Soud zprostil bývalou ředitelku celé obžaloby

Jarka Cibulková 2018-03-30 08:42:00

Louny, Podbořany (caj) Státní zástupkyně bez závěrečného návrhu, zamítnutí revizního znaleckého posudku a plno emocí, takový mělo průběh soudní líčení s bývalou ředitelkou Mateřské školy Bratří Čapků v Podbořanech Michaelou Beranovou, kterou obžaloba vinila ze zpronevěry a padělání účetních dokladů.

Opakovaným výslechem znalkyně z oboru ekonomie zahájil soudce Kamil Vacík úterní jednání. Měla dopracovat posudek na základě výtek obžalované. Podle jejího vyjádření byl ve skladu školky velký zmatek, v dokladech docházelo k záměně textů, nerozlišovaly se sady či jednotlivé kusy hraček. Nakonec ale usoudila, že škoda může být i nulová. „Skladové zásoby obžalovaná nezohledňovala v daňovém přiznání, pokud nevím stav skladu, nemůžu se k tomu vyjádřit, škoda může být i nulová,“ vypověděla před soudem. Státní zástupce podal obžalobu na exředitelku s vypočtenou škodou, která přesáhla milion tři sta tisíc korun, již prvotní znalecký posudek ji snížil na 243 tisíc. Před ukončením dokazování navrhla jak státní zástupkyně, tak zmocněnkyně poškozeného města vypracovat revizní znalecký posudek, který ovšem soud zamítl z důvodu nadbytečnosti. Znalkyně podle něho na potřebné otázky odpověděla.

„Jelikož nebyl můj návrh na vypracování revizního znaleckého posudku přijat, nemohu vypracovat závěrečný návrh, znalkyně se podle mě k výši škody nedobrala,“ vyslovila jasný názor státní zástupkyně Radka Pavlišová.

Advokát obžalované navrhl zproštění své mandantky obžaloby v plném rozsahu. „Z toho, co uváděla obžaloba, se postupně loupou jednotlivé vrstvy jako u cibule, dokonce ani to jádro už tam nezůstalo. Možná paní Beranová pochybila ve vedení svého účetnictví, ale trváme na tom, že dodávala do školky zboží levně, chovala se jako správný hospodář,“ zakončil svůj závěrečná návrh advokát Pavel Kras.

„Vidíte mě poprvé brečet, já pláču málokdy, je to snůška lží, závist a lidská sebestřednost. Reindl chtěl na mé místo dostat někoho jiného, ale že vytáhl takovouhle špínu a sviňárnu... Stálo mě to dva roky života, to nečekáte,“ znělo z úst Michaely Beranové.

Po přestávce poté vynesl soudce osvobozující rozsudek. Michaelu Beranovou zprostil celé obžaloby. „Na dokladech vkládaných do účetnictví je opravdu vidět jistá úprava, ale nikdo nedokázal, že to prováděla obžalovaná. Obžaloba nezohledňovala i možné skladové zásoby. Zboží dodávala obžalovaná do školky roky, došlo k selhání zřizovatele,“ odůvodnil rozsudek Kamil Vacík. Zároveň vynesl usnesení, kterým zrušil zajištění majetku bývalé ředitelky podbořanské mateřské školy. M. Beranová se vzdala práva podat odvolání, naopak státní zástupkyně se na místě odvolala. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video