku startuje v 19.30 na Bílém Kameni u Mnichovic. Poslední plameny linie vzplanou v 21.34 hodin v Hrazený u Velkého Šenova. Na Podbořansku jsou stanoviště rovnou dvě.

Na Rubínu a na zřícenině hradu u Petrohradu. „Ano, v sobotu tam budeme. Světlo vysíláme od 20.04 minut. Když jsem zjistila před několika léty, že z Rubínu nikdo světlo nevysílá, jsem si o něj "poprosila". To, že z Rubínu budeme svítit, každoročně potvrzuji koordinátorům této celorepublikové akce a připravuji s několika stejně zapálenými lidmi,“ říká Dagmar Sulovská. Druhé stanoviště je na zřícenině hradu Petrohrad a odtud se bude vysílat světlo od 20:02 minut. Tam keltské světlo bude vysílat spolu s kamarády Michala Jordánová. Linie ohně, který bude zapálen na Rubínu a v Petrohradu, startuje v 19.52 na Krušné hoře. Poslední plameny linie vzplanou v 20.22 hodin na Svaté Anně u Chebu. 


 


Mapu najdete na https://www.keltskytelegraf.cz/mapa-keltskeho-telegrafu.

„Z více jak 240 přihlášených míst jsme sestavili trasy pro letošní telegraf. Budeme začínat na dvou místech současně, a to v 19.30 hodin. Jedním bude tradiční Velká Javořina na Moravsko - slovenském pomezí a druhým Bílý Kámen u Velkých Popovic. I díky tomu je možné nastavit časový interval mezi stanovišti na dvě minuty (výjimečně jedna minuta v případě, že se stanoviště přihlásilo na poslední chvíli). I přesto se na některých trasách bude končit po 21 hodině,“ řekl Vlastimil Hela, koordinátor Keltského telegrafu.

Hlavním smyslem Keltského telegrafu je návrat k Matce Zemi s přicházejícím jarem, jenž vrací světlo do krajiny, což i my symbolicky činíme předáváním světleného signálu, který, putujíce mezi lidmi, je vzájemně propojuje.

A to je další z poselství této akce – obnovení spojení mezi lidmi na duchovní úrovni.

Proto k telegrafování přistupujte s láskou, pokorou, laskavostí i soucitem.

Stejně jako my potřebujeme tuto Zemi, potřebuje i ona nás a potřebujeme se, ač se to nezdá, i my všichni navzájem.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video